Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.

Kirjassa Niemi ja Niemi tarkastelevat sosiaalihuollon priorisointia eettisestä näkökulmasta. Aihetta ei olla aiemmin käsitelty Suomessa kattavasti. Priorisointi näissä palveluissa on eettisesti vaikea teema, koska kohteena ovat monelle elintärkeät sosiaalihuollon palvelut.
Sosiaalihuollon ammattilaiset työskentelevät yksittäisten ja ainutkertaisten ihmisten parissa. Työntekijöillä tulisi olla riittävästi aikaa perehtyä asiakkaiden elämäntilanteisiin ja ongelmien perimmäisiin syihin.
"Teos on ajankohtainen juuri nyt, kun valtion säästötoimet ja hyvinvointialueiden taloushaasteet pakottavat etsimään ratkaisuja palvelujen ja etuuksien järjestämiseen", Petteri Niemi kertoo.
Kirjaa varten on haastateltu sosiaalihuollon päättäjiä ja poliitikkoja niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla. Lisäksi teoksessa tuodaan esiin sosiaalihuollon ammattilaisten näkemyksiä priorisoinnista. Kirjassa esitellään keskeisiä eettisiä suuntauksia ja sovelletaan niitä sosiaalihuollon kontekstiin.
"Sosiaalihuollon ammattilaisten toiminnassa ja päätöksenteossa vaikuttavat aina sekä yksilöllinen harkinta että laajempi näkemys tilanteesta. Asiakastyössä tehdään koko ajan eettistä pohdintaa, mutta eettisten periaatteiden tarkempi tunteminen auttaa niiden soveltamisessa päätöksentekoon", korostaa Riikka Niemi.
Kirja tarjoaa arvokasta tietoa ennen kaikkea päättäjille – poliitikoille ja viranomaisille, jotka joutuvat tekemään päätöksiä palvelujen järjestämisestä. Lisäksi sosiaalihuollon ammattilaiset hyötyvät teoksesta, sillä se antaa konkreettisia välineitä myös arkisen työn priorisointiin.
"Kirjan sisällöstä voi olla hyötyä oikeastaan kelle tahansa asiantuntijalle, joka joutuu tekemään vaikeita valintoja työssään. Priorisointi on jokapäiväistä työtä: kun saat yhden työtehtävän tehtyä, pitää valita mitä seuraavaksi lähtee työstämään", Petteri Niemi kommentoi.
YTT Petteri Niemi työskentelee yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopistossa.
YTL, erikoissosiaalityöntekijä Riikka Niemi toimii sosiaalityöntekijänä Keski-Suomen hyvinvointialueella.
Yhteydenotot:
Petteri Niemi
Riikka Niemi:
riikka.niemi@hyvaks.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme