Suomella on pelin paikka kriittisissä digiteknologioissa – julkaisu ehdottaa toimia EU:lle ja Suomelle kasvun ja turvallisuuden vahvistamiseksi
Suomella on vahvaa osaamista EU:n kriittisiksi määrittelemissä digiteknologioissa. Sekä Suomessa että Eurooppa-tasolla on nyt panostettava määrätietoisesti näiden teknologioiden kehittämiseen ja osaamiseen. Sitran, Teknologiateollisuuden ja VTT:n julkaisu suosittelee muun muassa Suomen puolustusbudjetin innovaatiopanostusten kasvattamista sekä suomalaisen yritysvetoisen innovaatiomallin eli veturiyritysmallin laajentamista EU-tasolle.

Sitra, Teknologiateollisuus ja VTT esittävät Critical Digital Tech from Finland: Driving Growth and Security in Europe -julkaisussaan, että EU:n tulee painottaa budjetissaan nykyistä enemmän kriittisten teknologioiden kehitystä ja käyttöönottoa. Tämän lisäksi innovaatiotoiminnan rakenteita ja osaajien houkuttelua on johdonmukaisesti kehitettävä sekä Euroopassa että Suomessa.
Niin turvallisuuskysymykset kuin yritysten kilpailukyky nojaavat yhä vahvemmin strategisiin teknologioihin sekä kykyyn kehittää ja soveltaa niitä. Muuttunut maailmantilanne ja digivihreä siirtymä ovat lisänneet painetta vahvistaa kyvykkyyksiä erityisesti digitaalisissa teknologioissa, kuten tekoälyssä, puolijohteissa ja kvanttilaskennassa.
Euroopan unioni on tunnistanut tällaiset kriittiset teknologia-alueet* taloudellisen turvallisuutensa kannalta ratkaiseviksi ja pyrkii vahvistamaan kilpailukykyään ja strategista autonomiaansa eli kykyä hallita olennaisten teknologioiden saatavuutta, kehitystä ja käyttöä.
– EU tarjoaa rahoitusta, avaa markkinoita ja valmistelee sääntelyä kriittisille teknologioille, mikä avaa mahdollisuuksia yrityksille ja tutkimuslaitoksille myös Suomessa. On varmistettava, että EU:n toimet painottavat huippuosaamista alueellisten erojen tasaamisen sijaan. Innovaatiorahoituksessa esimerkkiä voisi hyvinkin ottaa Suomessa toimivaksi havaitusta veturiyritysmallista, joka sitouttaa yritykset innovaatioprosessiin, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Joonas Mikkilä.
Suomeen on keskittynyt vahvaa osaamista sekä tutkimus- ja liiketoimintaa monella EU:n kriittiseksi luokittelemalla teknologia-alueella. Critical Digital Tech from Finland -julkaisu nostaa näistä esiin tekoälyn, suurteholaskennan, puolijohteet, kvanttiteknologian, tietoliikenteen, avaruusteknologiat ja kyberturvallisuuden.
– Suomi on kokoaan merkittävämmässä asemassa Euroopan teknologiakartalla. Samalla näytämme, miten teknologioiden konvergenssi eli lähentyminen voi kiihdyttää kehitystä yli sektorien. Yhtenä mallina toimii CSC:n LUMI-supertietokoneen ja VTT:n kvanttitietokoneen integraatio. Tällaisia yhteispelin paikkoja on luotava ja hyödynnettävä entistä enemmän yli tieteen- ja toimialarajojen, toteaa VTT:n yhteysjohtaja Jenny Hasu.
Suomen menestys kriittisissä teknologioissa on riippuvaista tiiviistä ja pitkäjänteisestä yhteistyöstä valtion, elinkeinoelämän ja tutkimuslaitosten välillä. Globaali kilpailu ja epävarma toimintaympäristö alleviivaavat strategisen yhtenäisyyden ja sujuvan päätöksenteon merkitystä. Julkaisu ehdottaa toimenpiteitä muun muassa päättäjien teknologiatietouden ja Suomen kriittisen teknologiaosaamisen kansainvälisen tunnettuuden ja vetovoiman lisäämiseksi.
– Suomalaisia innovatiivisia yhteistyömalleja, kyvykkyyksiä sekä huippututkimustamme voidaan levittää ja juurruttaa koko Eurooppaan. Meillä on mahdollisuus ennakoida teknologiakehityksen vaikutuksia, kohdentaa resursseja strategisesti ja toimia ajatusjohtajana myös kansainvälisesti, kunhan vain teemme entistä määrätietoisemmin yhteistyötä yli sektorirajojen, sanoo Sitran johtava asiantuntija Laura Halenius.
Critical Digital Tech from Finland -julkaisu sisältää tiiviit toimenpidesuositusten listat sekä EU:lle että Suomelle kriittisten teknologioiden vahvistamiseksi. Sitra, Teknologiateollisuus ja VTT ovat sitoutuneita edistämään yhteistyöavauksia sidosryhmien kanssa.
Lisätiedot:
Joonas Mikkilä, Teknologiateollisuus ry, joonas.mikkila@teknologiateollisuus.fi, +358 45 129 6791
Jenny Hasu, jenny.hasu@vtt.fi, +358 40 658 3510
Laura Halenius, laura.halenius@sitra.fi, +358 294 618 303
Critical Digital Tech from Finland: Driving Growth and Security in Europe on Sitran, Teknologiateollisuus ry:n ja VTT:n yhteisjulkaisu, joka sisältää toimenpidesuosituksia EU:lle ja Suomelle kriittisten teknologioiden mahdollistaman kasvun ja turvallisuuden vahvistamiseksi. Julkaisuun kerättiin tietoa teknologia-alojen yrityksiltä, tutkimussektorilta sekä valtionhallinnosta, ja siinä hyödynnettiin eri teknologiasektoreilla tuotettuja kansallisia strategioita ja muita ajankohtaisia aineistoja.
*Kriittiset teknologia-alueet on määritelty osana EU:n taloudellisen turvallisuuden strategiaa: Kriittisiin teknologioihin lukeutuvat edistyneet puolijohdeteknologiat, tekoälyteknologiat, kvanttiteknologiat, bioteknologiat, edistyneet konnektiviteetti-, navigaatio- ja digitaaliset teknologiat, edistyneet anturiteknologiat, avaruus- ja propulsioteknologiat, energiateknologiat, robotiikka ja autonomiset järjestelmät, edistyneet materiaali-, valmistus- ja kierrätysteknologiat.
Avainsanat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry
Teknologiateollisuus: 70 % nuorista aikuisista oltava korkeakoulutettuja 204013.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen suurin vientiala vaatii nostamaan Suomen koulutustasoa hallituksen tavoitetta korkeammaksi. Teknologiateollisuus esittää, että 70 prosenttia 25–34-vuotiaista olisi korkeakoulutettuja vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen mutta pitkäjänteisen kasvun aikaansaamiseksi välttämätön.
Teknologiateollisuudessa huolestunut tunnelma: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tunnelmat teknologiateollisuudessa ovat kääntyneet lupaavan alkuvuoden jälkeen huolestuneen odottaviksi. Uusien tilausten arvo parani vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat jäädyttäneet investointipäätöksiä laajalla rintamalla odotustilaan.
Teknologiateollisuuden talousnäkymät 7.5. klo 105.5.2025 07:59:00 EEST | Kutsu
Teknologiateollisuuden talousnäkymät ja jäsenkysely USA:n tulleista 7.5.2025 kello 10.00
Teknologiateollisuus: Hallitus teki merkittävän kasvulähdön – Rapistuva osaamispääoma yhä iso kasvun uhka23.4.2025 23:05:50 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessään tekemä veropaketti on merkittävä avaus Suomen kasvuhaasteen ja valtiontukikilpailun taklaamiseksi, Teknologiateollisuus ry toteaa. Verotus on tehokas työkalu, kun talouskasvua pyritään tukemaan parantamalla Suomen houkuttelevuutta ja yritysten investointihalukkuutta. Kasvun iso uhka on kuitenkin edelleen rapistuva osaamispääoma.
Teknologiateollisuuden tilauksissa valon pilkahdus, mutta heikko kysyntä ei vieläkään lupaa odotettua käännettä12.2.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Risteilijätilaus ja muutamat arvoltaan suuret tilaukset ovat tuoneet piristysruiskeen teknologiateollisuuden tilauskertymiin, mutta kysyntä on pysynyt edelleen heikkona. Henkilöstömäärä laski loka–joulukuussa enemmän kuin kertaakaan aiemmin jo pitkään vallinneen matalasuhdanteen aikana. Lomautettujen määrä nousi korkeimmalle tasolle koronakriisin jälkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme