Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin
Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.

Valtaosa organisaatioista pitää yllä jatkuvia digitaalisia yhteyksiä asiakkaisiinsa, toimittajiinsa sekä muihin yhteistyökumppaneihinsa. Tästä huolimatta kyberturvallisuutta hallitaan usein vain yksittäisen organisaation näkökulmasta.
Tiivis yhteistyö vaikuttaa kuitenkin siihen, että mahdolliset kyberhyökkäykset yhteen organisaatioon voivat vaikuttaa merkittävästi myös kumppanien ja koko verkoston toimintaan.
Jyväskylän yliopistossa toteutetussa Kyberturvallisuuden kehittäminen ja hallinta kumppanuusverkostossa -hankkeessa etsittiin keinoja kyberturvallisuuden kehittämiseen ja hallintaan kumppanuusverkostoissa ja tuotettiin erityisesti pk-yrityksille suunnattu oppimateriaalipaketti, työkirja sekä yhteistyöohje, joiden tarkoituksena on tukea yrityksiä kyberturvan hallinnan kartuttamisessa.
Apulaisprofessori Jonna Järveläinen informaatioteknologian tiedekunnasta kertoo, että hankkeessa keskityttiin erityisesti huoltovarmuuskriittisten organisaatioiden toimintaan.
”Kriittisen infrastruktuurin parissa toimivien organisaatioiden on kyettävä toimimaan kyberuhista huolimatta, sillä näiden tuottamat palvelut ovat usein elintärkeitä yhteiskunnalle. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kyberturvallisuus toteutuu hyvin koko kumppanuusverkostossa”, Järveläinen kertoo.
Tärkeisiin järjestelmiin voidaan tunkeutua kumppaniorganisaation heikkouksia hyödyntäen
Tutkijat nostavat yhdeksi esimerkiksi uhkakuvista toimitusketjuhyökkäyksen, jossa pahansuopa taho voi käyttää hyväkseen yksittäisen organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia päästäkseen käsiksi myös muiden yhteistyössä toimivien organisaatioiden järjestelmiin ja prosesseihin.
Tällainen voisi onnistua esimerkiksi haittaohjelmien tai tietojenkalastelun avulla.
”Mikäli muilla organisaatioilla ei ole tietoa haavoittuvan organisaation tietoturvariskeistä tai toimintatavoista, niin hyökkäys voi jäädä helposti huomaamatta. Siitäkin huolimatta, että organisaation oma kyberturvallisuus olisi hyvällä tolalla”, Järveläinen kertoo.
Järveläisen mukaan uhkakuvia organisaatioille tuovat juuri tietojen ja osaamisen puute sekä se, että ilman riittävää yhteistyötä kyberturvallisuustoimet voivat verkostossa olla hajanaisia ja tehottomia.
Hankkeessa huomattiin, että etenkin pienet ja keskisuuret toimijat voivat hyötyä merkittävästi tiiviimmästä kyberyhteistyöstä. Näillä toimijoilla on usein itsellään rajalliset resurssit ja suuri riippuvuus kumppaneista.
”Pelkät kahdenväliset sopimukset ja katselmoinnit eivät riitä, koska verkostot ovat monimutkaisia. Kyberyhteistyötä voidaan syventää valmistautumalla, esimerkiksi jakamalla säännöllisesti tietoa ja järjestämällä yhteisiä kyberharjoituksia, jotta akuuteissa kriisitilanteissa yhteistyö olisi tehokasta”, Järveläinen summaa.
Tutkijoiden mukaan haasteita yhteistyölle asettavat kuitenkin erityisesti luottamuksen puute sekä organisaatioiden toimintakulttuurien erilaisuus.
Hankkeessa tuotettujen oppimateriaalipaketin, työkirjan ja yhteistyöohjeen tarkoituksena on kuitenkin helpottaa yhteistyön aloittamista, antaa käytännön ohjeita sekä kertoa erilaisista yhteistyöhön liittyvistä eduista, esteistä ja tilanteista, joissa yhteistyöstä voi olla etua.
Lisätietoja
Kyberturvallisuuden kehittäminen ja hallinta kumppanuusverkostossa -hanke on Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan toteuttama hanke, jonka rahoittajana toimii Huoltovarmuuskeskuksen Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelma. Hankkeessa tuotetut materiaalit ovat vapaasti saatavilla Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jonna JärveläinenApulaisprofessori
Puh:+358407583828jonna.k.jarvelainen@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suomen Akatemialta yli 9 miljoonan euron rahoitus Jyväskylän yliopiston tutkijoille kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimukseen19.6.2025 13:50:32 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on myöntänyt rahoitusta kuudelle akatemiatutkijalle ja yhdeksälle akatemiahankkeelle, yhteensä yli 9,2 miljoonaa euroa.
Muuttolintujen kevät -sovellus laajenee – nyt tutkitaan myös, miltä luonto tuntuu19.6.2025 11:59:45 EEST | Tiedote
Muuttolintujen kevät -sovelluksen avulla kuka tahansa voi osallistua lintujen kevätmuuton seurantaan ja lintulajien oppimiseen ja tuottaa samalla arvokasta tutkimustietoa. Sovellus kokoaa havaintoja laajasti eri puolilta Suomea ja nyt myös Ruotsista, tarjoten tutkijoille tärkeää dataa muuttolintujen liikkeistä. Uusimman päivityksen myötä lintuhavainnon lisäksi käyttäjä voi nyt tallentaa myös oman luontokokemuksensa – tekoälyn tukemana.
QS World University Rankings 2025: Jyväskylän yliopisto mukana maailman 500 parhaan yliopiston listalla19.6.2025 08:15:17 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston sijoitus maailman parhaiden yliopistojen listauksessa säilyi 500 parhaan joukossa brittiläisessä yliopistovertailussa (QS World University Rankings).
Biopankkitutkimuksessa kartoitettiin tyypin 2 diabetesta sairastavien elämäntapoja19.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Biopankin yhteistyötutkimuksessa kerättiin tietoa tyypin 2 diabeetikoiden elämäntavoista. Elämäntapakysely lähetettiin 1580 keskisuomalaiselle tyypin 2 diabeetikolle maalis-toukokuussa ja siihen vastasi 515 henkilöä. Jokaisen kyselyyn vastanneen panos on merkittävä ja korvaamaton apu tutkimukselle. Tutkimusryhmä esittää lämpimät kiitoksensa kaikille tutkimukseen osallistuneille.
Jyväskylän yliopiston tutkimukselle merkittävä tuki – yli 3,2 miljoonaa euroa biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimukseen18.6.2025 12:52:30 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoitusta Jyväskylän yliopistoon kahdelle akatemiatutkijalle ja kolmelle akatemiahankkeelle. Rahoitusta tuli yhteensä yli 3,2 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme