Väitös: Tutkimus selvitti satelliittien integrointia 5G-verkkoon – voisi tuoda internetin yli 3 miljardin uuden käyttäjän ulottuville
Mikko Majamaa käsitteli väitöstutkimuksessaan satelliittien integrointia 5G-verkkoon. Tutkimuksessa esitellään teknisiä ratkaisuja maanpäällisten verkkojen ja satelliittiverkkojen yhdistämiseksi. Verkkojen yhdistäminen voisi laajentaa internetin peittoa myös syrjäisille alueille ja tuoda uusia sovellutusalueita esimerkiksi älyliikenteen, esineiden internetin ja kriittisten viestintäpalveluiden tarpeisiin.

Mikko Majamaan väitöskirja käsittelee satelliittien roolia tulevaisuuden langattomissa verkkojärjestelmissä sekä erityisesti niiden integroimista osaksi nykyistä 5G-verkkoa ja tulevia mobiiliverkkoja.
”Maailmassa lähes kolme miljardia ihmistä on vailla internetyhteyttä. Yksi tutkimukseni tarkoituksista onkin auttaa myös näiden ihmisten yhdistämisessä internetiin ja sitä kautta parantaa heidän koulutus-, työllisyys- ja terveydenhoitomahdollisuuksiaan”, Majamaa kertoo.
Vaikka 5G-verkon toiminta satelliittien kautta on jo teknisesti määritelty, käytännössä satelliittien yli toimiva 5G-verkko on vielä alkuvaiheessa.
Majamaan tutkimus esittelee teknisiä ratkaisuja, jotka saumattoman yhteistoiminnan maanpäällisten ja satelliittiverkkojen välillä, parantaen näin yhteyksien saatavuutta, luotettavuutta ja suorituskykyä.
”Perinteisesti mobiiliverkot ovat rakentuneet maanpäällisten tukiasemien varaan, mutta satelliittiteknologian kehittyminen tarjoaa uusia tapoja laajentaa peittoaluetta ja varmistaa yhteyksiä myös syrjäisillä alueilla”, Majamaa kertoo.
Majamaan mukaan satelliittien ja maanpäällisten mobiiliverkkojen yhdistäminen voi parantaa viestintäjärjestelmien resilienssiä ja tarjota luotettavia yhteyksiä esimerkiksi hätätilanteissa, joissa perinteinen infrastruktuuri ei ole käytettävissä.
Keskeisenä haasteena satelliittiverkkojen erilainen rakenne
Tutkimuksessa esitetyt ratkaisut käsittelevät maanpäällisten verkkojen ja satelliittiverkkojen yhteensopivuutta muun muassa moniyhteyksellisyyden, resurssienhallinnan ja taajuudenjaon näkökulmista.
”Keskeinen haaste on verkkojen erilainen rakenne. Satelliittiyhteyksissä signaalin kulkuaika on pidempi kuin maanpäällisissä verkoissa, mikä vaikuttaa tiedonsiirron tehokkuuteen ja viiveisiin. Tutkimuksessani tuon esiin keinoja, joilla nämä haasteet voidaan ratkaista”, Majamaa selittää.
Tutkimuksen löydökset tukevat tulevien viestintäverkkojen kehitystä ja tarjoavat näkökulmia 6G-verkkojen suunnitteluun. Satelliittien ja mobiiliverkkojen syvempi integraatio voi mahdollistaa entistä laajemmat sovelluskohteet esimerkiksi älyliikenteessä, esineiden internetissä (IoT) ja kriittisissä viestintäpalveluissa, mutta myös sellaisten ihmisten yhdistämisessä internetiin, jotka eivät ole vielä verkossa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin systeemisimulointeja
Tutkimuksessa käytettiin systeemisimulointeja, jotka ovat yleinen tapa tutkia monimutkaisia langattomia viestintäjärjestelmiä. Simuloinnit mahdollistavat erilaisten teknisten ratkaisujen arvioinnin ennen niiden käytännön toteutusta.
Majamaan tutkimuksessa simulaattoreita käytettiin erityisesti järjestelmä- ja protokollatasolla, jotta voitiin arvioida satelliittien ja maanpäällisten mobiiliverkkojen yhteensopivuutta, suorituskykyä ja optimointimahdollisuuksia. Näin voitiin analysoida tulevaisuuden viestintäverkoille tärkeitä ominaisuuksia ilman kalliita ja aikaa vieviä kenttäkokeita.
Lisätietoja
Mikko Majamaan väitöskirjan "Advances in Satellite Integration into 5G and Beyond" tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 28.3.2025 klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii professori Riku Jäntti (Aalto-yliopisto) ja kustoksena professori Tommi Mikkonen (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuutta voi seurata salissa Agora Auditorio 3 tai verkkovälitteisesti. Linkki Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Majamaa
mikko.j.majamaa@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme