J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.

Maijaliisa Erkkola on tullut tunnetuksi erityisesti työstään kansallisten ravitsemussuositusten parissa. Syksyllä 2024 Erkkola avasi julkisuudessa uusia kansallisia ravitsemussuosituksia ja sai työryhmän puheenjohtajana osakseen kiivasta kritiikkiä. Tästä huolimatta Erkkola esiintyi väsymättä julkisuudessa median haastateltavana sekä sosiaalisessa mediassa kertoen yleistajuisesti tutkimuksesta ja tuoden tiedettä lähemmäs suurta yleisöä.
– Rohkea kritiikille altistuminen ja tutkimuksen läpinäkyvyys erottavat tieteentekijät ei-tieteellisistä toimijoista. Tiedevastaisten ja tieteen riippumattomuutta haastavien äänien nostaessa päätään meidän tutkijoiden on erityisen tärkeää vaikuttaa siihen, millaisten äänien annamme kuulua vahvimmin. Emme saa antaa tiedevastaisuuden sammuttaa intoamme riippumattomaan tutkimukseen ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen, Erkkola painottaa.
Maijaliisa Erkkolan mukaan tiede on lähes poikkeuksetta enemmän yhteistyötä kuin yksilösuoritus, vaikka julkisuudessa se usein yksilöityy näkyvimpien äänitorvien ympärille. Hän kokee, että juuri myönnetty huomionosoitus kuuluu myös hänen tutkimusryhmälleen ja muille yhteistyöryhmilleen.
– Otan palkinnon suurella ilolla vastaan ja jättiläisten hartioilla nöyränä seisten liityn J. V. Snellman -palkinnon saajien arvovaltaiseen joukkoon, Erkkola iloitsee.
Hyvinvoinnin edistäminen motivoi tutkimaan ja kertomaan tutkimuksesta yleistajuisesti
Maijaliisa Erkkolaa ajaa tutkijana ja viestijänä halu korjata tutkimustulosten avulla epäkohtia ja edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Terveys ei jakaudu tasapuolisesti, ja hän toivookin, että erityisesti miehet ja vähiten koulutetut ottaisivat askeleen kohti suositustenmukaisempaa syömistä.
Vahva kipinä eriarvoisuuden tutkimiseen ja tieteen yleistajuistamiseen kaikille väestöryhmille on peräisin Erkkolan taustasta ei-akateemisessa maanviljelijäperheessä.
– Tutkimus on suurelta osin julkisin varoin rahoitettua ja tutkijoina velvollisuutenamme on tarjota tutkimuksemme tuloksia yleistajuistettuna yhteiskunnalle. Siksi kannustan myös nuoria tutkijoita viestimään tieteestä, Erkkola sanoo.
Maijaliisa Erkkolan tutkimusryhmä keskittyy muun muassa lasten ja perheiden ravitsemukseen sekä väestöryhmien välisiin eroihin ravitsemuksessa ja elintavoissa. Tällä hetkellä ryhmä tutkii uusien ravitsemussuositusten terveys-, kestävyys- ja kustannusvaikutuksia sekä ukrainalaisten maahanmuuttajalasten ruokakäyttäytymistä.
Lisäksi Erkkola on kirjoittanut ravitsemukseen ja ruokakulttuureihin liittyviä Kestokamut-sarjan tietokirjoja lapsille. Parhaillaan työn alla on kolmas kirja.
J.V. Snellman -palkinto
Helsingin yliopiston J.V. Snellman -tiedonjulkistamispalkinto myönnetään vuosittain jollekin yliopistolaiselle tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä.
Palkittavan valinnassa painotetaan toimintaa, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopistossa tehtävän tieteellisen työn ja yliopiston kannalta keskeisten päämäärien tunnetuksi tulemista.
Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkinto jaettiin tänä vuonna Helsingin yliopiston vuosipäiväjuhlassa 26.3.2025
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme