Apetit - 75 vuotta kotimaista kasvipohjaista ruokaa
Apetitin juuret juontuvat Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiseen vuonna 1950. Jo 75 vuotta kestänyt ja yhä jatkuva kehitysmatka on vienyt Apetitin sokerin tuottajasta kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin erikoistuneeksi yhtiöksi. Vuonna 2025 Apetit on ruokatrendien ja ravitsemussuositusten ytimessä: pääosin kasvipohjaisia vihannes- ja ruokapakasteita sekä kasviöljyjä sisältävä tuotevalikoima vastaa vallitseviin ruokatrendeihin, vastuulliseen syömiseen ja ravitsemussuosituksiin.

Sokerista pakastealtaan klassikoihin
Apetitin historia alkaa Länsi-Suomen sokeritehtaan perustamiskirjan allekirjoittamisesta 17.3.1950. Sokerijuurikkaasta alkanut sopimusviljelymalli todettiin toimivaksi, ja sitä laajennettiin muihin ruokakasveihin jo 1960-luvulla. Yhteiskunnallinen murros lisäsi valmisruokien kysyntää arjessa ja Säkylässä ryhdyttiin valmistamaan pakasteita ja säilykkeitä.
Sekä tuotekehityksen että kestävien viljelymenetelmien tueksi tehdään tutkimustyötä Apetitin omalla Räpin koetilalla, joka hankittiin sokerijuurikkaan tutkimustoimintaan jo vuonna 1954. Sittemmin tutkimustoiminta laajeni myös muihin sopimusviljeltäviin kasveihin sekä uusien lajikkeiden ja viljelymenetelmien koeviljelyyn.
Vuosien varrella Apetit on tullut tutuksi erityisesti pakastealtaan klassikoista. Klassiset tuotteet, kuten Apetit Herne-maissi-paprika ja Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitus ovat olleet kaupoissa 1980-luvulta lähtien. Myös Apetit Kruunusekoitus ja Apetit Kotimainen Peruna & keittokasvis -sekoitus ovat olleet myynnissä kymmeniä vuosia.

Ikoninen pakasteherne tunnetaan kotimaassa ja maailmalla
Apetitin pakastekasviksista ikonisin ja sopimusviljelypinta-alaltaan suurin on kotimainen pakasteherne. Suomalainen pakasteherne on Apetitin tunnetuin tuote myös kansainvälisesti.
Suomen valoisa ja leuto kesä tarjoaa herneelle erityiset kasvuolosuhteet ja pitkän kasvukauden. Herneen matka pellolta pakkaseen vie vain noin kaksi tuntia, minkä ansiosta se on taatusti tuoreena pakastettu. Tuoreus, makeus ja kirkkaan vihreä väri tekevät suomalaisesta pakasteherneestä halutun tuotteen maailmalla. Pisin vientihistoria pakasteherneellä on Italiaan.
”Kotimainen pakasteherne on todella poikkeuksellinen tuote, jonka arvostusta ei voi väheksyä. Ulkomaiset asiakkaamme ovat ihmetelleet, miten herneemme voivat olla niin makeita ja kirkkaan vihreitä. Ihastusta aiheuttaa ajatus siitä, että Suomen pitkät ja valoisat yöt vaikuttavat niin merkittävästi herneen erityisominaisuuksiin”, Apetitin vientipäällikkö Johanna Heikkinen kuvailee.

Paistikkaasta kasvisjauhikseen ja tulevaisuuden kasviproteiinituotteisiin
1990-luvulla pakasteiden myynti kasvoi jopa kaupan kasvua nopeammin: kiivaimpina vuosina lähes 15 prosentin vuosivauhtia. Apetit johti tuotekategorian kasvua uutuuksilla ja vahvoilla tuotteillaan.
Apetitin tuotekehitys toi pakastealtaaseen pakastevihannesten lisäksi arjen helpotukseksi ruokapakasteita: käyttövalmiita pihvejä ja pyöryköitä, keittoja sekä pizzoja. Yli 25 vuoden ikään ovat ehtineet muun muassa Apetit Kotimainen Pinaattikeitto sekä Apetit Hawai Twin -pakastepizza.
Kasvispohjaisten pihvien ja pyöryköiden valikoima on vuosien mittaan kasvanut ja kehittynyt. Yksi Apetitin pitkäikäisimmistä ruokapakasteista on vuonna 1997 kauppoihin tullut Porkkanapihvi. Alkujaan tuotteen nimi oli varsin mutkaton: Paistikas. Kasviproteiinituotteiden kysynnän lisääntyessä Apetit lanseerasi vuonna 2017 Kasvisjauhis-tuoteperheen. Sen suosituin tuote, herneproteiinipohjainen Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick –pihvi, on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.
”Haluamme lisätä kotimaisten kasviproteiinien käyttöä. Selvitämme mahdollisuutta kotimaisen herneproteiinin tuottamiseen ja edistämme rypsistä ja rapsista valmistettavan BlackGrain From Yellow Fields –rapsijauheen hanketta”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Miika Kemilä kertoo.
Historia:
- Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy:n perustamiskirja allekirjoitettiin 17.3.1950
- Sokeritehdas pyöri vain osan vuodesta, joten konepajatoiminnasta haettiin ympärivuotista työtä ja kasvua. Konepajatoiminta oli vuosikymmenien ajan keskeinen osa toimintaa. Siitä luovuttiin vuonna 2004.
- Laajentuminen muihin ruokakasveihin alkoi vuonna 1960. Sokerijuurikkaalle toimivaksi todettu sopimusviljelymalli otetiin käyttöön muillakin ruokakasveilla. Pakastetehtaan nurkkapaalut iskettiin 1960-luvulla.
- 1960-luvun puolivälissä sokeritehtaan taimitutkimuksesta poiki uutta kansainvälistä liiketoimintaa. Lännen Plant Systems myytiin vuonna 2005.
- 1973 nimi muuttui Lännen Tehtaat Oy:ksi.
- 1990 Lännen Tehtaat ja Cultor perustivat yhdessä Sucros Oy:n, joka jatkoi sokeriliiketoimintaa. Lännen Tehtaat ja sittemmin Apetit omistaa 20 % Sucroksesta.
- Apetit-brändi hankittiin Ingmanilta vuonna 1995.
- Pudasjärven pakastepizzatehdas tuli osaksi Apetit-konsernia vuonna 1998
- Vuonna 2005 toiminta laajeni kasviöljyjen ja öljykasvirehujen suuntaan, kun Kantvikin kasviöljypuristamo tuli osaksi konsernia.
- Brändistä yhtiön nimi: yhtiökokous päätti vaihtaa yhtiön nimen Lännen tehtaista Apetitiksi vuonna 2013.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteherneen puinti käynnistynyt18.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme