Aidosti eettisempi johtaminen alkaa epätieteellisten johtamismyyttien purkamisesta
Miten lähes satavuotias tutkimus työntekijöiden tuottavuudesta vaikuttaa edelleen johtamiskäsityksiimme? Jesse Kajosmaan Vaasan yliopistoon tekemä julkisjohtamisen väitöskirja haastaa vakiintuneet uskomukset johtamisopin perustasta.

Chicagolaisessa Hawthorne-teollisuuskompleksissa tutkittiin 1920–30-luvuilla alun alkaen valaistuksen ja työolosuhteiden vaikutusta työntekijöiden tuottavuuteen. Tutkija Elton Mayo tulkitsi näiden tutkimusten kuitenkin osoittaneen, että ulkoisten tekijöiden sijaan tuottavuutta paransi ennemmin työntekijöiden sosiaalisten tarpeiden huomioiminen.
Tämä mullistava löydös muodosti perustan ihmissuhdekoulukunnalle, joka on yhä tänä päivänä osa johtamisen teoriaa ja opetusta. Väitöskirjassaan Jesse Kajosmaa tuo kuitenkin esille ristiriidan Mayon löydöksen – ja siltä osin myös varhaisen ihmissuhdekoulukunnan – tieteellisestä perustasta. Vaikka itsessään tärkeä sanoma inhimillisyydestä vakiinnutti asemansa tiedeyhteisössä jo varhain, sen pohjana on epätieteellisiä väitteitä.
– Monelle Mayon johtopäätös on itsestään selvä, ja sitä on pidetty sukupolvien ajan tieteellisenä faktana. Todellisuudessa kyse ei kuitenkaan ole vankasti todistetuista tieteellisistä löydöksistä, vaan lähinnä tarinankerronnasta ja jopa tieteellisestä petoksesta, toteaa Vaasan yliopistossa väittelevä Kajosmaa.
Kriittinen katsaus Mayon tulkintoihin ja niiden vaikutusvaltaan
Mayoa tukeneeseen sosiaaliseen verkostoon, joka takasi varhaisen ihmissuhdekoulukunnan ilosanoman riemukulun, kuului niin liike-elämän eliittiä kuin akateemisia vaikuttajia. Kajosmaan mukaan heidän ja Mayon ideologiset intressit vaikuttivat tutkimustulosten tulkintaan. Mayon näkemys loi vaikutelman, että pelkästään työntekijöiden sosiaalisten tarpeiden täyttäminen selittäisi tuottavuuden nousun. Monet muut tuottavuuteen vaikuttavat tekijät, kuten taloudelliset kannustimet, häivytettiin lopullisesta kertomuksesta.
– Mayon tavoitteena oli vastata aikakauden yhteiskunnallisiin huolenaiheisiin, kuten työväenluokan levottomuuksiin. Mayo tarjosi tukijoilleen johtamisnäkemyksiä, joilla pyrittiin varmistamaan yhteistyöhaluinen ja totteleva työvoima. Näkemyksen taustalla oli kiehtova ajatus siitä, ettei työntekijöille tarvitse maksaa enempää ollakseen tuottavampia, Kajosmaa huomauttaa.
Hawthorne-tutkimukset toteutettiin johtamisen oppihistoriallisen kehittymisen aikana, jolloin johtaminen niin tieteenalana, ammattina kuin sosiaalisena toimintana haki vielä suuntaa ja tarvitsi oikeutusta. Kajosmaan mukaan henkilöstöjohtajien, organisaatiotutkijoiden ja johtamiskouluttajien olisi tärkeä ymmärtää, miten nykyisten johtamiskäytäntöjen taustalla olevat käsitykset ovat muotoutuneet ja mitä valta- ja talousintressejä ne palvelevat.
– Tieto voi tukea johtamisen kehittämistä tosiasiallisesti avoimempaan ja eettisempään suuntaan, mikä hyödyttää työelämän rakenteiden uudistamista, Kajosmaa toteaa.
Väitöstilaisuus
HTM ja SM Jesse Kajosmaan väitöstutkimus ”Elton Mayon ja Hawthorne-tutkimusten myytti: Kriittinen johtamistutkimus varhaisen ihmissuhdekoulukunnan diskurssin perustasta osana johtamisen ja yhteiskuntatieteen oppihistoriallista kehittymistä” tarkastetaan perjantaina 29.11.2024 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa.
Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta:
https://uwasa.zoom.us/j/61738298504?pwd=rEF5IhPBI4qlbrmlTb91t4Wr9Csux8.1
(salasana 270130)
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii dosentti Ville Pietiläinen (Lapin yliopisto) ja kustoksena dosentti, yliopistonlehtori Kirsi Lehto.
Väitöskirja
Kajosmaa, Jesse (2024) Elton Mayon ja Hawthorne-tutkimusten myytti: Kriittinen johtamistutkimus varhaisen ihmissuhdekoulukunnan diskurssin perustasta osana johtamisen ja yhteiskuntatieteen oppihistoriallista kehittymistä. Acta Wasaensia 543. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.
Lisätiedot
Jesse Kajosmaa, p. 044 027 0488, b112862@student.uwasa.fi
Jesse Kajosmaa on syntynyt Vehkalahdella vuonna 1988. Hän valmistui Maanpuolustuskorkeakoulusta 78. merikadettikurssilta vuonna 2011 ja on työskennellyt siitä lähtien meriupseerina Rajavartiolaitoksessa. Kajosmaa on suorittanut Vaasan yliopistossa hallintotieteiden maisterin tutkinnon vuonna 2020 ja Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden maisterin tutkinnon vuonna 2023.
Yhteyshenkilöt
Jesse Kajosmaa, p. 044 027 0488, b112862@student.uwasa.fi
Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Yhteishaku houkutteli ennätysmäärän hakijoita Vaasan yliopistoon25.3.2025 17:34:00 EET | Tiedote
Vaasan yliopistoon tuli tänään 25. maaliskuuta päättyneessä korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 10 689 hakemusta, mikä kertoo kasvavasta kiinnostuksesta yliopiston koulutustarjontaa kohtaan. Sekä kandidaatti- että maisteriohjelmien suosio jatkoi kasvuaan.
Muna vai kana -ongelman ylittäminen – uusia näkökulmia digitaalisten alustaliiketoimintamallien piileviin haasteisiin24.3.2025 09:41:49 EET | Tiedote
Osa maailman arvokkaimmista yrityksistä on saavuttanut menestyksensä digitaalisten alustojen avulla. Miksi monet muut yritykset kuitenkin epäonnistuvat yrittäessään seurata näiden yritysten jalanjälkiä? Vaasan yliopiston strategisen johtamisen väitöskirjassaan Khaled Abed Alghani kokoaa yhteen alustaliiketoiminnan palapelistä puuttuvia palasia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme