Tiedeilta 1.10. – Miten keventää nykyvanhemmuuden paineita?
Jyväskylän yliopiston tiedeillassa keskustellaan nykyajan vanhemmuudesta ja perheiden paineista. Mitkä ovat vanhemmuuden vahvuudet ja kompastuskivet pikkulapsiperheissä? Tiedeillassa perhetutkijat kertovat, miten perhe-elämän pahimmat karikot voi välttää. Illan aikana selviää sekin, millaisia ilonaiheita vanhemmuus suomalaisille antaa.

Tutkimusten mukaan perhe-elämän kuormittavuus on kasvanut. Pienten lasten vanhempia kuormittavat muun muassa intensiivinen vanhemmuus, yksin pärjäämisen pakko, epätasa-arvoinen työnjako kotona ja ulkoa tuleviin paineisiin vastaaminen.
- Millaisista asioista vanhemmat kuormittuvat?
- Miten kokemukset vaikuttavat toiveisiin toisesta lapsesta?
- Vanhempien yhteispeli on tärkeä voimavara - miten se saadaan toimimaan?
- Millainen on nyt isien rooli perheen työnjaossa?
Perhetutkimuksen tiedeillassa ilmoille heitetään tuhannen taalan kysymyksiä: Miten perhe-elämän antoisa sisältö saataisiin paremmin kuuluville? Entäpä miten suomalaisten arjessa onnistuttaisiin lisäämään lempeämpää asennetta lapsia ja lapsiperheitä kohtaan?
Kääntyisikö syntyvyyskin silloin nousuun?
Tiedeillan asiantuntijoina on kolme perhetutkijaa: kasvatustieteiden professori Anna Rönkä, yliopistonlehtori Petteri Eerola ja tutkijatohtori Sanna Moilanen. Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.
Tiedeilta on Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä Tietoniekka-tilassa tiistaina 1.10. klo 18.00-19.30. Tilaisuudesta on myös suora verkkolähetys, jota voi seurata suorana myös Yle Areenasta. Tilaisuus on avoin kaikille, tervetuloa mukaan!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Korona-aika auttoi toisia esikoisperheitä kukoistamaan, samalla se lannisti toiset, tutkimus kertoo1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka osa esikoislapsensa koronarajoitusten aikaan saaneista perheistä löysi selviytymiskykyisyytensä ja sopeutui vallitseviin olosuhteisiin, samalla kun osa perheistä kertoi jääneensä kasaantuvien stressitekijöiden alle – pahimmillaan ilman tukea.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Väitös: Biomolekyylit auttavat ymmärtämään järvien ekologiaa (Litmanen)31.3.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja järvivesien kunnostustoimenpiteitä tarkasteltaessa tulisi keskittyä yksittäisten lajien sijaan koko ravintoverkon toimintaan.
Tutkimus paljastaa: Urashokit voivat johtaa työpaikan vaihtoon sote-alalla31.3.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin sote-alan työntekijöiden kokemia urashokkeja ja niiden vaikutuksia työuraan. Tutkimus paljastaa, että urashokit voivat muuttaa työntekijöiden suhtautumista työhön ja jopa johtaa työpaikan tai alan vaihtoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme