Yrityskysely: Joka 10. maaseudun yritys varautuu lähikuukausina toiminnan loppumiseen
Pitkään jatkunut kysynnän heikentyminen sekä kustannusten ja korkojen nousu ovat vaikeuttaneet entisestään maaseudun yritysten lyhyen tähtäimen näkymiä. Joka kymmenes yritys on vaarassa ajautua konkurssiin tai toiminnan omaehtoiseen lopettamiseen talvikuukausien aikana. Myös vuoden 2025 kokonaisnäkymät ovat maaseudulla kaupunkialueita pessimistisemmät, ilmenee EK:n tekemästä Maaseutupulssi-yrityskyselystä.
Maaseudun yritysten arvioissa on eroja sen perusteella, kuinka kaukana ne sijaitsevat kasvukeskuksista. Vuosi 2024 oli yrityksille vaikeampi kaupunkien liepeillä, kun taas näkymät alkavalle vuodelle ovat synkemmät ydinmaaseudulla.
”Yritysten vaikeudet koskettavat nyt yhä laajempaa yritysjoukkoa ja alueita maaseudulla. Vaikeudet ovat levinneet aallon lailla hieman jälkijättöisesti nyt myös ydinmaaseudulle, jossa yritysten ahdinko vasta syvenee, kun kaupunkialueilla toiminnan elpyminen on jo käynnistymässä”, tiivistää EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen.
”Myönteistä on se, että kasvua haetaan kansainvälistymisestä. Harvempaan asutulla maaseudulla peräti puolet vientiyrityksistä uskoo ulkomaankaupan lisääntymiseen vuonna 2025”, toteaa Huovinen.
Maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski pitää tilannetta huolestuttavana juuri kun yrityksiin kohdistuu muutoinkin poikkeuksellisia paineita esimerkiksi kokonaisturvallisuuden näkökulmasta:
”Toimintaympäristön voimakkaat muutokset näkyvät nyt maaseudulla. Uudistumista tarvittaisiin, mutta epävarmuus estää investointien toteutumista. Tämä on heijastunut myös EU:n maaseuturahoituksen hakemiseen.”
”On kuitenkin muistettava, että joukossa on myös menestyviä ja toimintaansa kehittäviä yrityksiä. Toisaalta rahoituksen saatavuus on kiristynyt, eivätkä kaikki hyvätkään yritykset pysty toteuttamaan investointejaan.”
Maaseutupulssin keskeiset tunnusluvut
Maaseudun nykytilanne 2024
- Vuoden 2024 aikana kysyntä oli lisääntynyt 23 prosentilla ja vähentynyt 39 prosentilla ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (30 ja 31 prosenttia vuonna 2023). Sen sijaan kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 14 ja 42 prosenttia (24 ja 46 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän lisääntymisestä raportoi 18 prosenttia ja sen vähentymisestä 23 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (30 ja 27 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla työntekijöiden määrä lisääntyi 18 prosentissa ja vähentyi 24 prosentissa yrityksiä (16 ja 27 prosenttia vuosi sitten).
- Investoinnit olivat ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla lisääntyneet 20 prosentilla ja vähentyneet 43 prosentilla yrityksistä (15 ja 41 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymisestä kertoi 13 prosenttia ja vähentymisestä 42 prosenttia yrityksistä (11 ja 38 prosenttia vuosi sitten).
- Ulkomaankauppa oli lisääntynyt 28 prosentilla ja vähentynyt 17 prosentilla ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (21 ja 23 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 8 ja 33 prosenttia (22 ja 34 prosenttia vuosi sitten).
Maaseudun näkymät vuodelle 2025
- Omistajanvaihdos on tällä hetkellä ajankohtainen 22 prosentille maaseudun yrityksistä (23 prosenttia vuosi sitten).
- Seuraavan kolmen kuukauden aikana maaseudun yrityksistä 9 prosenttia ennakoi toiminnan laajentumista ja 19 prosenttia supistumista seuraavan kolmen kuukauden aikana (10 ja 19 prosenttia vuosi sitten). Toiminnan lopettamista ennakoi 6 prosenttia yrityksistä ja lisäksi 4 prosenttia arvioi yrityksen olevan vaarassa ajautua konkurssiin (0 ja 4 prosenttia vuosi sitten).
- Koko vuoden 2025 osalta kysynnän lisääntymiseen uskoo 30 prosenttia ja sen vähentymiseen 35 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun yrityksistä (24 ja 20 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 27 ja 27 prosenttia (24 ja 36 prosenttia vuosi sitten).
- Työntekijämäärän kasvua ennakoi ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla 16 prosenttia ja sen supistumista 23 prosenttia yrityksistä (23 ja 13 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla 17 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 20 prosenttia sen vähentyvän tänä vuonna (15 ja 21 prosenttia vuosi sitten).
- Ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoo 12 prosenttia ja vähentymiseen 46 prosenttia yrityksistä (19 ja 37 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla investointien lisääntymiseen uskoo 10 prosenttia yrityksistä, kun taas 31 prosenttia arvioi niiden vähentyvän tänä vuonna (7 ja 44 prosenttia vuosi sitten).
- Ulkomaankaupan kasvua ennakoi 46 prosenttia ja vähentymistä 27 prosenttia ydin- ja harvaan asutun maaseudun vientiyrityksistä (39 ja 10 prosenttia vuonna 2023). Kaupunkien läheisellä maaseudulla osuudet olivat 19 ja 17 prosenttia (21 ja 26 prosenttia vuosi sitten).
Maaseutupulssin aineisto kerättiin marraskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 292 maaseudulla toimivaa yritystä sekä 795 kaupunkien yritystä. Aineiston analysoinnissa on käytetty yrityskoon ja päätoimialojen mukaan laskettuja painokertoimia, joiden ansiosta tulokset ovat suuntaa-antavasti yleistettävissä työnantajayritysten perusjoukkoon.
Tutustu tuloksiin infografiikan muodossa.
Lisätiedot:
Elinkeinoelämän keskusliitto EK: johtava asiantuntija Jari Huovinen, puh. 040 861 4582, etunimi.sukunimi@ek.fi
Maa- ja metsätalousministeriö: johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski, puh. 0295162470, etunimi.sukunimi@gov.fi
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EU:n ilmastotavoite vuodelle 2040 luo myönteistä näkymää puhtaille investoinneille2.7.2025 15:10:08 EEST | Tiedote
Komissio ehdottaa 90 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2040 ja tarjoaa samalla jäsenmaille uusia joustomahdollisuuksia sen saavuttamiseksi. Esitys istuu EK:n jo aiemmin liittojensa kanssa määrittelemään tavoitehaarukkaan. Puhtaan siirtymän investoinnit saavat tästä positiivista näkymää pitkälle eteenpäin. Komissio antoi tänään odotetun ehdotuksensa EU:n ilmastolain muuttamiseksi niin, että vuoden 2040 ilmastotavoite olisi 90 prosenttia verrattuna vuoden 1990 päästöihin. Näin EU edistää tavoitettaan saavuttaa ilmastoneutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. Ehdotettu 2040-tavoite sisältäisi jäsenmaille tarjottuja joustoja. Maat voisivat esimerkiksi huomioida päästövähennyksissään myös EU:n ulkopuolella toteutettuja ilmastotoimia. Näiden kansainvälisten päästövähennysyksiköiden käyttöönotto on komission aiempaan ilmastopolitiikkaan verrattuna selkeä muutos, jossa on kuultu sekä jäsenmaiden että elinkeinoelämän toiveita kustannustehokkaampien päästövähennysten sallimisesta. EU:n 2040
MEDIAKUTSU 7.7. - Trumpin aikaraja umpeutuu; mitä EU:n ja USA:n tullidiililtä odotetaan?1.7.2025 10:31:00 EEST | Kutsu
MEDIAINFO: Trumpin aikaraja umpeutuu – mitä EU:n ja USA:n tullidiililtä odotetaan? Aika: ma 7.7. klo 14 – 14.30 Toteutus: Teams Hyvä toimittaja / toimitus USA:n ja EU:n tullineuvotteluissa odotetaan ratkaisua tai ainakin merkittävää välietappia, kun presidentti Trumpin asettama takaraja umpeutuu 8.7. Tervetuloa kuulemaan EK:n kansainvälisestä kaupasta ja kauppapolitiikasta vastaavan johtajan Timo Vuoren arvioita: Trump on uhannut asettaa EU:lle peräti 50 prosentin lisätullit, jos EU ei helpota amerikkalaisyritysten toimintaa sisämarkkinoillaan. Mitä voi päätellä neuvotteluiden etenemisestä? Syttyykö transatlanttinen kauppasota, jos diiliä ei synny? Mitkä ovat realistiset vaihtoehdot ja mitä ne tarkoittaisivat Euroopan taloudelle ja Suomen viennille? Maailmantilanne on saanut EU:n vauhdittamaan uusia kauppadiilejä myös muissa maanosissa. Kesän aikana toivotaan viimeistä sinettiä Mercosur-kauppasopimukselle, joka avaisi Suomenkin vientiyrityksille pääsyn Latinalaisen Amerikan jättimarkki
Elinkeinoelämän luottamus loivassa nousussa27.6.2025 08:00:18 EEST | Tiedote
Yritysten talousluottamus oli kesäkuussa kokonaisuutena aavistuksen nousussa. Teollisuudessa ja palveluissa pientä luottamuksen kasvua, rakentaminen ja vähittäiskauppa alaspäin.
EU:n valtiontukijoustot jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen – riskit kilpailun vääristymisestä ilmeisiä25.6.2025 18:06:00 EEST | Tiedote
Komissio teki 25.6. päätöksen valtiontukijoustojen jatkumisesta. EU:n jäsenmaiden sallitaan jakaa avokätisiä valtiontukia yrityksilleen aina vuoden 2030 loppuun saakka.
EK: Työttömyysturvan ja työmarkkinatuen yhdistäminen vasta ensiaskel kohti yleistukea19.6.2025 07:33:49 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää hallituksen esitystä työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämisestä erinomaisena uudistuksena. Uudistuksen myötä sosiaalituki selkeytyy ja vie kohti työtä kannustavaa yleistukimallia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme