J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.

Maijaliisa Erkkola on tullut tunnetuksi erityisesti työstään kansallisten ravitsemussuositusten parissa. Syksyllä 2024 Erkkola avasi julkisuudessa uusia kansallisia ravitsemussuosituksia ja sai työryhmän puheenjohtajana osakseen kiivasta kritiikkiä. Tästä huolimatta Erkkola esiintyi väsymättä julkisuudessa median haastateltavana sekä sosiaalisessa mediassa kertoen yleistajuisesti tutkimuksesta ja tuoden tiedettä lähemmäs suurta yleisöä.
– Rohkea kritiikille altistuminen ja tutkimuksen läpinäkyvyys erottavat tieteentekijät ei-tieteellisistä toimijoista. Tiedevastaisten ja tieteen riippumattomuutta haastavien äänien nostaessa päätään meidän tutkijoiden on erityisen tärkeää vaikuttaa siihen, millaisten äänien annamme kuulua vahvimmin. Emme saa antaa tiedevastaisuuden sammuttaa intoamme riippumattomaan tutkimukseen ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen, Erkkola painottaa.
Maijaliisa Erkkolan mukaan tiede on lähes poikkeuksetta enemmän yhteistyötä kuin yksilösuoritus, vaikka julkisuudessa se usein yksilöityy näkyvimpien äänitorvien ympärille. Hän kokee, että juuri myönnetty huomionosoitus kuuluu myös hänen tutkimusryhmälleen ja muille yhteistyöryhmilleen.
– Otan palkinnon suurella ilolla vastaan ja jättiläisten hartioilla nöyränä seisten liityn J. V. Snellman -palkinnon saajien arvovaltaiseen joukkoon, Erkkola iloitsee.
Hyvinvoinnin edistäminen motivoi tutkimaan ja kertomaan tutkimuksesta yleistajuisesti
Maijaliisa Erkkolaa ajaa tutkijana ja viestijänä halu korjata tutkimustulosten avulla epäkohtia ja edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Terveys ei jakaudu tasapuolisesti, ja hän toivookin, että erityisesti miehet ja vähiten koulutetut ottaisivat askeleen kohti suositustenmukaisempaa syömistä.
Vahva kipinä eriarvoisuuden tutkimiseen ja tieteen yleistajuistamiseen kaikille väestöryhmille on peräisin Erkkolan taustasta ei-akateemisessa maanviljelijäperheessä.
– Tutkimus on suurelta osin julkisin varoin rahoitettua ja tutkijoina velvollisuutenamme on tarjota tutkimuksemme tuloksia yleistajuistettuna yhteiskunnalle. Siksi kannustan myös nuoria tutkijoita viestimään tieteestä, Erkkola sanoo.
Maijaliisa Erkkolan tutkimusryhmä keskittyy muun muassa lasten ja perheiden ravitsemukseen sekä väestöryhmien välisiin eroihin ravitsemuksessa ja elintavoissa. Tällä hetkellä ryhmä tutkii uusien ravitsemussuositusten terveys-, kestävyys- ja kustannusvaikutuksia sekä ukrainalaisten maahanmuuttajalasten ruokakäyttäytymistä.
Lisäksi Erkkola on kirjoittanut ravitsemukseen ja ruokakulttuureihin liittyviä Kestokamut-sarjan tietokirjoja lapsille. Parhaillaan työn alla on kolmas kirja.
J.V. Snellman -palkinto
Helsingin yliopiston J.V. Snellman -tiedonjulkistamispalkinto myönnetään vuosittain jollekin yliopistolaiselle tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä.
Palkittavan valinnassa painotetaan toimintaa, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopistossa tehtävän tieteellisen työn ja yliopiston kannalta keskeisten päämäärien tunnetuksi tulemista.
Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkinto jaettiin tänä vuonna Helsingin yliopiston vuosipäiväjuhlassa 26.3.2025
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme