SDP:n Lauri Lyly: Kyllä vientimallin lopputulos jo tiedetään
Palkkakuoppalaki tulee entisestään vaikeuttamaan nais- ja matalapalkkaisten aseman parantamista ja vaikeuttamaan sovitteluprosessia. Ilman kunnollista sovittelua lakkojen todennäköisyys kasvaa. Tämä ei ole kenenkään etu, vähiten työntekijöiden.

- Erityisesti nais- ja pienipalkkaiset työntekijät ovat jäämässä vientimallin vuoksi palkkakuoppaan sellaisessa tilanteessa, jossa Suomen työmarkkinat ovat eriytyneet matalapalkka ja nais- ja miesvaltaisiin aloihin sekä siihen, että joillain aloilla palkkaliukumat hoitavat osan palkkakehitystä. Niillä aloilla, joilla palkkaliukumaa ei ole, useimmiten naisvaltaisilla aloilla, palkkojen korjaamistarpeet myös tästä syystä korostuvat neuvottelukierroksella. Hallitus puuttuu voimakkaasti palkkojen määräytymiseen, mikä kaventaa työntekijöiden mahdollisuutta korjata palkkojaan, kun sitä rajoitetaan lakisääteisellä palkkakatolla. Tämä tekee työmarkkinoista epätasapainoisemmat ja vaikeuttaa reilujen ratkaisujen löytämistä, etenkin edellä mainittujen alojen osalta, sanoo kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.
- Sovittelijan työn merkitys työmarkkinoiden tasapainon ylläpitäjänä on keskeinen. Nyt kuitenkin sovittelijan työtä rajoitetaan kohtuuttomasti, mikä vaarantaa koko sovitteluprosessin uskottavuuden. Kun sovittelijan toimintamahdollisuuksia kavennetaan, lopputulos näyttää ennalta määrätyltä. Tämä vähentää halukkuutta turvautua sovitteluun, koska sen ei uskota johtavan oikeudenmukaiseen ratkaisuun, kertoo Lyly.
- Kaikki tähän mennessä esitellyt hallituksen toimet ovat heikentäneet työntekijöiden asemaa ja oikeuksia. On selvää, että tämänkaltaisella politiikalla ajetaan työmarkkinoita kohti lisääntyvää epävakautta ja ristiriitoja. Nyt olisi aika muuttaa suuntaa ja taata sovittelijalle riittävät mahdollisuudet tehdä työtään niin, että kaikilla osapuolilla on aidosti mahdollisuus päästä reiluun ja kestävään ratkaisuun, päättää Lyly.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LylyKansanedustaja
Puh:050 385 5744lauri.lyly@eduskunta.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Lauri Lyly: Hallitus heikentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia3.4.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Yli 191 000 työntekijää ja 6400 yritystä putoaa yt-lain soveltamisen piiristä pois hallituksen heikennysten myötä. Työnantajat säästävät palkkakuluissa, mutta työntekijät sekä työyhteisö menettävät paljon. Tämä ei ole missään määrin järkevää. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan tänään äänestäen hyväksymä lakiehdotus ja mietintö yt-laista vievät työelämää väärään suuntaan, toteaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa2.4.2025 14:32:57 EEST | Tiedote
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa. Eduskuntaryhmän puheenvuoron pitää kansanedustaja Ilmari Nurminen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n esittelypuheenvuoro välikysymyskeskustelussa hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen2.4.2025 14:11:17 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoman esittelypuheenvuoro koko opposition yhteisestä välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen. Keskustelu välikysymyksestä käydään keskiviikkona 2.4. klo 14 alkaen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n Paula Werning: Vankiloiden yliasutus uhkaa turvallisuutta, hallituksen toimittava välittömästi1.4.2025 15:59:44 EEST | Tiedote
Ylen jutussaan esiin nostama Suomen vankiloiden tilanne kertoo karua kieltään vankilajärjestelmän resurssipulasta ja sen vaikutuksista turvallisuuteen. SDP:n kansanedustaja Paula Werningin mukaan tilanne on niin vakava, että se vaikuttaa jo vankiloiden turvallisuuteen.
Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote
Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme