Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistossa etsitään ratkaisuja tasapainoisempaan asiantuntijatyöhön

Jaa

Digitaalinen murros luo sekä uusia haasteita että merkittäviä mahdollisuuksia asiantuntijatyölle. Digitalisaatio ja tekoäly voidaan nähdä keinoina parantaa työelämän laatua ja tehostaa työn tekemisen tapoja. Hallitsemattomasti toteutettuna murros voi kuitenkin luoda paineistettua muutostarvetta, aiheuttaa stressiä ja vähentää työn mielekkyyttä. Tämä vaikuttaa lopulta negatiivisesti asiantuntijoiden luovuuteen ja hyvinvointiin. Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan tutkimushankkeessa pyritään vahvistamaan tuottavuuden, luovuuden ja hyvinvoinnin tasapainoa tietointensiivisessä asiantuntijatyössä.

Kannettava tietokone puisella pöydällä, vieressä kahvikuppi, mustat kuulokkeet ja viherkasvi ruukussa.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Business Finland on myöntänyt rahoituksen kaksi- ja puolivuotiselle tutkimushankkeelle. Tampereen ylipisto toteuttaa yhdessä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun ja lukuisten asiantuntijayritysten kanssa LuovAmbi -hankkeen (Kohti tehokkuuden, uudistumisen ja hyvinvoinnin tasapainoa – uusia käytäntöjä asiantuntijatyöhön). Hankkeen lähtökohdaksi on otettu asiantuntijatyön moninaiset tavoitteet: samaan aikaan tulisi sekä toimia tuottavasti nykyisiä vahvuuksia hyödyntäen että kehittää osaamista ja luoda uutta. 

– Oletuksena on, että tämä ambideksteriteetti eli molempikätisyys mahdollistaa parhaimmillaan asiantuntijaorganisaatioiden aikaansaavuuden ja tuottavuuden myös tulevaisuudessa. Pyrimme hankkeessa löytämään toimintamalleja, joiden avulla asiantuntijatyössä ja -organisaatioissa pystytään edistämään ja ylläpitämään uudistumisen, tehokkuuden ja hyvinvoinnin välistä tasapainoa, kertoo hanketta johtava yrityksen johtamisen professori Kalle Pajunen Tampereen yliopistosta.  

Keskeisenä osana käytäntöjen tunnistamista hankkeessa tarkastellaan, miten eettisyys ja arvot ilmenevät digitalisaatiomurroksen kohteena olevassa asiantuntijatyössä, ja millaiset johtamisen ja suorituksen mittaamisen menetelmät tukevat tehokkuuden ja uudistumisen sekä hyvinvoinnin tasapainoa. Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään myös digitaalisuuteen liittyviä työkäytäntöjä ja tekoälyavusteisia työprosesseja.  

Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes miljoona euroa, ja se jatkuu vuoteen 2028 saakka.

Mukana on kymmenen kasvu- ja kehityshakuista yritystä: Danske Bank, Digia, DIMECC, Howspace, Humap Consultation, Innofactor Platforms, Innovation Home, Vincit, Visma Aquila ja Workspace. Hankkeessa kerätään merkittävä aineisto asiantuntijatyön tasapainoa tukevista ja haastavista tekijöistä. Tuloksia hyödynnetään yritysten kanssa, ja laaditaan julkisia ohjeita ja työkaluja asiantuntijatyön kehittämiseen.  

– Uskomme, että hybridiaikana kokonaisuudessa on jotain sellaista, josta emme vielä tiedä – ja tätä haluamme tutkimushankkeessa mukanaololla selvittää. Tulevaisuuden rakenteilla ja johtamiskäytännöillä on organisaatiomme kilpailukyvyn kannalta suuri merkitys, linjaa hankkeeseen osallistuvan ohjelmisto- ja palveluyrityksen Visma Aquilan HR-johtaja Heini Tuomola.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:  

Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tampereen yliopisto 
Professori Kalle Pajunen, kalle.pajunen@tuni.fi, 050 318 2206 

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö 
Professori Kirsi-Mari Kallio, kirsi-mari.kallio@utu.fi, 050 520 0772

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Pajtim Statovci käsittelee siirtolaisuuteen liittyvää etnistä stereotypisointia, rasismia ja queeriyttä16.6.2025 13:29:00 EEST | Tiedote

Etniset stereotypiat, rasismi, queer-näkökulmat ja kulttuurinen identiteetti ovat ajankohtaisia ja merkittäviä teemoja niin yksilön kuin yhteisönkin tasolla – sekä kaunokirjallisuudessa että laajemmin kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Flóra Várkonyi tutkii niitä Pajtim Statovcin alkutuotantoon kuuluvissa romaaneissa Kissani Jugoslavia (2014) ja Tiranan sydän (2016). Monografia on ensimmäinen väitöstutkimus Suomessa ja kansainvälisestikin tunnetun ja palkitun kirjailijan teoksista.

Väitös: Vastuullinen arviointi ei johda täydellisyyteen, mutta tekee tutkimuksen arvioinnista oikeudenmukaisempaa ja läpinäkyvämpää16.6.2025 10:55:27 EEST | Tiedote

Tutkimus ja tutkijat ovat jatkuvan arvioinnin kohteena. Vaikka tutkimuksen arvioinnin haasteet ovat olleet jo pidempään tiedossa, alkoi keskustelu vastuullisemmasta arvioinnista herättää laajempaa mielenkiintoa tiedeyhteisössä vasta 2010-luvun alussa. Väitöstutkimuksessaan YTM Laura Himanen tutki, mitä vastuullisuus tutkimuksen arvioinnissa tarkoittaa, miksi sitä tarvitaan ja miten sitä toteutetaan käytännössä.

Väitös: Uusi luotettava arviointiväline mahdollistaa omaisten psykososiaalisen tuen palliatiivisen osastohoidon aikana16.6.2025 10:27:30 EEST | Tiedote

Omaisten tukeminen potilaan palliatiivisen hoidon aikana on haastavaa, sillä he kokevat sekä potilaan vointiin ja hoitoon että omaan selviytymiseensä liittyvää kuormitusta. Anu Soikkeli-Jalonen kehitti väitöskirjatutkimuksessaan arviointivälineen, joka auttaa tunnistamaan ja toteuttamaan omaisten tarpeita vastaavaa psykososiaalista tukea potilaan palliatiivisen osastohoidon aikana sairaalassa. Tämä lisää omaisten tukemisen mahdollisuuksia palliatiivisessa hoitoympäristössä.

Oxfordin huippuasiantuntija perehdyttää pakko-oireisen häiriön hoitoon Tampereella12.6.2025 15:04:47 EEST | Tiedote

Professori Paul Salkovskis Oxfordista, Iso-Britanniasta vierailee Tampereella luennoimassa 12.–13.6. Salkovskis on kansainvälisesti tunnustettu kliininen psykologi pakko-oireisen häiriön eli OCD:n (obsessive-compulsory disorder) tutkimuksen kognitiivisiin ja käyttäytymisterapioihin pohjautuvan hoidon alueella. Tampereen yliopiston kaksipäiväisessä seminaarissa tulevat psykoterapeutit saavat työkaluja toteuttaa OCD:n hoitoa tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye