Lasten ja nuorten hyvinvointi edellyttää koko perheen tukemista
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin saa apua opiskeluhuollosta, perheneuvolasta ja nuorisoasemalta. Keskeistä lasten ja nuorten tukemisessa on parantaa koko perheen hyvinvointia.

Lasten ja nuorten psyykkisen kuormituksen taustalla on hyvin monenlaisia syitä. Haasteista voi kertoa esimerkiksi muuttunut käytös, sulkeutuneisuus, keskittymisvaikeudet tai pelkotilat. Riippumatta siitä, mikä oireiden syy on, lapselle tai nuorelle on aina tärkeää perheen tuki.
Sekä opiskeluhuollossa, perheneuvolassa että nuorisoasemalla tuetaan lapsen ja nuoren lisäksi koko perhettä. Vanhempien hyvinvointi edesauttaa aina myös lapsen tai nuoren toipumista, ja usein vanhemmat tarvitsevat tukea siihen, että voivat tukea omaa lastaan.
– Teemme suunnitelmallista ja tavoitteellista lapsen tai nuoren sairauden hoitoa ja kuntoutusta. Sen avulla tähdätään siihen, että koko perheen hyvinvointi paranee, perhekeskuspalvelujen koordinoiva esimies Johanna Alajoutsijärvi Keusotelta kertoo.
Tukea vanhemmuuteen
Perheneuvolasta ja nuorisoasemalta saa tukea vanhemmuuteen sekä pari- ja perhesuhteiden haasteisiin myös ilman, että lapsi tai nuori on asiakkaana. Tavoitteena on luoda edellytykset lasten turvallisille kasvuoloille, tukea vanhempia heidän kasvatustehtävässään sekä lisätä perheiden ja perheenjäsenten toimintakykyä ja hyvinvointia.
Perheneuvolan palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaiden lasten perheille ja nuorisoaseman palvelut 13–17-vuotiaiden nuorten perheille. Perheneuvolassa ja nuorisoasemalla lasta tai nuorta ja hänen perhettään auttaa moniammatillinen tiimi. Työntekijät valitaan aina asiakkaan tuen ja hoidon tarpeen mukaisesti. Sekä perheneuvolan että nuorisoaseman palvelut ovat ilmaisia.
Vanhempien syitä hakeutua perheneuvolaan tai nuorisoasemalle ovat esimerkiksi vuorovaikutusongelmat perheessä, erilaiset muutokset perhetilanteessa, kuten erotilanne tai uusperheen muodostaminen, sekä yleisesti se, että vanhemmuus mietityttää tai lapsen tai nuoren tilanne huolestuttaa.
Yhteydenotto perheneuvolaan tai nuorisoasemalle
Perheneuvolaan ja nuorisoasemaan otetaan yhteyttä verkkosivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. Yhteydenoton voi tehdä lapsi tai nuori itse tai hänen vanhempansa. Yhteydenoton myötä Keusoten ammattilaiset arvioivat hoidon tarpeen ja sen kiireellisyyden.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Alajoutsijärvi
Perhekeskuspalvelujen koordinoiva esimies
p. 050 497 0252
johanna.alajoutsijarvi@keusote.fi
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa21.3.2025 14:38:07 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelu vuosille 2025–2027 on käynnistynyt. Ohjelma tarvitaan, jotta valtiohallinnon vaatimus talouden tasapainosta ja syntyneiden alijäämien kattamisesta toteutuu vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme