Jyväskylän yliopisto

Univaje voi vaikuttaa hetkellisesti oppimiseen

Jaa

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina siirrytään talviaikaan, mikä voi hetkellisesti häiritä joidenkin ihmisten unirytmiä. Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa, että univaje heikentää oppimista, erityisesti aivojen hippokampuksen toiminnan kautta. Vaikka kellojen siirtäminen voi vaikuttaa vireystilaan, lyhytaikaiset unihäiriöt eivät pysyvästi heikennä oppimiskykyä.

Herätyskello lähikuvassa, taustalla nukkuva henkilö.
Kuvituskuva Mostphotos

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina siirrytään jälleen talviaikaan eli kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Talviaikaan siirtymistä pidetään kahdesta vuosittain tapahtuvasta kellojen siirrosta helpoimpana, sillä se antaa uneen yhden lisätunnin. Tunnin muutos unessa voi aiheuttaa osalle ihmisistä haasteita, kun ihmisen unirytmi voi hetkellisesti häiriintyä.

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella on tutkittu sitä, miten univaje voi vaikuttaa yksilön oppimiseen. Heidän tutkimuksensa keskiössä on ollut aivojen hippokampus, joka vastaa etenkin pitkäkestoisen muistin toiminnasta.

”Tietyt pitkäkestoiseen muistiin liittyvät aivotoiminnan ilmiöt ovat yleisimpiä unen aikana. Kiinnostuksemme muistijälkien lujittumiseen liittyvien toimintojen tutkimiseen johti meidät lopulta tutkimaan hippokampusta ensimmäisten oppimista seuraavien lepo- ja unijaksojen aikana”, kuvailee apulaisprofessori Miriam Nokia.

Aivotoiminta on erilaista unen eri vaiheissa

Uni jakaantuu karkeasti kahteen eri vaiheeseen, joita ovat perusuni ja vilkeuni. Perusunta nukutaan enemmän alkuyöstä, kun taas vilkeuni on yleisempää aamuyöstä. Kun uni on laadultaan tavanomaista, unen eri vaiheet toistuvat noin puolentoista tunnin sykleissä useamman kerran yössä.

”Perusunen ja vilkeunen aikana aivotoiminta on hyvin erilaista: vilkeunen aikana aivosähkökäyrä muistuttaa osin valvetilaa, kun taas perusunen aikana aivoissa esiintyy lähinnä tälle tilalle tyypillisiä ilmiöitä, kuten hidasta rytmistä toimintaa”, kertoo Nokia.

Unen häiriintyminen vaikuttaa muistisuorituksiin

Useat tutkimusryhmät ympäri maailmaa ovat pyrkineet selvittämään näiden univaiheiden yhteyttä oppimiseen. Koska perusunen ja vilkeunen aikainen aivotoiminta poikkeavat toisistaan, on ollut perusteltua olettaa, että perusunella ja vilkeunella olisi erilaisia, toisistaan poikkeavia vaikutuksia myös levon aikana tapahtuvaan muistijälkien lujittumiseen.

Ilmiötä on tutkittu useilla kokeilla, joissa ihmisille on opetettu erilaisia tehtäviä, sitten häiritty joko alkuyön (perus)unta tai loppuyön (vilke)unta ja tämän jälkeen havainnoitu henkilön muistisuoritusta. Tulokset ovat olleet ristiriitaisia, mutta vaikuttaa siltä, että molempia univaiheita tarvitaan erilaisten asioiden oppimiseen.

Yksi asia kokeissa on kuitenkin tullut selväksi: univaje selkeästi heikentää oppimista.

”Aiemmin opitut asiat eivät tallennu muistiin tavanomaisella teholla, jos uni häiriintyy tai nukkuminen estyy kokonaan,” toteaa Nokia.

Levänneet aivot kohtaavat arjen haasteet joustavammin

Uni ylläpitää aivojen muokkautuvuutta ja sitä kautta käyttäytymisen joustavuutta. Uni vaikuttaa sekä aiempien kokemusten käsittelyyn mutta myös siihen, miten valmis yksilö on kohtaamaan seuraavan valvejakson uudet tilanteet. Hyvin nukuttu yö ja levänneet aivot löytävät arjen haasteisiin tehokkaammin ratkaisuja.

Vaikka kellojen siirtäminen voi vaikuttaa seuraavien päivien vireystilaan ja oppimiskykyyn, Nokialla ja hänen tutkimusryhmällään on lohduttavaa sanottavaa:

”On hyvä huomata, että yksi tai useampikaan huonosti nukuttu yö ei vielä pysyvästi heikennä oppimiskykyä, vaikka hetkelliset vaikutukset voivatkin olla dramaattisia.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miriam Nokia, miriam.nokia@jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote

KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye