Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Pk-yritysten taloustilanne ei ole kohentunut syksyn aikana

Jaa

Myöskään pk-yritysten tulevaisuudennäkymissä ei ole tapahtunut muutosta parempaan, kertoo Yrittäjägallup.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Pk-yritysten taloustilanne ei ole parantunut syksyn edetessä, selviää tuoreesta Yrittäjägallupista. 48 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että yrityksen taloudellinen tilanne on hyvä ja 19 prosenttia, että tilanne on huono. Tilanne oli suunnilleen sama kuin elokuun gallupissa.

Tilanne on paras yli kymmenen henkeä työllistävillä ja teollisuudessa. Heikoin tilanne on yksinyrittäjillä, toimialoista muissa palveluissa ja alueista Uudellamaalla.

Elokuussa tilanne oli heikoin kaupan alalla, nyt muissa palveluissa. Varsinkin naisyrittäjien tilanne on syksyn edetessä heikentynyt.

– Tulokset osoittavat, että suhdanne ei ole syksyn mittaan parantunut pk-yritysten näkökulmasta. Tuloksissa näkyy myös arvonlisäveron korotus. Se on iskenyt erityisesti palvelualoilla ja naisyrittäjillä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupiin vastasi 7.–13.11.2024 välisenä aikana 1 054 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.

Näkymä tulevaan ei ole parantunut

Suhdannenäkymissä ei ole tapahtunut myöskään parantumista. 32 prosenttia pk-yrityksistä uskoo tilanteen paranevat seuraavan vuoden aikana (elokuussa 33 prosenttia) ja 19 prosenttia heikentyvän (elokuussa 20 prosenttia).

Eniten tilanteen parantumiseen uskotaan kaupan alla, jossa on kuitenkin myös suurin osuus heitä, jotka arvioivat tilanteen heikentyvän. Naisyrittäjien näkymät ovat heikommat kuin miesyrittäjien.

– Pelkään, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ja SAK:n ylimitoitetut palkankorotusvaatimukset eivät helpota tilannetta. Ne eivät kuitenkaan vielä näy näissä tuloksissa, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

Ansiotaso laskenut

Myös yrittäjien ansiotaso on vuoden aikana selvästi heikentynyt. Huhtikuussa 2024 31 prosenttia kertoi ansaitsevansa alle 30 000 euroa vuodessa. Nyt heidän osuutensa oli jo 37 prosenttia.

Ansiotaso on pienin yksinyrittäjillä. Heistä 54 prosenttia kertoo ansaitsevansa alle 30 000 euroa vuodessa.

Pk-yritysten vaikeudet löytää osaavaa työvoimaa ovat ennallaan. Lähes joka viides vastaaja (19 prosenttia) kertoo, että yrityksellä on juuri nyt vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Osuus on ollut lähes sama sitten alkukesän.

Vaikeuksia on eniten yli viisi henkeä työllistävillä ja teollisuudessa. Tilanne on hankalin Länsi-Suomessa ja helpoin pääkaupunkiseudulla.

Osaavan työvoiman puute on kasvun este 22 prosentilla. Osuus on pysynyt suunnilleen samana alkukesästä alkaen.

– Vaikka suhdanne on heikko, monilla pk-yrityksillä on vaikeuksia löytää työvoimaa. Siksi työmarkkinoiden uudistaminen ja työperäisen maahanmuuton edistäminen ovat yrittäjien kannalta tärkeitä asioita, Pentikäinen sanoo.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 054 pk-yritysten edustajaa 7.−13.11.2024.         
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Etätyöt lisänneet työtyytyväisyyttä – puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt evätään21.7.2025 07:30:00 EEST | Tiedote

Etätyöt ovat edelleen merkittävä osa suomalaisten arkea, sillä lähes puolet (46 prosenttia) työelämässä olevista on ollut etätöissä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kolme neljästä (74 %) haluaisi tehdä etätöitä jatkossa, ja puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt eivät olisi mahdollisia. ”Etätyön tuoma työtyytyväisyys ja työn mielekkyys näyttävät yhä lisääntyneen. Sen sijaan työn itsenäisyys on vähentynyt, mikä viittaa siihen, että etätyötä johdetaan aiempaa enemmän. Se on tervetullutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Työelämägallup: Yhä useampi suhtautuu lakkoihin kielteisesti16.7.2025 07:18:00 EEST | Tiedote

Työelämässä olevien suhtautuminen lakkoihin on muuttunut. Nyt 38 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa lakkoja. Osuus on noussut huomattavasti alkuvuodesta 2023, jolloin lukema oli 22 prosenttia. Eri mieltä on puolet. ”Ihmiset ymmärtävät, että lakot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja haittaavat yrityksiä sekä koko taloutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi.

Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.

Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye