Keusoten asukaspaneelien toimenpidesuositukset käytäntöön
Asukkaat puntaroivat kehittämistoimenpiteitä, ja nyt hyvinvointialue on käärinyt hihat ja ryhtynyt hommiin.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) järjesti loppuvuonna 2023 ja keväällä 2024 puntaroivat asukaspaneelit, joissa hyvinvointialueen asukkaat ovat saaneet ehdottaa kehittämistoimenpiteitä Keusotelle. Toimenpidesuosituksia kerättiin lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukemiseen sekä digiasioinnin kehittämiseen.
Asukkaiden suositukset, niin sanottu loppulausuma, luovutettiin kummankin paneelin jälkeen Keusoten aluevaltuustolle. Hyvinvointialue on pyrkinyt vastaamaan jokaiseen panelistien suositukseen: Osa suosituksista on jo ehditty toimeenpanna ja suureen osaan suosituksista on toimeenpano suunniteltu. Joukossa oli myös suosituksia, joita ei pystytä toteuttamaan, mutta niihinkin on pyritty antamaan perusteltu vastaus.
– Asukaspaneelien järjestäminen oli erittäin antoisaa ja saimme myös osallistujilta paljon hyvää palautetta. Parasta tietysti on se, että olemme saaneet monia, konkreettisia toimenpidesuosituksia hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi. Näistä on nyt napattu koppi, johtava asiantuntija Tero Seitsonen Keusotelta kertoo.
Tukea nuorten arkeen
Marraskuussa 2023 puntaroivaan asukaspaneeliin osallistuneet ehdottivat konkreettisia ja käytännöllisiä toimenpiteitä nuorten mielen hyvinvoinnin tukemiseksi. Toimenpidesuosituksissa huomioitiin sekä nuorten itsensä tarvitsema tuki että vanhempien tukeminen. Monissa ehdotuksissa korostui tarve tavoittaa nuoret ja olla heille läsnä.
Asukkaiden ehdotusten pohjalta toteutetaan muun muassa vanhempien ryhmiä ja webinaareja sekä lisätään työntekijöiden läsnävastaanottoja perhekeskuspalveluissa. Keusoten asukaskehittäjätoiminnan ikärajaa on laskettu 15 vuoteen, jotta nuoret pääsevät paremmin mukaan palvelujen kehittämiseen, ja nuorille suunnattu viestintäkampanja on käynnistetty.
– Monessa toimenpidesuosituksessa korostuu se, miten tärkeää on tavoittaa nuoret siellä, missä nuoret ovat, ja sillä tavalla, mikä sopii nuorille parhaiten. Juuri nyt meillä on esimerkiksi käynnissä Tukea nuorten arkeen -viestintäkampanja, jolla pyrimme varmistamaan, että nuoret tietävät, mistä saa tarvittaessa apua ja tukea. Kampanja sisältää monia toimenpiteitä. Lähetimme esimerkiksi jokaiselle hyvinvointialueen vuonna 2011 syntyneelle nuorelle kirjeen kotiin, erityisasiantuntija Laura Busi Keusotelta kertoo.
Keusoten sovellusta odotetaan kuumeisesti
Keväällä asukaspaneeliin osallistuneet puntaroivat ja pohtivat digiasioinnin kehittämistä sekä hyvinvointialueen resurssien että palveluiden käyttäjien näkökulmasta.
Asukkaat toivovat digiasioinnilta ennen kaikkea helppoutta ja saavutettavuutta. Toive olisi, että digiasiointi onnistuisi yhden kanavan kautta ja että siihen saa tarvittaessa apua. Asukkaat ehdottivat myös erilaisia niin sanottuja “etäkäyttöhuoneita”, eli tiloja, joissa voi itse mitata omaa terveyttään tai joissa voi käyttää Keusoten digiasiointia, jos kotona ei ole tarvittavia laitteita.
Keskeinen, konkreettinen toimenpide digiasioinnin kehittämiseksi on Keusoten oma sovellus, jota asukaspaneelissa toivottiin kovasti. Keusote on nyt tehnyt digiasiointialustan hankinnan ja käyttöönottoa valmistellaan.
– OmaKeusote-sovellukseen on tulossa yleisimmin käytettävät digiasioinnin toiminnallisuudet, kuten chat, kiireetön viestinvälitys, videovälitteinen etävastaanotto/etätapaaminen, valmennukset, ajanvaraus ja ajanvarausten hallinnointi sekä lomakkeet vuoden 2025 aikana. Digiasiointia lisätään palveluihin vaiheittain, kertoo tuotepäällikkö Sami Piispa.
Kaikki puntaroivissa asukaspaneeleissa ehdotetut toimenpiteet ja Keusoten ratkaisusuunnitelmat niihin on nyt julkaistu Keusoten verkkosivustolla:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero Seitsonen
johtava asiantuntija
Hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet
p. 050 497 2554
tero.seitsonen@keusote.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa21.3.2025 14:38:07 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelu vuosille 2025–2027 on käynnistynyt. Ohjelma tarvitaan, jotta valtiohallinnon vaatimus talouden tasapainosta ja syntyneiden alijäämien kattamisesta toteutuu vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme