Keusoten työelämän laatu pitää pintansa
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) työelämän laatu on kesällä tehdyn selvityksen perusteella pysynyt alkuvuoden tasolla säästöpaineista ja yt-neuvotteluista huolimatta.

Keusotessa mitattiin työelämän laatua kesällä juuri yt-neuvotteluiden päättymisen jälkeen. Keusoten kulttuuri on kuitenkin kestänyt iskut, sillä työelämän laatu on henkilöstön mukaan 58 %. Sama tulos saatiin alkuvuoden kyselyllä. Tavoite Keusotessa on 60 %, johon on päästy kerran, syksyllä 2023.
Työelämän laadun mittaamisen yhteydessä Keusoten henkilöstöltä kysytään myös työnantajan suositeltavuutta, eli kuinka todennäköisesti työntekijä suosittelisi Keusotea työpaikkana ystävälle tai kollegalle. Vaikka työelämän laatu on Keusotessa säilynyt aiemmalla, hyvällä tasolla, on työpaikan suositeltavuus jonkin verran heikentynyt.
– Suositeltavuus on heikentynyt eniten hallinnossa, ja siinä ehkä näkyy koetun yt-prosessin jäljet. Kokonaisuutena Keusoten suositeltavuus työpaikkana on kuitenkin korkeammalla tasolla kuin esimerkiksi vuosi sitten tai sitä aiempina vuosina, eli tulos ei ole huono. Nyt täytyy vain pitää huoli, että henkilöstömme voi jatkossakin hyvin ja trendi kääntyy uudelleen ylöspäin, kertoo Keusoten henkilöstön kehittämispäällikkö Ville Saarikoski.
Työelämän laadulla yhteys myös talouteen
Keusotessa on jo vuodesta 2021 asti mitattu työelämän laatua Syke-kyselyllä. Syke on Keusoten tärkein henkilöstömittari: siinä yhdistyy arviot fyysisestä ja emotionaalisesta turvallisuudesta, työyhteisön yhteishengestä sekä innovatiivisuudesta ja luovuudesta. Syke-kysely perustuu Lapin yliopiston apulaisprofessori ja henkilöstötuottavuuden tutkimusohjelman johtajan Marko Kestin vuosien aikana kehittämään työelämän laadun QWL-mittariin (Quality of Working life).
Syke-kyselyn avulla saadaan työelämän laadun numeraalisen tuloksen lisäksi myös yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, mikä sujuu hyvin missäkin yksikössä ja mitä tulisi vielä kehittää, jotta henkilöstö voi hyvin. Tulosten perusteella Keusotessa pystytään kohdistamaan kehittämisen tukea paremmin tarpeen mukaan ja kannustamaan työyhteisöjä ja esihenkilöitä tutkimaan avoimin mielin vahvuuksiaan ja kehittämishaasteitaan sekä etsimään niille juurisyitä.
Työelämän laadun keskeisin arvo on työntekijöiden hyvinvointi, mutta sillä on kiistaton yhteys myös taloustilanteeseen. Esimerkiksi työelämän laatuun kytkeytyvät sairauspoissaolot, työntekijöiden vaihtuvuus ja asiakaskokemus vaikuttavat toiminnan tuottavuuteen kokonaisuutena.
– Vaihtelut työelämän laadussa näkyvät taloudessa joko riskejä helpottaen tai niitä lisäten. Työtä työelämän laadun parantamiseksi täytyykin tehdä koko ajan. Sillä on iso inhimillinen merkitys jokaiselle meistä, mutta myös taloudellisesta näkökulmasta asia on merkittävä. Kaiken kaikkiaan ainakin meidän Syke-kyselymme perusteella sote-ala on mainettaan parempi ala tehdä pitkää uraa, Saarikoski summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville Saarikoski
Henkilöstön kehittämispäällikkö
ville.saarikoski@keusote.fi
p. 050 497 7116
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Lähipalveluiden saatavuus turvataan – Keusote kehittää palveluverkkoaan asukkaita varten24.4.2025 18:35:46 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) valmistelee palveluverkoston uudistamista tulevina vuosina. Tärkein asia ei kuitenkaan muutu: sosiaali- ja terveyspalvelut pysyvät asukkaiden saatavilla. Kehittämistyön tavoitteena on varmistaa, että pystymme tarjoamaan lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut oikea-aikaisesti, laadukkaasti ja sujuvasti – myös tulevaisuudessa.
Keusoten uusin digipalvelu on näppärä ja turvallinen chat23.4.2025 08:24:19 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) uuden OmaKeusote-mobiilisovelluksen chat-palvelu on helppo ja turvallinen tapa hoitaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Keusoten chatissa asiakas kohtaa aina Keusoten omat sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa yhteistoimintaneuvottelut talouden tasapainottamiseksi22.4.2025 20:48:54 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) käynnistää yhteistoimintaneuvottelut osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimeenpanoa. Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne edellyttää uusia talouden sopeuttamistoimenpiteitä kuten toimintatapojen uudistuksia palvelutuotannossa sekä toiminnan uudelleenorganisointia.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen talouden tasapainoa haetaan mittavilla sopeutustoimilla: säästötavoite 66 miljoonaa euroa22.4.2025 20:45:20 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus hyväksyi tiistaina 22.4.25 päivitetyn tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman sekä päätti käynnistää yhteistoimintamenettelyn talouden sopeuttamiseksi.
Aluehallituksen päätöksiä: Keusote käynnistää työtoimintapalvelujen hankinnan osana DPS-järjestelmää11.4.2025 10:11:29 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) aloittaa aluehallituksen päätöksellä 10.4.25 sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoimintalain mukaisten työtoimintapalvelujen kilpailutuksen. Hankinta toteutetaan osana mielenterveys- ja päihdepalveluiden dynaamista hankintajärjestelmää (DPS), jonka kautta palveluntuottajat voivat osallistua kilpailutuksiin järjestelmään hyväksymisen jälkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme