Mika Haapanen Jyväskylän yliopiston taloustieteen professoriksi
Jyväskylän yliopiston rehtori on kutsunut Mika Haapasen taloustieteen professorin tehtävään 1.9.2024 alkaen. Professuurin alana on koulutuksen taloustiede ja tehtävä sijoittuu Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun.

KTT Mika Haapanen on toiminut taloustieteen apulaisprofessorina (Associate Professor) 1.9.2019 alkaen. Vuodesta 2022 lähtien hän on toiminut kauppakorkeakoulun tutkimuksesta ja innovaatiotoiminnasta vastaavana varadekaanina. Lisäksi Haapanen on toiminut monissa muissa kehittämistehtävissä. Hän on toiminut tohtorikoulutuksen kehittämisen parissa vuodesta 2008 lähtien, ja kauppakorkeakoulun tutkimuksen kehittämisryhmässä erilaisissa rooleissa vuodesta 2010. Lisäksi Haapanen on Jyväskylän yliopiston tiedeneuvoston jäsen.
Pitkällä työurallaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa Haapanen on työskennellyt lisäksi muun muassa yliassistenttina, erilaisissa opetuspuolen tehtävissä sekä virkaatekevänä professorin sijaisena.
Haapanen on toiminut myös Tampereen yliopistossa professorin sijaisena sekä vuodesta 2018 lähtien dosenttina. Lisäksi hän on opettanut työn taloustiedettä Tampereella.
Aluetaloustieteen kysymyksistä koulutuksen taloustieteeseen
Mika Haapanen on keskittynyt opetuksessaan ja tutkimuksessaan koulutuksen ja työn taloustieteeseen sekä laajemmin mikrotaloustieteeseen.
- Urani alussa tutkimukseni käsittelivät usein aluetaloustieteen kysymyksiä, ja tein paljon tutkimusyhteistyötä muun muassa taloustieteen emeritusprofessorimme Hannu Tervon kanssa. Viime vuosina olen siirtynyt tarkastelemaan koulutuksen taloustieteen kysymyksiä erityisesti terveystaloustieteen näkökulmasta, sanoo taloustieteestä vuonna 2003 väitellyt Mika Haapanen.
- Olen kiinnostunut tutkimuksessani koulutuksesta, työmarkkinoista ja terveydestä, sillä nämä linkittyvät monin tavoin toisiinsa.
Haapanen pitää tärkeänä, että taloustieteen tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä eri tutkimuslaitosten, Työn ja talouden tutkimus LABOREn, Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATTin sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn, kanssa.
Haapanen on tehnyt myös kansainvälistä tutkimusyhteistyötä koulutukseen liittyvissä kysymyksissä esimerkiksi University College Dublinin professorin Christopher Jepsenin kanssa.
Tutkimukset pohjautuvat laajoihin rekisteriaineistoihin
Mika Haapanen on puhunut aina rekisteripohjaisten tutkimusaineistojen puolesta. Tällaisten aineistojen käyttö on luvanvaraista, ja niiden hankinta ja käyttö vaativat rahaa, ajallisia resursseja sekä osaamista ja kokemusta. Toisaalta rekisteriaineistot mahdollistavat korkeatasoisten, kansainvälisesti ainutlaatuisten tutkimusten tekemisen.
- Hyödynnämme tutkimuksissamme esimerkiksi erilaisia koulutusrekistereitä ja rekisteripohjaista tietoa mielenterveydestä ja lääkeostoksista. Tällaiset aineistot kattavat koko Suomen väestön. Pyrimme löytämään kausaalivaikutuksia esimerkiksi koulutukseen osallistumisen ja mielenterveyden tai työmenestyksen välillä, avaa Haapanen.
- Teemme pitkän aikavälin seurantaa, jolloin pystymme tunnistamaan myös ylisukupolvien näkyviä vaikutuksia, esimerkiksi koulutuksen vaikutusta ikääntyvien vanhempien terveyteen.
Rakkaudesta tutkimuksen tekoon
Haapanen toteaa, että kauppakorkeakoulussa tähdätään tutkimuksessa isompiin kansallisiin hankkeisiin jo olemassa olevan laajan tutkimusyhteistyön avulla, mutta tutkimuksen peruskysymykset säilyvät samoina. Myös yliopiston sisäistä yhteistyötä hän pitää arvokkaana.
- Haluan olla mukana kehittämässä koulutuksen tutkimuksen yhteistyötämme. Esimerkiksi Koulutuksen tutkimuslaitoksen kanssa meillä on yhteistyösuunnitelmia ja rahoitushakuja vireillä.
- Vaikka professuurin myötä vastuualueeni laajenevat, haluan, että myös tulevaisuudessa minulla on aikaa tehdä konkreettisesti tutkimusta sekä työstää aineistoja ja mallintaa asioita. Saan iloa ja onnistumisia tutkimuksen tekemisestä niin sanotusti kädet savessa, toteaa Haapanen.
Lisätietoja:
Mika Haapanen
mika.p.haapanen@jyu.fi
040 576 7800
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Laajalahtiviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358 50 336 4368toni.m.t.laajalahti@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme