Vaasan yliopisto

Väitös: Lyhytaikaiset lainat tärkeitä kasvuyritykselle – yrittäjistä kauppatieteen maisteri saa lainaa helpommin kuin diplomi-insinööri

Jaa

Suomalaiset kasvuyritykset ovat riippuvaisia lainarahan saatavuudesta. Yrittäjän koulutuksella on kuitenkin yhteys siihen, miten helposti lainaa voi saada, käy ilmi Antti Norkion Vaasan yliopistoon tekemästä taloustieteen väitöstutkimuksesta.

Antti Norkio
Antti Norkio väittelee Vaasan yliopistossa torstaina 10. lokakuuta. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY

Kasvuyritykset tyypillisesti ottavat lisää lyhytaikaista velkaa, kun muut yritykset vähentävät velkaisuutta ja lisäävät omavaraisuusastetta vuosien saatossa. Lyhytaikaisen velan suuri rooli voi tulla kasvuyrityksille ongelmaksi ja lisätä maksukyvyttömyyden riskiä erityisesti kiristyvän lainansaannin aikana.

Antti Norkion väitöskirjan mukaan yrittäjän koulutuksella havaittiin olevan yhteys yrityksen kasvuun ja velkarahoituksen saantiin.

Tekniikan alan ylemmän korkeakoulutuksen hankkineiden yrittäjien yritykset kasvavat keskimäärin nopeammin kuin muut yritykset, mutta niillä voi olla vaikeuksia velkarahoituksen saamisessa. Sen sijaan yrittäjän kaupallinen ylempi korkeakoulutus on yhteydessä parempaan lainarahan saatavuuteen.

– Kaupallinen korkeakoulutus voi antaa keskimäärin paremmat eväät esimerkiksi lainaneuvotteluihin, sanoo 10. lokakuuta Vaasan yliopistossa väittelevä Norkio.

Tämän lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että osaava työvoima on äärimmäisen tärkeää kasvua tavoitteleville yrityksille.

Aineeton pääoma on hyväksi yrityksen kasvulle, mutta se ei ainakaan edistä velkarahoituksen saamista, koska se toimii huonosti vakuutena.

– Muun muassa varastorakennukselle tai ajoneuvoille rahoittajan on melko yksinkertaista määrittää vakuusarvo, mutta esimerkiksi yritykseen kerääntyneelle hiljaiselle tiedolle on lähes mahdotonta määrittää oikeaa arvoa. Vielä vaikeampaa sitä olisi realisoida yrityksen tullessa maksukyvyttömäksi, muistuttaa Norkio.

Norkion mukaan aineettoman pääoman ongelma rahoituksen kannalta on lisäksi se, että se voi kadota työntekijöiden vaihtuessa. Aineeton pääoma kuvaa muun muassa yrityksen brändiä, työntekijöiden osaamista ja tietojärjestelmiä.

Tutkimuksessa on tarkasteltu suomalaisia pieniä ja keskisuuria osakeyhtiöitä. Aineistona on käytetty Tilastokeskuksen rekisteriaineistoja.

Väitöstilaisuus

KTM Antti Norkion väitöstutkimus ”Generating and Financing Growth: Essays on Intangible Capital, Entrepreneurship, and Capital Structure in Finnish SMEs” tarkastetaan torstaina 10.10.2024 klo 12 Vaasan yliopiston Kurtén-auditoriossa.

Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta (Zoom, salasana: 680905)

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii vanhempi tutkija Arvid Raknerud (Statistics Norway) ja kustoksena professori Hannu Piekkola.

Väitöskirja

Norkio, Antti (2024) Generating and Financing Growth: Essays on Intangible Capital, Entrepreneurship, and Capital Structure in Finnish SMEs. Acta Wasaensia 535. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.

Julkaisun pdf

Lisätiedot

Antti Norkio, puh. 040 729 3363, sähköposti: antti.norkio@outlook.com

Antti Norkio on syntynyt Kankaanpäässä vuonna 1992. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kankaanpään yhteislyseosta vuonna 2011 ja valmistui tradenomiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Norkio on suorittanut kauppatieteiden maisterin tutkinnon Vaasan yliopistossa vuonna 2019. Hän asuu nykyisin Nokialla ja työskentelee ekonomistina Pellervon taloustutkimus PTT:ssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Antti Norkio
Antti Norkio väittelee Vaasan yliopistossa torstaina 10. lokakuuta. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
CC-BY
Lataa
Antti Norkio
Antti Norkio
Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY
Lataa
Antti Norkio
Antti Norkio
Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote

Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.

Muna vai kana -ongelman ylittäminen – uusia näkökulmia digitaalisten alustaliiketoimintamallien piileviin haasteisiin24.3.2025 09:41:49 EET | Tiedote

Osa maailman arvokkaimmista yrityksistä on saavuttanut menestyksensä digitaalisten alustojen avulla. Miksi monet muut yritykset kuitenkin epäonnistuvat yrittäessään seurata näiden yritysten jalanjälkiä? Vaasan yliopiston strategisen johtamisen väitöskirjassaan Khaled Abed Alghani kokoaa yhteen alustaliiketoiminnan palapelistä puuttuvia palasia.

Apulaisprofessori Henna Syrjälä palkittiin Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä20.3.2025 12:38:22 EET | Tiedote

Vaasan yliopisto on nimennyt markkinoinnin apulaisprofessorin Henna Syrjälän yliopiston Vuoden tiedeviestijäksi. Tämän lisäksi Vaasan yliopisto antoi kaksi kunniamainintaa hyvästä tiedeviestinnästä julkisjohtamisen emeritusprofessorille Ari Salmiselle ja energiatekniikan professorille Maciej Mikulskille. Palkinnot jaettiin Vaasan yliopiston järjestämässä Research Exhibition on Energy -tiedenäyttelyssä keskiviikkona 19. maaliskuuta. Tapahtuma oli osa Vaasassa järjestettävää EnergyWeekiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye