Painava putkipalkki putosi työntekijän päälle – sakot toimitusjohtajalle ja työsuojelupäällikölle
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tilauskonepajan toimitusjohtajan ja työsuojelupäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiölle tuomittiin maksettavaksi 5 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.5.2025.
Tuomio liittyi Padasjoella 29.5.2023 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa n. 200 kg painoinen putkipalkki putosi ulokehyllyn orsitasolta työntekijän päälle n. 1,7 m korkeudelta. Hyllyjen käyttämisestä ei ollut järjestetty tarkempaa perehdytystä ja työntekijät olivat itse arvioineet hyllyjen kantokyvyn ja sen, miten palkit pinottiin hyllyihin.
Käräjäoikeus totesi, että vaikka yhtiössä oli tehty jonkinlainen vaarojen arviointi, oli se jäänyt puutteelliseksi, mikä oli tuotu esille jo helmikuussa 2023 tehdyssä työsuojelutarkastuskertomuksessa. Tästä huolimatta vaarojen arviointia ei ollut yhtiössä saatettu paremmalle tasolle. Käräjäoikeus katsoi, että vaarojen arviointi oli työpaikalla ollut puutteellista.
Lisäksi käräjäoikeus totesi, että vaikka työnantajalla oli ollut kirjallinen perehdytykseen liittyvä asialistaus käytössä, joka oli allekirjoitettu perehdytyksen tapahduttua, ulokehyllyjen osalta perehdytys oli ollut puutteellista. Listauksesta ei käynyt ilmi muun muassa ohjeistusta tai toimenpiteitä eri turvallisuusriskien hallitsemiseksi.
Käräjäoikeuden arvion mukaan työpaikalla oli laiminlyöty velvollisuutta antaa työntekijöille riittävät tiedot hyllyyn liittyvistä haitta- ja vaaratekijöistä, koska hyllyjen osalta ei ollut tehty riittävää haittojen ja vaarojen arviointia. Käräjäoikeus katsoi myös, että työympäristöä koskeva suunnittelu ja tavaroiden varastointia ja siirtämistä koskeva suunnittelu ja järjestäminen oli ollut työpaikalla puutteellista.
Perehdytyksessä on huomioitava työpaikan vaarojen selvittäminen ja arviointi
Työsuojelun juristi Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia työpaikalle asianmukainen vaarojen selvittäminen ja arviointi.
”Työympäristöstä laadittava kattava vaarojen selvittäminen ja arviointi on ikään kuin ensimmäinen vaihe työnantajan huolellisuusvelvoitteen noudattamisessa. Lisäksi se luo vakaan perustan turvallisuusjohtamiselle, sillä vaarojen selvittäminen ja arviointi määrittelee työnantajalle sen, minkälaisia toimenpiteitä turvallisuuden lisääminen edellyttää, toimien samalla myös muun työpaikan turvallisuussuunnittelun työkaluna.”, Peltorinne sanoo.
Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 26.5.2025, R 729/2024/2603.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juristi Jasmine Peltorinne, puh. 02950 16674, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pohjois-Savon hyvinvointialueella vakavia puutteita perusterveydenhuollon suunterveydenhuollon ja oikomishoidon hoitoon pääsyssä ja sen yhdenvertaisuudessa sekä omavalvonnassa28.5.2025 15:48:13 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 28.5.2025 huomautukset Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Puutteita on perusterveydenhuollon kiireettömään suunterveydenhuollon ja oikomishoidon hoitoon pääsyssä ja palveluiden yhdenvertaisessa saatavuudessa sekä omavalvonnassa, erityisesti hoitoon pääsyn tilastoinnissa.
Itä-Suomen varautumisen tilannekuvassa ei merkittäviä muutoksia - alueellinen valmiustoimikunta kokoontui28.5.2025 10:32:49 EEST | Tiedote
Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden toiseen kokoukseensa 27.5.2025 kokoamaan varautumisen tilannekuvaa Itä-Suomessa.
Brister i svetsarnas personliga skyddsutrustning28.5.2025 07:37:11 EEST | Pressmeddelande
Arbetarskyddsmyndigheterna genomförde ett marknadstillsynsprojekt för personlig skyddsutrustning där man granskade skyddsutrustning som allmänt används inom industrin och byggbranschen. ”Man upptäckte under inspektionerna att det fanns brister särskilt i kläder som skyddar mot hetta och eld samt i svetsmasker och att de granskade produkterna inte alltid uppfyllde säkerhetskraven”, berättar överinspektör Mari Knuuttila.
Hitsaajien henkilönsuojaimissa puutteita28.5.2025 07:29:41 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaiset toteuttivat henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen, jossa tarkastettiin teollisuudessa ja rakentamisessa yleisesti käytössä olevia suojaimia. ”Puutteita havaittiin erityisesti kuumuudelta ja tulelta suojaavissa vaatteissa sekä hitsausmaskeissa. Tarkastetut tuotteet eivät täyttäneet aina muutekaan turvallisuusvaatimuksia”, kertoo ylitarkastaja Mari Knuuttila.
Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön arviointi- ja ohjauskäynnin tuloksia – resurssitilanteessa kehitettävää26.5.2025 12:57:34 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki syyskuussa 2024 Itä-Savon ympäristötoimeen arviointi- ja ohjauskäynnin. Arvioinnissa käytiin läpi muun muassa henkilöresursointiin, toimivallan siirtoon sekä maksutaksaan liittyviä asioita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme