Väitös: Organisaatiomuutoksen onnistuminen pankeissa nojaa tilannesidonnaisuuteen ja valtasuhteisiin
Hajautetuissa organisaatioissa, kuten osuuskuntatoiminnallisissa pankeissa, valta ja kontrolli ovat usein hajautuneet paikallisille toimijoille. Joissain tilanteissa organisaatiossa voidaan kuitenkin päättää joidenkin toimintojen keskittämisestä ja vallan siirtämisestä näin kauemmas paikallistasolta. Tällainen muutos voi vaikeuttaa myös toiminnan arviointia ja suoritusmittausta. KTM Anniina Kinnunen havaitsi laskentatoimen väitöskirjassaan, että keskittämisen onnistuminen on tilannesidonnaista sekä yhteydessä organisaatiossa henkilöityviin valtasuhteisiin.

2008 iskeneen finanssikriisin myötä pankkiorganisaatiot niin Suomessa kuin kansainvälisesti joutuivat mukautumaan lisääntyvään sääntelyyn. Samanaikaisesti monet pankit päätyivät hakemaan myös kustannussäästöjä ja -tehokkuutta esimerkiksi vähentämällä paikallisia konttoreita tai keskittämällä toimintojaan.
KTM Anniina Kinnusen laskentatoimen väitöskirjassa tarkastellaan tapaustutkimuksena suomalaista osuuskuntatoiminnallista pankkiorganisaatiota, joka edustaa organisaatiorakenteeltaan niin kutsuttua hajautettua organisaatiota. Tutkimuksen ytimessä ovat organisaatiossa tapahtuneet strategisen suoritusmittausjärjestelmän keskittäminen sekä tasapainottelu keskusyhteisön ja paikallispankkien osin eroavien näkemyksien välillä.
- Organisaation keskeiset toimijat pystyvät käyttämään ympäröivää tilannetta apunaan luodessaan narratiiveja, eli kertomuksia, joilla saada myös hajautetussa organisaatiossa paikalliset toimijat taipumaan keskittämiseen. Tutkitussa organisaatiossa muun muassa tiukentuvaa kansallista ja kansainvälistä sääntelyä on käytetty tällaisena narratiivina, toteaa Anniina Kinnunen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.
Keskittäminen vaatii selkeyttä ja tasapainottelua
Paikallisella tasolla koetaan helpommin turhautumista tai vastustusta, jos organisaatiossa pyritään muuttamaan useita isoja asioita samanaikaisesti. Osa muutoksista ei kuitenkaan etene loppuun asti, vaan jää kiertämään kehää etenkin, jos johto ei edistä muutosprosessia tai ilmaise sitä selkeästi päättyneeksi.
Kinnusen mukaan hajautettujen organisaatioiden keskittämisessä on tärkeä huomioida paikallisten toimijoiden itsenäisyyden ja autonomian tunne: vaikka valtaa ja kontrollia keskitetään kauemmaksi, paikallisten toimijoiden annetaan ylläpitää yksikölle ja sen toimintaympäristöön soveltuvia toiminta- ja ajatusmalleja. Tätä paikallista autonomiaa ja paikallisuuden ylläpitoa voidaan tukea myös luomalla niin kutsuttuja turvaavia tiloja paikallistoimijoille. Tällöin keskusyhteisö, eli organisaation pääkonttori, pyrkii hoitamaan ulkoa tulevat isommat haasteet ja antaa paikallispankeille mahdollisuuden keskittyä omaan tekemiseen ja yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa. Onnistuneessa muutoksessa vallan mukana keskitetään siis myös velvollisuuksia.
- Toisaalta liiallinen vallan ja kontrollin keskittäminen, paikallisten pankkien tai yksiköiden yhdistäminen ja esimerkiksi laskenta-ammattilaisten toimipisteiden siirto fyysisesti keskusyhteisöön voivat tulevaisuudessa aiheuttaa kehityssuunnan kyseenalaistamisen paikallistasolla. Laskenta-ammattilaisten osalta siirtymää takaisin hajautettuun malliin ja paikallistoimipisteisiin on jo havaittavissa, Kinnunen pohtii.
KTM Anniina Kinnusen laskentatoimen väitöskirjan ”Balancing localness and centralization in strategic performance management” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 15.11.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa C4. Vastaväittäjänä toimii professori Kirsi-Mari Kallio (Turun yliopisto, Porin yksikkö) ja kustoksena professori Antti Rautiainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Tilaisuutta voi seurata etänä Moniviestimessä.
Tutustu Anniina Kinnusen väitöskirjaan JYX-julkaisupalvelussa.
Anniina Kinnunen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2010 Äänekosken lukiosta. Kauppatieteiden maisterin tutkinnon Kinnunen sai 2018 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, minkä jälkeen hän aloitti jatko-opintonsa osana kauppakorkeakoulun SALP-tutkimusryhmää. Kinnunen on työskennellyt aiemmin Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa apuraha- ja väitöskirjatutkijana. Nykyisin Kinnunen toimii laskentatoimen ja yritysrahoituksen yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa sekä laskentatoimen yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa.
Lisätietojen antaja:
Anniina Kinnunen
Yliopistonopettaja
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
anniina.s.e.kinnunen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Laajalahtiviestinnän asiantuntijaJyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Puh:+358 50 336 4368toni.m.t.laajalahti@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme