Metsäyhtiöiden luontoa koskeva vastuullisuusraportointi monipuolistuu
Jyväskylän yliopiston kestävyystutkijat ovat selvittäneet suomalaisten metsäyhtiöiden luonnon monimuotoisuutta koskevaa vastuullisuusraportointia viimeisen kahden vuosikymmenen osalta. Tulosten mukaan raportointi on jatkuvasti lisääntynyt ja monipuolistunut. Kolme raporteissa eniten näkynyttä teemaa olivat luonnon monimuotoisuutta koskevat faktat, toimenpiteet ja arvot. Kuitenkaan raporttien korostama arvopuhe ei välttämättä johda tekoihin.

Vastuullisuusraportit ovat yritysten yksi keino kuvata työtään luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi. Luonnon monimuotoisuuden käsittelyä vastuullisuusraporteissa on tutkittu vain vähän. Jyväskylän yliopiston tutkijat selvittivät, miten luonnon monimuotoisuuden suojelusta raportoitiin suomalaisten metsäteollisuusyritysten vastuullisuusraporteissa vuosien 1998–2021 aikana. Tutkimuksen aineistona oli isojen suomalaisten metsäyritysten, Stora Enson, UPM-Kymmenen ja Metsä Board:n vastuullisuusraportit.
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen koetaan uhkana
Yritykset nimesivät raporteissaan luonnon monimuotoisuuden vähenemisen yhdeksi Euroopan tai koko maailman pahimmaksi ympäristöuhaksi. Tutkijat huomasivat, että raportointikäytännöissä oli paljon positiivista ja se on vuosien aikana kehittynyt suuresti. Tutkijat havaitsivat, että alkuvaiheen raporteista puuttui kokonaan luonnon monimuotoisuutta koskevat määrälliset tavoitteet, joita alkoi näkymään raporteissa vuoden 2015 tienoilla.
- Eniten meitä kuitenkin yllätti se, että suomalaiset metsäyritykset ovat raportoineet luonnon monimuotoisuudesta ainakin jo vuodesta 1998 lähtien. Muut toimialat ovat vasta heräämässä luonnon monimuotoisuudesta raportointiin, kuvaa apulaisprofessori Marileena Mäkelä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.
Tutkimus osoittaa myös, että vaikka yritykset raportoivat paljon käytännön toimista luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, korostuu raportoinnissa myös arvopuhe.
- Arvopuheen haasteena on, ettei se aina muodostu käytännön toiminnaksi. Kun painotetaan arvoja, on lukijan vaikeaa muodostaa selkeää kuvaa luonnon monimuotoisuustyön tasosta, jatkaa Mäkelä.
Metsätalouden kestävyyden indikaattorina metsäpinta-ala
Viimevuotisen raakkujoen tuhoa koskevan tapahtuman valossa on myös huomionarvoista, että vastuullisuusraporteista puuttui täysin metsien taloudellisen käytön vaikutukset muihin ekosysteemeihin, kuten vesistöihin.
- Metsäyritykset vaikuttavat tunnistavansa olevansa vastuussa vain siitä alueesta, joka on suoraan metsäteollisuuden toiminnan piirissä, summaa yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.
Tutkijat löysivät raporteista myös kehitettävää. Yleisesti yritysten raportointityyli oli hyvin positiivista, mikä on yleinen ongelma vastuullisuusraportoinnissa, josta myös kansainväliset tutkijat huomauttavat.
- Metsäyritysten raportoinnissa korostettiin oman toiminnan positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen, vaikka globaalisti nähtiinkin luonnon monimuotoisuuden ongelmat riskinä, kertoo Halme.
Kestävyyskysymykset kytkeytyvät eri tieteen aloihin
Tutkijoiden ajatus vastuullisuusraportoinnin yksityiskohtien selvitykseen lähti tutkijoiden yhteisestä kiinnostuksesta metsään ja huolesta luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Molemmat tutkijat ovat kiinnostuneita metsistä, mutta eri näkökulmista. Mäkelä on tutkinut suomalaisen metsäteollisuuden vastuullisuutta ja Halme metsäluonnon suojelua, talousmetsien luonnonhoitoa ja energiapuun korjuun ympäristövaikutuksia.
- Pidämme tutkimuksemme vahvuutena sitä, että analyysiä on tehnyt kaksi eritaustaista tutkijaa. Vastaavaa yhteistyötä toivomme myös yrityksiin. Luonnon monimuotoisuudesta raportointiin toivomme lisättävän viestintä- ja vastuullisuusosaajien, diplomi-insinöörien ja kauppatieteilijöiden lisäksi myös biologeja. Jos taas ajatellaan koko vastuullisuusraportoinnin laajaa kenttää, niin silloin olisi suotavaa hyödyntää myös esimerkiksi ihmisoikeuslakimiesten ja antropologien osaamista, selventää Halme.
Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom on tiedekuntarajat ylittävä tutkimusyhteisö, joka edistää planetaarista hyvinvointia yhteiskunnassa. Se kokoaa yhteen kestävyysteemoista kiinnostuneet tutkijat ja tarjoaa mahdollisuuksia eri tieteentekijöille tehdä alan tutkimusta yhdessä.
Artikkelin tiedot:
- Linkki artikkeliin: https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/article/23011
- Doi-numero: https://doi.org/10.14214/ma.23011
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaisprofessori Marileena Mäkelä
Metsäbiotalouden tiedepaneelin jäsen
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama Biodiful -konsortio
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom
Yliopistonlehtori Panu Halme
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama Boost for Biodiversity Offsetting -konsortio
Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos
Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom
Kuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme