Uusi ilmainen digitaalinen palvelu tehostaa syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa
Yhteisessä tutkimusprojektissa Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen hyvinvointialue kehittivät uusia digitaalisia ratkaisuja tehostamaan syöpäpotilaiden voinnin ja diagnostiikan etäseurantaa. Tuloksena syntyi digitaalinen potilaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun seurantatyökalu, joka mahdollistaa syöpäpotilaiden tehokkaan etäseurannan ilman kustannuksia.

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen kehittämä digiseuranta.fi -palvelu tarjoaa kenelle tahansa suomalaiselle terveydenhuollon ammattilaiselle tietoturvallisen ympäristön syöpäpotilaiden kansainvälisesti standardisoitujen EORTC-elämänlaatu- ja vointikyselyiden kliiniseen rutiini- tai tutkimuskäyttöön. Tämän lisäksi palveluun on lisätty kotimaisia standardisoituja potilaan seurantatyökaluja, kuten ESAS-oirekysely ja PSYSO10 -psykososiaalisen tuen arvioinnin työkalu syöpäpotilaille. Järjestelmään lisätään uusia EORTC-kyselyjä ja sinne kehitetään myös kokonaan uusia kyselyjä.
- Rekisteröinti palveluun on täysin ilmaista. Järjestelmä mahdollistaa aikaisemmin maksumuurin takana olleiden palveluiden käytön ilman kustannuksia potilaiden hyvinvoinnin ja seurannan tehostamiseksi. EORTC-standardi mahdollistaa tulosten luvanvaraisen myöhemmän käytön esimerkiksi tieteellisissä tutkimuksissa, kertoo Jyväskylän yliopiston syöpätautien työelämäprofessori Sauli Vuoti, joka on ollut yksi palvelun kehittäjistä.
Kaikkien suomalaisten terveydenhuollon järjestelmien käytettävissä
Sitran rahoituksella toteutetussa projektissa luotiin saavutettavuuskriteerien mukaisesti toteutettu digitaalinen palvelu, jossa terveydenhuollon ammattilainen ja potilas voivat yhdessä valita sopivan seurantajaksotuksen ja tuottaa hoitavalle henkilökunnalle tietoa potilaan terveydestä, oireista, psyykkisestä kuormasta ja niiden muutoksista. Täysin automatisoitu palvelu voidaan integroida terveydenhuollon järjestelmiin tai sitä voi käyttää suoraan digiseuranta.fi -osoitteessa.
- Palvelu on automatisoitu tuottamaan tietoa suoraan hoitavalle terveydenhuollon ammattilaisille ilman tarvetta etsiä tietoa muista erillisistä tietojärjestelmistä. Värikoodituksen avulla toteutettu raportti auttaa havaitsemaan merkittävät muutokset nopeasti, mikä on tärkeää kasvaneessa terveydenhuollon resurssi- ja aikapaineessa, selventää Vuoti.
Sovellus noudattaa kansainvälisiä European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) standardeja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työelämäprofessori Sauli Vuoti, Jyväskylän yliopisto, sauli.j.vuoti@jyu.fi
Johtava asiantuntija Petri Lehto, Sitra, petri.lehto@sitra.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme