Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.

Koistinen tutki lukiolaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämistä ryhmälauluopetuksen kontekstissa, sillä laulamisella on tutkitusti laaja-alaiset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin. Koistisen väitöskirjan mukaan oppimalla tuntemaan ja hallitsemaan kehoaan sekä kokemalla kokonaisvaltaisen hengityksen ja rentoutumisen merkityksen kehossaan nuoret saavat työkaluja oman hyvinvointinsa edistämiseen.
”Laulaminen tässä tutkimuksessa ymmärrettiin oman kehon ja äänen etsimiseksi ja tutkimiseksi sekä äänellä leikkimiseksi erilaisten kehollisten ja ilmaisullisten harjoitusten avulla, ei pelkästään laulamisen tavoitteelliseksi oppimiseksi. Tutkimuksen taustalla oli myös yhdessä laulamisen näkökulmien ja mahdollisuuksien esiin nostaminen osana lukion musiikinopetusta ja kouluyhteisöä sekä lauletun musiikkiperinteen jatkumon säilyttäminen."
Tutkimuksessa järjestettiin lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille seitsemän viikkoa kestävä kurssi laulun perusteista. Kurssin aikana tutustuttiin muun muassa lauluinstrumentin anatomiaan ja fysiologiaan.
Oman kehon ja hengityksen tunteminen auttaa stressiin ja sosiaaliseen ahdistukseen
Laulaminen on evolutiivisesti katsottuna ihmiselle lajityypillistä käyttäytymistä sekä yksi sosiaalisen vuorovaikutuksen ja tunteiden ilmaisun väline. Oppijalla, joka osaa tunnistaa kehon sisältä ja ulkopuolelta tulevia viestejä, on mahdollisuus edistää omaa hyvinvointiaan ja navigoida muuttuvassa ympäristössä turvallisesti sekä palautua mahdollisten stressitekijöiden aiheuttamista kuormituksista paremmin.
Tulokset osoittivat, että oppimalla tuntemaan ja hallitsemaan kehoaan sekä kokemalla kokonaisvaltaisen hengityksen ja rentoutumisen merkityksen kehossaan nuoret saavat työkaluja oman hyvinvointinsa edistämiseen. Tulosten mukaan oppijoiden keho- ja hengitystietoisuutta lisäämällä voidaan vahvistaa heidän itsetuntoaan, lievittää stressiä sekä vähentää sosiaalista ahdistusta. Ryhmän tuella ja koolla sekä opettajan toiminnalla oppimisessa on merkitystä.
Sosiaalista vuorovaikutusta ja hyvinvointia edistävät, koulupäivään integroidut käytännöt voivat tarjota toimivan ratkaisun edistää nuorten hyvinvointia. Tutkimus osoitti, että lisäämällä kehollisuutta ja toiminnallista kokemuksellisuutta voidaan hyvinvointia lukiokoulutuksen sisällä edistää. Tutkimus antaa viiteitä siitä, mihin asioihin muun muassa musiikin- ja luokanopettajien koulutuksessa tulisi kiinnittää huomiota.
FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöskirjan ”Ryhmälauluopetus nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjänä” tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 17.5.2025 klo 12.00 Agorassa, Martti Ahtisaari -salissa. Vastaväittäjänä toimii FT Kaarina Marjanen Tampereen yliopistosta ja kustoksena musiikkikasvatuksen professori FT Suvi Saarikallio Jyväskylän yliopistosta. Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkossa: https://r.jyu.fi/dissertation-koistinen-170525
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0650-5
Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopisto ja Suomen Kulttuurirahasto.
Koistinen on työskennellyt musiikin lehtorina, kuoronjohtajana ja kuoronjohdon opettajana, kehon- ja äänenkäytön opettajana sekä varhaiskasvattajien, luokan- ja musiikinopettajien kouluttajana. Hän toimii kouluttajana ja asiantuntijatehtävissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on kirjoittanut kaksi musiikkikasvatuksen oppikirjaa.
Lisätietoja: Mari Koistinen, p. 040-5822800
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme