Mikrolevien tuottamien arvoaineiden tuotanto tehostuu hiilidioksidin talteenottoteknologian ja älykkäiden antureiden yhdistelmällä
Keski-Suomen liiton rahoittamassa hankkeessa Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu yhdistävät soveltavan kemian ja tekoälyn viimeisimmät innovaatiot. Tavoitteena on muuntaa hiilidioksidipäästöjä ja kalojen kiertovesiviljelyn jätevettä mikrolevien tuottamaksi vedyksi ja arvoaineiksi.

Uudenlainen ja poikkitieteellinen hanke yhdistää useita eri organisaatioita ja sidosryhmäyrityksiä. Jyväskylän yliopiston kemian, bio- ja ympäristötieteiden laitosten, informaatioteknologian tiedekunnan ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun uudistuvan teollisuuden instituutin yhteisen Hiili – haitasta hyödyksi (Carbon – from harm to benefit) -hankkeen tavoitteena on kehittää hiilidioksidin talteenottoa sekä muuntamista kalojen kiertovesiviljelyn jätevedessä kasvavien mikrolevien tuottamiksi arvoaineiksi, kuten vihreäksi vedyksi, pigmenteiksi ja ravinteikkaaksi biomassaksi. Mikrolevien tuottamilla arvoaineilla ja niiden viljelyyn liittyvillä teknologioilla on suuri kaupallinen potentiaali.
- Tämä hanke on luonnontieteiden ja informaatiotieteiden yhteinen ponnistus, jossa esitellään tapoja saavuttaa hiilineutraaliustavoitteita kehittämällä uusia innovaatioita hiilidioksidipäästöjen hyödyntämiseksi. Yhdistämme soveltavan kemian viimeisimmät innovaatiot, kalojen kiertovesiviljelyn ja tekoälyperustaisen prosessinhallinnan yhteen, iloitsee hanketta koordinoiva lehtori Manu Lahtinen Jyväskylän yliopiston kemian laitokselta.
Innovatiivisilla ratkaisuilla hiilidioksidi talteen
Hankkeessa mikroleviä viljellään kalojen kiertovesiviljelyn jätevedessä, jossa levät samalla huolehtivat ravinteiden talteenotosta. Puhdasta, talteen otettua hiilidioksidia kierrätetään viljelmässä, mikä tehostaa levien kasvua vapauttamatta uutta hiilidioksidia ilmakehään.
- Hiilidioksidi on arvokasta raaka-ainetta uudelle kasvulle. Esimerkiksi mikrolevät sitovat hiilidioksidia biomassakseen tehokkaasti, selventää Lahtinen.
Kuitenkin puhtaan hiilidioksidin tasainen tarjoaminen levien kasvuun on tähän mennessä ollut haaste käytettäessä perinteisillä hiilidioksidin talteenottotekniikoilla tuotettua hiilidioksidia. Menetelmien myötä hiilidioksidin joukkoon on voinut jäädä biomassan kasvua tai käyttöä rajoittavia haitta-aineita, kuten teollisuuden savukaasuista talteen otetun hiilidioksidin sisältämät raskasmetallijäämät.
- Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen osalta hankkeessa kehitetään funktionalisoituun biohiileen sekä metalliorgaanisiin huokosmateriaaleihin perustuvia hiilidioksidin talteenottotekniikoita, jotka voivat varastoida ja vapauttaa hiilidioksidia hallitusti levien kasvuprosessiin yhdistäen hiilidioksidin lähteet ja tarpeen, kertoo Lahtinen.
Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella keskitytään mikrolevien viljelyn tehostamiseen kalanviljelyn jätevedessä talteen otetun hiilidioksidin avulla. Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta keskittyvät biofotolyyttiseen vedyn tuotantoon sekä mikroleväkasvatuksen digitaalisen kaksosen luomiseen.
- Digitaaliset kaksoset mahdollistavat biologisen prosessin uudenaikaisen seurannan ja kasvatuksen optimoinnin, hehkuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Elja Kallberg. Monitieteisyys kunniaan, tieteiden rajoilla saavutetaan merkittävimmät uudet löydökset, hän jatkaa.
Mahdollinen kestävä liiketoimintamalli
Sivuvirtojen hyödyntämisen yleistyminen teollisuustoiminnassa on mahdollisuus edistää kestävämpää toimintaa ja siinä on paljon potentiaalia luoda uusia kaupallisia innovaatioita sekä liiketoimintaratkaisuja.
- Keski-Suomen on tärkeää olla mukana kehittämässä uusia kiertotalouden ratkaisuja. Hanke vahvistaa laaja-alaisesti kiertotalouteen ja korkean jalostusasteen biotalouteen liittyvää liiketoiminta- ja markkinaosaamista ja kehittää uusia tuote- ja palvelukonsepteja. Se perustuu EU:n, Suomen ja Keski-Suomen ilmasto-, kiertotalous- ja kestävyystavoitteisiin ja liiketoimintamahdollisuuksiin, kertoo Lahtinen.
Hanke on EU:n osarahoittama ja rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen liitto. Hanketta rahoittavat myös Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 830 000 euroa ja hankeaika 1.1.2025-30.6.2027.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lehtori Manu Lahtinen, manu.k.lahtinen@jyu.fi, +358408053696
Professori Matti Haukka, matti.o.haukka@jyu.fi, +358408054666
Yliopistonlehtori Katja Pulkkinen, katja.pulkkinen@jyu.fi, +358408469359
Akatemiatutkija Pauliina Salmi, pauliina.u.m.salmi@jyu.fi, +358505287911
Vanhempi asiantuntija Elja Kallberg, elja.kallberg@jamk.fi, +358504273078
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa22.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme