Väitös: Jyväsjärvestä eristetty virus avaa uusia näkökulmia bakteereja infektoivien virusten elinkiertoihin ja ekologiaan (Mäkelä)
Tuore Jyväskylän yliopiston väitöstutkimus osoittaa, että on tärkeää kohdistaa tutkimusta myös vähemmän tunnettuihin bakteereja infektoiviin viruksiin eli faageihin ja erityisesti niiden vuorovaikutuksiin isäntäbakteerien kanssa. Tieto auttaa ymmärtämään virusten todellista monimuotoisuutta ja erityyppisten virusten rooleja mikrobitason vuorovaikutusverkostoissa, jotka ovat keskeisiä kaikkien ekosysteemien toiminnassa.

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Kati Mäkelän tutkimuksen kohteena oli flavobakteereja infektoiva Finnlakevirus FLiP eli lyhyesti FLIP.
- FLiP-isäntävuorovaikutusten tutkiminen ekologisessa yhteydessään on merkittävää, sillä flavobakteerit ovat hyvin yleisiä pohjoisissa järvissä, missä ne toimivat orgaanisen aineksen, esimerkiksi vuosittaisten leväkukintojen, hajottajina, kertoo väitöskirjatutkija Kati Mäkelä Jyväskylän yliopistosta.
FLiP-faagilla on täysin ainutlaatuisia ominaisuuksia
FLiP-faagilla on yksijuosteisteinen DNA (ssDNA) -genomi ja sen rakenteesta puuttuu häntä, joka on tunnusomainen useimmille kaksijuosteisen DNA (dsDNA) -genomin omaaville faageille. Lisäksi FLiP-faagin proteiinikuoren sisällä on lipidikalvo, toisin kuin tunnetuimmilla faagityypeillä. Faagitutkimuksen historiassa ssDNA-faageja on pidetty vähemmän merkittävänä faageina ja tutkimusmenetelmät on kehitetty pääosin dsDNA-faageille sopiviksi.
- Tietämyksemme ssDNA-faagien elinkierroista onkin perustunut vain muutamasta viruslajista kerättyyn tietoon. Väitöskirjatutkimuksessani eristettiin Jyväsjärvestä yksi uusi ssDNA-faagi ja kehitettiin uusia, FLiP:n kaltaisille faageille, sopivia tutkimusmenetelmiä, selventää Mäkelä.
Mäkelän väitöskirjan yksi päätulos oli, että virusten rakenteelliset ja elinkiertoon liittyvät ominaisuudet eivät ole niin vahvasti sidoksissa genomityyppiin kuin aiemmin on oletettu, sillä FLiP:llä on useita ominaisuuksia, joiden on uskottu esiintyvän vain dsDNA-faageilla. Toisaalta FLiP-faagin isäntävuorovaikutuksissa on ominaisuuksia, joita ei ole todettu olevan yhdelläkään muulla faagilla.
Faagit ovat ekologisen tasapainon ylläpitäjiä
Eräät flavobakteerilajit infektoivat kaloja, mikä on jokakesäinen ongelma kalanviljelylaitoksilla. Flavobakteerien ja faagien väliset vuorovaikutukset ovat siten monellakin tavalla merkittäviä sekä luonnonvesien ekologisen tasapainon että ruoantuotannon kannalta.
- Tutkimukseni osoitti, että FLiP-faagi mukautuu erittäin hyvin ympäristössä ja isäntäbakteerissa tapahtuviin muutoksiin, jotka johtuvat mm. lämpötilan sekä hapen ja ravinteiden saatavuuden vaihtelusta eri vuodenaikoina, sanoo Mäkelä.
FLiP kykenee säilyttämään infektiivisyytensä haastavissakin olosuhteissa, mikä korostaa FLiP-faagin merkittävyyttä ekologisen tasapainon ylläpitäjänä. Lisäksi faagin sopeutuvuus on eduksi myös kehitettäessä menetelmiä, joissa faageja käytetään bakteerien tuhoamiseen esimerkiksi ruoantuotannossa.
Väitöskirja “Small but mighty: Exploring the dynamic host interactions of Finnlakevirus FLiP” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0562-1
FM Kati Mäkelän väitöskirjan "Small but mighty: Exploring the dynamic host interactions of Finnlakevirus FLiP” tarkastustilaisuus pidetään 21.3.2025 klo 12:00 alkaen kemian laitoksen salissa KEM1. Vastaväittäjänä professori Heather Allison (University of Liverpool) ja kustoksena professori Lotta-Riina Sundberg (Jyväskylän yliopisto).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija Kati Mäkelä, kati.j.makela@jyu.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme