Varhaislapsuuden maatilaympäristö suojaa atooppiselta sairastavuudelta vielä keski-iässä
Asuminen maatilaympäristössä imeväisikäisenä voi suojata atooppisilta sairauksilta, kuten allergiselta nuhalta, allergiselta silmätulehdukselta sekä atooppiselta monisairastavuudelta, ja suojavaikutus näkyy vielä keski-iässä. Tulos käy ilmi Oulun yliopistossa 22. marraskuuta väittelevän lääketieteen lisensiaatti Anna Haaralan väitöstutkimuksesta.

Tutkimustulos on merkittävä, sillä maaseudun vaikutusta atooppisten sairauksien kehittymiseen on tutkittu pääasiassa vain lapsuudessa ja nuorilla aikuisilla.
Tutkimuksessa havaittiin, että maaseudulla ja erityisesti maatilaympäristössä vietetty varhaislapsuus vähensi merkittävästi muun muassa allergisen nuhan, allergisen sidekalvontulehduksen, atooppisen monisairastavuuden ja moniherkistymisen esiintyvyyttä 46-vuotiaana. Maalla asuneilla herkistymisen riski oli lähes puolet pienempi.
Haaralan väitöskirjatutkimus perustuu yli 5000 henkilön tietoihin. Tutkittavat kuuluvat laajaan, Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneiden kohorttiin. He vastasivat kyselytutkimuksiin ja osallistuivat terveystarkastuksiin 31- ja 46-vuotiaina, ja heille tehtiin ihopistokokeet neljällä allergeenilla (koivu, timoteiheinä, kissa ja huonepölypunkki) atooppisen herkistymisen kartoittamiseksi.
Tutkimusaineistossa 46-vuotiaiden keskuudessa atooppista ihottumaa esiintyi 7 prosentilla, allergista nuhaa ja sidekalvontulehdusta lähes kolmanneksella ja astmaa 9 prosentilla. Lisäksi noin neljäsosalla tutkituista oli kaksi tai useampi atooppinen sairaus. Atooppista ihottumaa sairastavista 46-vuotiaista kolmella neljästä oli lisäksi jokin muu atooppinen sairaus, mikä tulisi huomioida atooppisen ihottuman hoidossa aikuisilla.
Tutkimuksen tulokset tukevat aiempaa käsitystä siitä, että varhaislapsuuden maaseutuelinympäristössä tapahtuva kosketus laajempaan mikrobikirjoon saattaa suojata atooppisten sairauksien kehittymiseltä. Tutkimuksen mukaan tämä vaikutus näyttäisi ulottuvan vähintään keski-ikään asti. ”Tutkimuksen perusteella voidaankin suositella luontokontaktien lisäämistä lapsuudessa osana atooppisten sairauksien ennaltaehkäisyä”, väittelijä Anna Haarala toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija Anna Haarala, Oulun yliopisto, karoliina.hulkko@student.oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia halutaan parantaa – Oulun yliopisto uudistaa yrittäjyyskoulutuksensa21.5.2025 05:47:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto uudistaa mikroyrittäjyyden eli pienyrittäjyyden perusopinnot tulevana syksynä. Opinnot sisältävät tutkimusalan perusteiden lisäksi opintojaksot vastuullisuudesta, yrittäjyysosaamisista ja muutoskyvystä, asiakaskehityksestä ja yritysten kasvun johtamisesta.
Oululainen tutkimusryhmä kehittää uutta läpimurtoa syövän ja tulehdussairauksien hoitoon16.5.2025 05:55:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston rakennebiologian professorin Lari Lehtiön tutkimusryhmä on ottanut merkittäviä edistysaskeleita tutkimuksessa, jossa etsitään uusia keinoja syövän ja tulehdussairauksien hoitoon.
Oulun yliopistossa eniten keksintöilmoituksia teki viime vuonna brittitaustainen Lloyd Ruddock15.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tehtiin vuonna 2024 yhteensä 72 keksintö- ja teosilmoitusta. Näistä 12 teki yksi tutkija, professori Lloyd Ruddock. Hänet palkittiin Oulun yliopistossa 15.5.2025 vuoden keksijänä.
Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.
Uuden tutkimuksen mukaan historian voimakkain aurinkomyrsky iski Maahan vuonna 12 350 eaa.15.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus tunnisti voimakkaimman koskaan havaitun auringonpurkauksen ja muuttaa käsitystämme avaruussäästä ja radiohiiliajoituksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme