Turo Uskali nimitetty Jyväskylän yliopiston journalistiikan professoriksi
Turo Uskali nimetty Jyväskylän yliopiston journalistiikan professoriksi 1.8.2024 alkaen. Uskali on ollut keskeinen vaikuttaja yliopiston journalistiikan koulutusohjelmissa sekä innovaatiojournalismin tutkimuksessa. Hän johtaa useita tutkimushankkeita ja on työskennellyt vierailevana tutkijana Stanfordin ja Oxfordin yliopistoissa sekä Bergenin yliopistossa.

Turo Uskali on työskennellyt vuodesta 2019 journalistiikan apulaisprofessorina. Hän on ollut vuodesta 2015 lähtien vastuussa journalistiikan kandidaatti- ja maisterinkoulutusohjelmista. Journalistiikan koulutusohjelma perustettiin Jyväskylän yliopistoon vuonna 1987.
"Journalistiikka kuuluu hakijamääriltään Jyväskylän yliopiston suosituimpiin koulutusohjelmiin. Yliopistollinen toimittajakoulutus antaa monipuolisen tiedollisen ja taidollisen perustan vaativiin media- ja viestintäalan töihin. Valmistuneiden työllistyminen on koko ajan ollut erinomaista. Viime vuosina journalistiikan aloituspaikkoja on lisätty media-alan yritysten ja myös yliopiston toiveesta", kertoo Uskali.
Tutkimuksessaan ja opetuksessaan Uskali on keskittynyt muun muassa journalismin innovaatioihin sekä ulkomaanjournalismiin. Esimerkiksi innovaatiojournalismin, datajournalismin, drooni- ja satelliittijournalismin sekä immersiivisen journalismin (virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden hyödyntäminen journalismissa) tutkimuksessa ja opetuksessa hän on ollut kansainvälisestikin edelläkävijä.
Uskali on työskennellyt vierailevana tutkijana Stanfordin ja Oxfordin yliopistoissa sekä osa-aikaisena apulaisprofessorina Bergenin yliopistossa Norjassa.
Parhaillaan Uskali johtaa muun muassa Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamaa sotajournalismin tutkimusta Venäjän–Ukrainan sotaan liittyen sekä tutkii Yleisradion digitaalista transformaatiota vuosina 1996–2026 osana neljän yliopiston yhteistä Yle100-historiahanketta.
Uskali on myös perustanut journalismin tutkimuksen kansainvälisen uutispalvelun Journalism Research Newsin. Lisäksi hän on media- ja viestintätieteiden edustajana Julkaisufoorumin arviointipaneelissa, jonka tehtävänä on vuosittain seurata sosiaalitieteiden, media- ja viestintätieteiden sekä muiden yhteiskuntatieteiden tieteellisten julkaisujen laatua.
Ennen akateemista uraansa Uskali teki käytännön journalistista työtä muun muassa Satakunnan Kansassa, Aamulehdessä, Helsingin Sanomissa, Yleisradion TV-uutisissa ja Taloussanomissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme