Remontoituun Finlandia-taloon esille 70 taideteosta ja uusi julkinen taideteos Kimmo Schroderukselta
HAM Helsingin taidemuseo on kuratoinut Finlandia-taloon keskisuuren taidenäyttelyn verran teoksia sekä uuden julkisen taideteoksen kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta. Finlandia-talo avataan yleisölle 4.1.2025.

Alvar Aallon suunnittelemaan ja nyt uudistuneeseen Finlandia-taloon on asetettu esille noin 70 taideteosta Helsingin kaupungin taidekokoelmasta. Teoksia on keskisuuren taidenäyttelyn verran ja ne levittäytyvät yli 20 000 neliömetriä kattavan rakennuksen eri puolille arkkitehtuuria ja historiaa kunnioittaen. Vanhemman taiteen lisäksi mukana on teoksia talon toimintavuosien ajalta sekä uusinta nykytaidetta.
Finlandia-taloon on ripustettu takaisin muutamia jo klassikoiksi muodostuneita sekä talon historiaan kiinteästi liittyviä taideteoksia. Näitä ovat mm. Birger Kaipiaisen keramiikkateos Joutsen ja Laila Pullisen pronssireliefi Ajatus - Presidentti U.K. Kekkonen. Vuonna 1964 valmistunut Joutsen on ottanut talon vieraat vastaan pääsisääntuloaulassa jo noin 10 vuotta. Presidentti Kekkosen muotokuva tulee esiin talon toisen kerroksen lämpiön seinällä voimakkaasti aaltoilevasta pronssireliefistä.

Finlandia-taloon on tuotu myös paljon taideteoksia, jotka eivät ole aiemmin olleet siellä esillä, esimerkiksi ravintolan yhteydessä nähtävä EGSin maalaus Eilisen ja huomisen saaristo, joka valmistui Helsinki Biennaaliin 2021. Suurikokoiset värikylläiset maalaukset, Heikki Marilan rehevä Kukat XXIII ja Satu Rautiaisen runsas Olohuone, luovat tunnelmaa talon edustuslämpiössä. Majoitustiloissa luo tunnelmaa myös Nanna Suden maalaus. Kim Simonssonin keramiikkateos on esillä uuden myymälä- ja kahvilatilan läheisyydessä pääsisääntuloaulassa. Suomalaisen valokuvataiteen ykkösnimiltä Elina Brotherus, Anni Leppälä, Susanna Majuri ja Jorma Puranen on teoksia muun muassa kongressisiivessä, kokoushuoneissa sekä uusissa majoitustiloissa.
”Esille asetettu kokonaisuus on pitkällisen yhteistyön tulos. Teosvalintoja ja ripustusta suunniteltiin pohjapiirustusten ja havainnekuvien avulla noin vuoden verran, koska kohde oli työmaa-aluetta pitkälle syksyyn 2024 asti. Olemme erittäin tyytyväisiä teoskokonaisuuteen ja sen monipuolisuuteen. On hienoa saada taas taidetta esille Finlandia-taloon kokijoiden iloksi”, sanoo teosten valinnasta vastannut HAMin kuraattori Kati Nenonen.
HAM Helsingin taidemuseon ja Finlandia-talon yhteistyö on jatkunut jo pitkään. Kati Nenonen on vastannut talon taideteosten valinnasta vuodesta 2009 eteenpäin ja kokenut monta talon uudistusta. Hän vastasi myös 3 vuotta kestäneen remontin ajaksi Töölönlahdelle nousseen Pikku-Finlandian taideteosten valinnasta ja ripustuksen suunnittelusta. Pikku-Finlandiassa esillä olevat teokset ovat paikoillaan vuoden 2025 loppuun saakka.

Kimmo Schroderuksen viisimetrinen veistos asettuu Finlandia-talon uudelle terassille
Finlandia-taloon tilattiin perusparannuksen yhteydessä uusi julkinen taideteos kuvanveistäjä Kimmo Schroderukselta. Entertainer’s Day Off (Viihdyttäjän vapaapäivä) asettuu osaksi pohjoispäädyn terassia, joka aukeaa nyt yleisölle ensi kertaa. Viisimetrinen, haponkestävästä teräksestä toteutettu ihmishahmo on kuin paikalle päätynyt Finlandia-talon kävijä, joka katselee kaiteen yli Töölönlahden maisemaa. Hahmon lähtökohtina olivat muun muassa matkailijat, juhlijat, esiintyjät, Harlekiini- ja Pierrot-hahmot, urheilujoukkueiden maskotit ja muoti.
”Ehkäpä hahmo on Finlandia-talon esiintyjä, jonka työpäivä on päättynyt ja nyt hän ihmettelee, mitä oikein haluaisi tehdä vapaudellaan”, taiteilija kuvailee. ”Lopputuloksen pitää olla mahdollisimman monipuolisten tulkintojen ja assosiaatioiden mahdollistaja. Teokseeni olen tyytyväinen silloin, jos en itsekään tiedä, mistä loppujen lopuksi oikeastaan on kyse. Halusin veistoksen olevan iloinen, mutta rauhallisella ja määrittelemättömällä tavalla myös surumielinen. Lisäksi halusin veistokseen sisältyvän absurdiutta ja muotojen liioittelua. Taideteos saa olla hassu, tai omituinen, jopa hönö, mutta kliseinen, tai kitsch se ei saa olla.”
Teoksen selkeää perusmuotoa elävöittävät runsaat yksityiskohdat, jossa valo leikkii. Voimakkaassa päivänvalossa veistoksen pinta on täynnä kirkkaita heijastuksia, hämärään aikaan taas pienikin lisävalo riittää nostamaan pinnan erilaisia muotoja esiin.
Kimmo Schroderus (s. 1970) on tunnettu monipuolisena taiteilijana, jonka muotokieli ulottuu abstraktista esittävään. Häneltä on Finlandia-talossa myös aiempi teos, Risteys vuodelta 2011. Schroderus on toteuttanut useita julkisia taideteoksia eri puolille Suomea, mm. Kuru-veistoksen Helsingin Itäkeskukseen. Hän sai Ars Fennica -palkinnon 2004.
Teoksen rahoituksen on mahdollistanut taiteen prosenttiperiaate, jota Helsingin kaupunki noudattaa: kaupungin rakentamishankkeiden budjetista varataan osuus taiteelle, jota HAM Helsingin taidemuseo kuratoi ja joka liitetään HAMin hallinnoimaan kaupungin taidekokoelmaan.
Lisätiedot
- Finlandia-talon kokonaisuus: Amanuenssi Kati Nenonen, puh. 050 561 8394, kati.nenonen@hamhelsinki.fi
- Kimmo Schroderuksen taideteos: Amanuenssi Jari Björklöv, puh. 040 170 9315, jari.bjorklov@hamhelsinki.fi
- Julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola, puh. 050 526 1496, taru.tappola@hamhelsinki.fi
Avainsanat
Kuvat







Linkit
HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Bildkonstens storevenemang Helsingforsbiennalen 2025 bjuder in kring Skydd och empati26.3.2025 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Helsingforsbiennalen 2025 samlar 37 konstnärer och konstnärsgrupper på Skanslandet, Esplanadparken och HAM Helsingfors konstmuseum. Temat för bildkonstens stora evenemang som arrangeras för tredje gången är Skydd: Under ytan och bortom, att bli till och inkluderas. Helsingforsbiennalen äger rum 8.6–21.9.2025.
Kuvataiteen suurtapahtuma Helsinki Biennaali 2025 kutsuu Suojan ja empatian äärelle26.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Helsinki Biennaali 2025 kokoaa 37 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Vallisaareen, Esplanadin puistoon ja HAM Helsingin taidemuseoon. Kolmatta kertaa järjestettävän kuvataiteen suurtapahtuman teema on Suoja: Pinnan alla ja yläilmoissa, joksikin tullen ja jonnekin kuuluen. Helsinki Biennaali järjestetään 8.6.–21.9.2025.
Major contemporary art event Helsinki Biennial 2025 invites reflection on Shelter and empathy26.3.2025 10:00:00 EET | Press release
Helsinki Biennial 2025 brings together 37 artists and collectives on Vallisaari Island, in Esplanade Park, and at HAM Helsinki Art Museum. Organised for the third time, the theme of this year’s biennial is Shelter: Below and Beyond, Becoming and Belonging. Helsinki Biennial will be held from 8 June to 21 September 2025.
HAM presenterar Rum för ny konst: nya utställningskoncept och mer samarbete med konstnärerna utlovas13.3.2025 15:20:00 EET | Pressmeddelande
Den traditionsrika galleriverksamheten på HAM förnyas såväl till verksamheten som utrymmena och blir Rum för ny konst. Den första utställningen på Rum för ny konst öppnar i början av juni 2026. Utställningsserien kommer att omfatta tre ambitiösa utställningsprojekt per år.
HAM esittelee Uuden taiteen tilan: luvassa uudenlaisia näyttelykonsepteja ja lisää yhteistyötä taiteilijoiden kanssa13.3.2025 15:20:00 EET | Tiedote
Helsingin taidemuseon perinteikäs galleriatoiminta uudistetaan sekä toiminnaltaan että tiloiltaan Uuden taiteen tilaksi. Ensimmäinen taidenäyttely Uuden taiteen tilassa avautuu kesäkuun alussa 2026, ja näyttelysarja sisältää vuosittain kolme kunnianhimoista näyttelyprojektia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme