Huoltovarmuusorganisaatio

Logistiikka-ala ja Puolustusvoimat harjoittelivat yhdessä isäntämaatuen antamista

Jaa

Huoltovarmuusorganisaation Logistiikkasektori, Polttonestepooli ja Puolustusvoimat ovat järjestäneet varautumisharjoituksen yhdessä kriittisten logistiikka-alan yritysten ja viranomaisten kanssa. Kaksipäiväinen KETJU25-varautumisharjoitus kokosi yhteen lähes sata osallistujaa 7.–8.5.2025.

Varautumisharjoituksen teemana oli isäntämaatuen (HNS, Host Nation Support) antaminen Suomeen saapuville liittolaisten joukoille. Isäntämaatuki mahdollistaa liittolaisen joukon maahantulon, Suomessa toimimisen ja maasta poistumisen. Kolmen erilaisen skenaarion harjoituksessa tunnistettiin logistiikkaketjun ja tukitoimintojen kehittämiskohteita tilanteessa, jossa suuri sotilaallinen joukko ja kalusto saapuu sekä toimii Suomessa. 

"Harjoitusta suunniteltiin noin vuoden verran ja oli ilo seurata harjoituksen hyvää yhteishenkeä sekä osallistujien sitoutumista harjoitukseen. Harjoittelimme ensimmäistä kertaa yhdessä näin kattavalla kokoonpanolla. Harjoituksia on toteutettu aikaisemminkin, mutta pienemmässä mittakaavassa", sanoo pääsihteeri Hannamari Andersin Huoltovarmuusorganisaation Logistiikkasektorista.

Isäntämaatuen järjestäminen edellyttää niin varautumista, ennakointia kuin tiivistä tiedonjakamista eri toimijoiden kesken. Lisäksi ison joukon vastaanottaminen ja ylläpitäminen vaatii aina muun muassa ruoka-, lääke- ja jätehuoltoa. 

"Erittäin hyvässä yhteistyössä pääsimme tunnistamaan tärkeimmät kehittämiskohteet joukkojen ja materiaalin vastaanottoon liittyen. Isäntämaatuen onnistumisen kannalta on olennaista, että toimintaa valmistellaan yhdessä eri viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa. Tällä tavalla varmistamme eri hallintoalojen sitoutumisen isäntämaatuen antamiseen tarkoituksenmukaisella tavalla", toteaa komentaja Jarkko Källi Puolustusvoimien pääesikunnan logistiikkaosastolta. 

Varautumis- ja valmiusharjoitukset ovat normaalia huoltovarmuustoimintaa. Harjoituksissa testataan ja kehitetään yhteistyötä sekä yhteiskunnan valmiutta selviytyä poikkeustilanteissa. Logistiikkasektoriin kuuluvat Ilmakuljetus-, Maakuljetus-, Vesikuljetus- ja Satamapooli. Harjoitus on rahoitettu Huoltovarmuuskeskuksen Logistiikka 2030 -ohjelmasta.

Haastattelupyynnöt:

Huoltovarmuuskeskus, viestintäasiantuntija Mari Mäkinen, p. 029 505 1114, mari.makinen@nesa.fi

Puolustusvoimien mediapalvelu, media.puolustusvoimat@mil.fi

Avainsanat

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuusorganisaatio

Sjötransportersaktorerna stärkte beredskap genom gemensam övning6.6.2024 10:35:43 EEST | Pressmeddelande

Försörjningsberedskapsorganisationens Sjötransportpool ordnade i Helsingfors en två dagar lång övning för aktörer inom sjöfarten. På drygt två år har säkerhetsläget i Östersjöregionen förändrats avsevärt och risken för allvarliga störningar har ökat. Övningarna är en del av det regelbundna samarbetet mellan försörjningsberedskapskritiska aktörer. Övningarnas syfte är att stärka beredskap och informationsutbytet. I övningen deltog cirka 60 representanter för rederier och andra centrala aktörer inom sjöfarten samt sjöfatsmyndigheter.

Meriliikenteen toimijat vahvistivat varautumista yhteisellä harjoituksella6.6.2024 10:35:43 EEST | Tiedote

Huoltovarmuusorganisaation (HVO) Vesikuljetuspooli järjesti merenkulun toimijoille kaksipäiväisen harjoituksen Helsingissä. Itämeren alueen turvallisuustilanne on reilun kahden vuoden aikana muuttunut merkittävästi ja riski vakavaan häiriöön on kasvanut. Harjoitukset ovat osa huoltovarmuuskriittisen toimijoiden säännöllistä yhteistyötä, jolla vahvistetaan varautumista sekä tiedonvaihtoa. Harjoitukseen osallistui noin 60 edustajaa varustamoista ja muista keskeisistä merialan toimijoista sekä alan viranomaisista.

Toimialojen kybervarautuminen hyvää perustasoa14.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Yritysten kybervarautuminen Suomessa on keskimäärin hyvää perustasoa, selviää tuoreesta Kansallisen kyberturvallisuuden kypsyystason selvityksestä. Tietoisuus kyberuhkista ja varautumisen merkityksestä on parantunut. Keskeisiä haasteita ovat pula kyberturvallisuuden osaajista sekä puutteet kumppaniverkoston hallinnassa. Vaihtelua varautumisen tasossa eri toimialojen välillä ja toimialojen sisällä eri yritysten välillä on runsaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye