ELY-keskukset

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)

Jaa

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

Rantamaisemaa.
Saimaan rantamaisemaa tiistaina 6.5.2025. Kuva: Varpu Rajala / Etelä-Savon ELY-keskus.

Vuoksen vesistöalueen vesitilanne on jatkunut tavanomaista vähälumisempana ja -vetisenä koko talven ja kevään ajan. Sadekertymä on viimeisen kahdeksan kuukauden aikana ollut tavanomaista pienempi. Saimaan ja Pielisen vedenkorkeuksien ennustetaan saavuttavan huippunsa touko-kesäkuun aikana ja kääntyvän laskuun loppukesän ja syksyn ajaksi.

Vuoden 2025 tulvahuipun ennustetaan jäävän Saimaalla ja Pielisellä 80 cm edellisvuotta matalammaksi. Nykytilanteeseen nähden vedenkorkeus laskee ennusteen mukaan Saimaalla noin 10–15 cm ja Pielisellä noin 20–30 cm loppukesään mennessä.

Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan laskevan lähelle vuosien 2003, 2006 ja 2011 kesien ja syksyjen vedenkorkeuksia. Kuivuus koskettaa koko Saimaata mukaan lukien Haukiveden, Puruveden ja Pyhäselän alueet. Sateinen loppukevät ja kesä voisi mahdollisesti nostaa Saimaan ja Pielisen vedenpintoja.

Saimaan vedenpinnan laskua rajoitetaan Vuoksen juoksutusta vähentämällä

Nykyisen vesitilanteen sekä loppukesän ja syksyn vedenkorkeusennusteen takia Saimaan juoksutusta on vähennetty 14.4.2025 alkaen 50 m3/s ja 5.5.2025 alkaen 100 m3/s luonnonmukaista juoksutusmäärää pienemmäksi. Vähentämällä juoksutusta pyritään ehkäisemään kuivuudesta aiheutuvia haittoja sekä Saimaan vedenkorkeuden laskemista Suomen ja Venäjän välisessä valtiosopimuksessa esitetyn vedenkorkeuden normaalivyöhykkeen alarajan alapuolelle. Näin ollen Vuoksen virtaama tulee olemaan edellisvuosia hillitympi. Mikäli loppukevät ja kesä ovat tavanomaista vähäsateisemmat, voi Saimaan vedenpinta poikkeusjuoksutuksista huolimatta laskea jopa normaalivyöhykkeen alapuolelle.

Kuivuustilanne vaikuttaa vesiliikenteeseen ja kaivoihin

Veneilijöiden on syytä ottaa huomioon keskimääräistä, eritoten viime vuotta, matalammat vedenkorkeudet. Ylemmillä vedenkorkeuksilla käytetyt kulkureitit eivät ole välttämättä enää turvallisia veneillä. Lisäksi veneluiskien ja laitureiden käyttö voi vaikeutua. Myös laiturirakenteiden asennuksessa voi olla tarpeen huomioida vesitilanne. Nykyisillä vedenkorkeuksilla veneväyliä on edelleen turvallista käyttää eikä väylien liikennöinti ole toistaiseksi vaarassa. Alueelliset ELY-keskukset seuraavat tilanteen kehittymistä ja tiedottaa tarpeen mukaan uudelleen.

Pienet pohjavesimuodostumat ovat keskisuuria ja suuria pohjavesimuodostumia herkempiä sadannan vaihteluille. Vähäsateisuus ja maaperän kuivuminen voi näyttäytyä kaivojen kuivumisena tai vedenlaadun heikentymisenä erityisesti Pohjois-Karjalan alueella. Asukkaat voivat varautua hankkimalla vettä marketeista tai varavedenjakelupisteiltä. Järvivettä voi käyttää peseytymisvetenä, mikäli vedessä ei ole sinilevää tai muita epäpuhtauksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus:
Saimaan ja Vuoksen juoksutussääntö, rajavesistöyhteistyö, alueellinen vesitilannetieto (Etelä-Karjala ja Kymenlaakso)
- Vesitalousasiantuntija Jarmo Kivi, p. 0295 029 211
- Vesistöpäällikkö Matti Vaittinen, p. 0295 029 112

Etelä-Savon ELY-keskus:
Alueellista tietoa (Etelä-Savo)
- Ryhmäpäällikkö Varpu Rajala, p. 0295 024  224
- Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, p. 0295 024 204

Pohjois-Savon ELY-keskus:
Alueellista tietoa (Pohjois-Savo)
- Johtava vesitalousasiantuntija Tuulikki Miettinen, p. 0295 026 828
- Vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen, p. 0295 026 202
- Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, p. 0295 026 823

Pohjois-Karjalan ELY-keskus:
Alueellista tietoa (Pohjois-Karjala):
- Vesitalousasiantuntija Teppo Linjama, p. 0295 026 199
- Johtava asiantuntija Mauri Keränen, p. 0295 027 691
- Vesitalousasiantuntija Milla Sallinen, p. 0295 026 162

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
p. 0295 020 900 (12.5. alkaen ma–pe klo 9–16)
ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Rantamaisemaa.
Saimaan rantamaisemaa tiistaina 6.5.2025. Kuva: Varpu Rajala / Etelä-Savon ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye