SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kumpula-Natri: Valiokunnat tukevat suuren valiokunnan alkuperäistä kantaa CSAM-kysymyksessä

Jaa

Perustuslakivaliokunnan lausunto niin sanotusta CSAM-esityksestä julkaistiin tänään. Perustuslakivaliokunta ilmoittaa, että sen mielestä Suomen ei tule hyväksyä tunnistamismääräystä koskevaa sääntelyä valtioneuvoston ehdottamassa muodossa. Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natrin mielestä hallituksella ei ole enää mitään edellytyksiä edistää kantaansa, joka on eduskunnan tahdon vastainen.

Kuva: JP Flander / SDP
Kuva: JP Flander / SDP

Kysymys liittyy lasten seksuaalisen hyväksikäytön estoa internetissä käsittelevään, niin sanottuun CSAM (Child sexual abuse material) -asetukseen, jossa esitetään oikeutta rikkoa yksityisviestien viestisuoja. Ehdotusta on kritisoitu mm. perustuslain ja ihmisoikeuksien vastaisena, kertoo Kumpula-Natri.

Suuri valiokunta kyseenalaisti valtioneuvoston esityksen Suomen kannaksi ja lähetti asian uudelle lausuntokierrokselle valiokuntiin. Hallintovaliokunta ja liikenne- ja viestintävaliokunta vastustivat valtioneuvoston näkemystä suuren valiokunnan tavoin. Tänään saatiin myös perustuslakivaliokunnan kielteinen lausunto.

— Eduskunnan näkemys on yli puoluerajojen hyvin selvä ja edelleen sama kuin vuosi sitten. Hallitus ei voi tällaisessa tilanteessa kävellä eduskunnan tahdon yli, Kumpula-Natri alleviivaa.

Perustuslakivaliokunta ei perjantaisessa lausunnossaan jaa sisäministeriön käsitystä reunaehtojen täyttymisestä, vaan toteaa, että valtioneuvoston kannassa on jätetty huomiomatta niin suuren valiokunnan (ks. SuVL 7/2023 vp) kuin perustuslakivaliokunnankin kannanotot (PeVL 53/2022 vpPeVL 5/2023 vp). 

— Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on yleistyvä rikosmuoto, jonka vaikutukset uhreihin ovat elinikäisiä. Toimenpiteiden tarve on kiistaton. On tärkeää luoda EU-tasolla selkeä lainsäädäntö tällaisen väkivallan torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi, toteaa Kumpula-Natri.

— Tämä ei kuitenkaan ole oikeasuhtainen eikä toimiva keino. Toivon todella, että hallitus kunnioittaa tätä eduskunnan yhteistä näkemystä ensi viikolla käytävässä lähetekeskustelussa. Suuri valiokunta jatkaa tilanteen seuraamista tulevina viikkoina.

Suomen valtion kannalla saattaa olla merkittävä vaikutus EU:n kannan muodostumiseen.

Perustuslakivaliokunnan lausunto (PeVL 47/2024 vp) luettavissa: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/PeVL_47+2024.aspx

Yhteyshenkilöt

Miapetra Kumpula-NatriKansanedustaja

Puh:0505113004

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote

Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye