Urheilijoilla merkittävästi parempi työmuisti kuin istumatyötä tekevillä
Jyväskylän yliopiston tutkijoiden julkaisema meta-analyysi paljastaa urheiluun liittyvän tiedonkäsittelyn edun verrattuna ei-urheilijoihin. Urheilijoiden työmuisti oli parempi kuin ei-urheilijoiden ja tämä etu korostui entisestään, kun urheilijoita verrattiin istumatyötä tekeviin henkilöihin.

Kognition eli ihmisen tiedon käsittelyn tutkimuksessa on kiinnitetty viime aikoina yhä enemmän huomiota urheilun ja työmuistin väliseen suhteeseen. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole tehty meta-analyysiä, jossa olisi verrattu urheilijoiden ja ei-urheilijoiden työmuistisuorituksia.
Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Aktiivinen Mieli -ryhmä toteutti tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli laajasti vertailla näiden kahden ryhmän työmuistisuorituksia. He selvittivät myös tekijöiden, kuten urheilulajin ja suoritustason, merkitystä tuloksiin. Tutkimuksen aineisto koostui 21 tutkimuksesta, joihin osallistui yhteensä 1455 henkilöä.
Tulokset osoittivat, että urheilijoilla oli parempi työmuisti verrattuna ei-urheilijoihin urheilulajista ja suoritustasosta riippumatta. Tämä etu oli selvempi, kun urheilijat asetettiin vastakkain istumatyötä tekevän väestön kanssa, verrattuna analyysiin, jossa istumatyötä tekevä väestö jätettiin pois ei-urheilijoiden vertailuryhmästä. Väitöskirjatutkija Chenxiao Wu toteaa, että suurin osa tähän meta-analyysiin sisältyneistä tutkimuksista oli hyvin toteutettuja, eikä niissä ollut merkkejä merkittävästä julkaisuharhasta.
Fyysinen aktiivisuus tukee aivoterveyttä
Tutkimuksen havainnot osoittavat, että urheilun ja paremman työmuistisuorituskyvyn välillä on johdonmukainen yhteys, kun taas istuva elämäntapa näyttää olevan yhteydessä heikompaan työmuistiin.
– Tutkimusryhmämme on aiemmin tutkinut ikääntymisen vaikutuksia kognitiivisiin toimintoihin ja aivotoimintaan ja olemme havainneet, että fyysisesti aktiivinen elämäntapa voi lieventää ikääntymisen kielteisiä vaikutuksia näihin. Nyt saadut tulokset urheilijoilla lisäävät näyttöä, joka tukee urheilun hyötyjä ihmisen tiedonkäsittelyyn, ja korostavat aktiivisen elämäntavan merkitystä aivoterveyden edistämisessä, tutkimusryhmän johtaja, apulaisprofessori Piia Astikainen, kertoo.
Tutkimus on osa Urheilu ja sosiaalinen havaitseminen -hanketta ja sisältyy Chenxiao Wun väitöskirjatutkimukseen, jota apulaisprofessori Piia Astikainen ohjaa. SportsFace-hankkeen tavoitteena on tutkia urheilun vaikutuksia työmuistiin ja sosiaaliseen havaitsemiseen liittyen mittaamalla muistisuorituksia ja aivotoimintaa. Tulokset tuottavat tietoa urheilun, työmuistin sosiaalisen havainnon välisistä yhteyksistä. Tutkimus on parhaillaan käynnissä Jyväskylän yliopiston EEG-laboratorioissa, ja siihen voivat osallistua sekä urheilijat että ei-urheilijat.
Lisätietoja meneillään olevista tutkimuksista löydät Aktiivinen Mieli -tutkimusryhmän sivuilta: https://r.jyu.fi/FL7
Tutkimusartikkeli on julkaistu Memory-lehdessä: https://doi.org/10.1080/09658211.2024.2423812
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia AstikainenApulaisprofessori, FT, kognitiivisen neurotieteen dosentti
Puh:+358408053480piia.astikainen@jyu.fiKirke HassinenViestinnän asiantuntija
Puh:+359 50 462 1525kirke.m.hassinen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme