Tampereen yliopisto

Väitös: Organisaatioiden välitilat kätkevät sisälleen kiinnostavia ja merkityksellisiä kohtaamisia

Jaa

Jokainen meistä on työelämässään ollut mukana sattumanvaraisessa kohtaamisessa, jossa hyvinkin yllättävä joukko ihmisiä päätyy keskustelemaan vapaasti niin työhön kuin vapaa-aikaankin liittyvistä aiheista. Usein tällaiset kohtaamiset tapahtuvat organisaatioiden lukuisissa välitiloissa, kuten käytävillä, portaikoissa tai hisseissä. Väitöskirjassaan KTM Siiri Piironen tutkii erilaisia välitiloja ja tarkastelee niiden merkitystä jokapäiväisessä työ- ja organisaatioelämässä.

Siiri Piironen (Kuva: Sami Piironen).
Siiri Piironen (Kuva: Sami Piironen).

Toimitiloja ja muita työn tekemisen paikkoja koskevat kysymykset ovat säännöllisesti esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Useiden etätyövuosien jälkeen työntekijät ovat palanneet toimistoihin, mutta erilaisin odotuksin kuin ennen koronapandemia-aikaa. Organisaatioissa onkin ryhdytty miettimään enenevässä määrin, millaisia tiloja työntekijät tarvitsevat jokapäiväisessä työelämässään. Samaan aikaan johtamisen ja organisoinnin tutkijat ovat osoittaneet yhä suurempaa kiinnostusta organisaatioiden fyysisiä tiloja kohtaan.  

– Organisaatioiden tilatutkimus on kehittynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana marginaalisesta kiinnostuksenkohteesta omaksi kukoistavaksi tutkimusalakseen. Tutkijat ovat kuitenkin pääsääntöisesti keskittyneet tarkastelemaan tietynlaisia organisaatiotiloja, kuten esimerkiksi kokoustiloja, avokonttoreita ja työhuoneita, Piironen kertoo.   

Piironen tutkii artikkeliväitöskirjassaan, miten organisaatioiden helposti huomiotta jäävät välitilat, kuten käytävät, portaikot ja hissit, muovaavat ihmisten jokapäiväistä toimintaa. Hän tarkastelee  samalla, miten erilaiset kohtaamiset välitiloissa puolestaan muovaavat näitä tiloja. Tutkimus hyödyntää antropologiasta kumpuavaa liminaalin käsitettä, joka viittaa monitulkintaiseen välitilassa olemisen kokemukseen, johon usein liittyvät myös luovuus ja muutoksen mahdollisuus. Piironen käsitteellistää organisaatioiden välitilat liminaalitiloiksi ja tarkastelee, miten liminaalin merkitykset ohjaavat ihmisten toimintaa ja vuorovaikutusta näissä tiloissa.  

Tutkimus osoittaa, ettei jokapäiväinen työ- ja organisaatioelämä rajoitu vain kokoustiloihin, avokonttoreihin ja työhuoneisiin, vaan sitä tapahtuu myös käytävillä, portaikoissa, hisseissä ja jopa jaetuissa WC-tiloissa.

– Ihmisten kohtaamiset näissä tiloissa ovat usein vapaampia kuin organisaatioiden muissa tiloissa, mutta samalla myös välitiloissa voi muodostua uusia valtasuhteita, Piironen kertoo.

Tutkimus muistuttaa, etteivät työntekijät aina käytä organisaatiotiloja suunnitellusti.

– Erityisesti välitiloja hyödynnetään usein mitä moninaisimmin tavoin ja näissä tiloissa tapahtuukin kiinnostavia kohtaamisia, joiden merkitystä ei tule aliarvioida työ- ja organisaatioelämässä.      

Väitöstilaisuus perjantaina 4. lokakuuta

Kauppatieteiden maisteri Siiri Piirosen yrityksen johtamisen alaan kuuluva väitöskirja Liminal spaces in organizing: Leadership, counterculture and change-interventions tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 4.10.2024 kello 12 alkaen. Paikkana on Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -sali (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Karen Dale Lancasterin yliopistosta. Kustoksena toimii emeritaprofessori Arja Ropo Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnasta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Siiri Piironen
siiri.piironen@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye