Pakasteherneen puinti käynnistynyt
Apetitin sopimusviljelijät viljelevät pakastehernettä kuluvalla satokaudella ennätyssuurella pinta-alalla. Kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto ovat Apetitin pakastetehtaan intensiivisin kausi, sillä herneen tie pellolta pakkaseen kestää vain noin kaksi tuntia. Herne on tärkeä kotimainen palkokasvi. Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään palkokasvien syömistä.

Pakasteherneen puinti käynnistyi torstaina 17.7 Pöytyällä. Tänä vuonna Apetitin pakastehernettä viljellään noin 2000 hehtaarilla.
”Kasvukausi vaikutti alkavan hyvin varhain. Säät kuitenkin muuttuivat sateiseksi, ja herneen osalta kylvöt päästiin aloittamaan toukokuun alkupuolella. Vaihtelevat kelit jaksottivat kylvökautta. Puinnin alkaminen heinäkuun puolivälissä on melko perinteinen ajankohta,” kertoo Apetitin viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Kun pakasteherneen puinti käynnistyy, sitä puidaan ja pakastetaan yleensä ympäri vuorokauden. Kiivaan tahdin aiheuttaa se, että herne pakastetaan tuoreena, noin kahden tunnin sisällä puimisesta. Tavoitteena on, että herneen makeus ja pehmeys on puintihetkellä parhaimmillaan.
"Yleisesti ottaen herne ei pidä lomalaisten suosimista hellesäistä. Nyt alkanut lämpimämpi jakso on kuitenkin ollut tervetullut ja edistänyt herneiden kypsymistä melko viileän alkukesän jälkeen. Ainakin toistaiseksi lämmin sää saisi jatkua herneen satokauden puolesta", Cirule sanoo.
Herneenpuinnin aloittamisajankohdan suunnitteluun käytetään tenderometrin mittauslaitetta, jolla tarkastellaan ennakkonäytteistä herneiden kypsyyttä. Herneen kypsymistä on seurattava joskus jopa useamman kerran samasta pellosta, jotta ne saadaan puitua juuri oikealla hetkellä. Puinnin sujuvuus on suunniteltu mahdollisimman pitkälle rytmittämällä kylvöjä.
Pakasteherneiden suosio nousussa
Palkokasvit ovat maailmanlaajuisesti ruoanvalmistuksen käytetyimpiä perusraaka-aineita, vaikka ne ovat Suomessa olleet pienemmällä huomiolla. Pakasteherneen myynti kuitenkin osoittaa, että myös suomalaiset ovat viime aikoina huomanneet palkokasvien edut ja pakasteiden helppouden.
”Uskon, että palkokasvien painottaminen viime vuonna julkaistuissa ravitsemussuosituksissa on vaikuttanut pakasteherneen lisääntyneeseen menekkiin”, Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg sanoo.
Vuoden 2024 lopulla julkaistuissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa palkokasvit käsitellään omana kokonaisuutenaan. Ravitsemussuositusten mukaan suositellaan palkokasveja syötävän 50–100 g päivässä. Esimerkiksi 1 desilitra pakasteherneitä painaa 60 grammaa.
”Palkokasvien suositeltavuus perustuu niiden monipuolisuuteen, terveyttä edistäviin vaikutuksiin ja ympäristöystävällisyyteen. Palkokasvien runsas proteiinipitoisuus tekee niistä hyvän vaihtoehdon eläinperäiselle proteiinille”, sanoo Dahlberg.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuusjohtajaApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiLinkit
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Rypsin ja rapsin kylvösiementen peittaus sai poikkeusluvan kirppojen torjuntaan keväälle 20265.12.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt 4.12.2025 poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -valmisteella teollisesti peitatun rypsin ja rapsin kylvämiselle keväällä 2026.
Apetitin innovaatio osana Suomalainen menestysresepti -kilpailun finalistituotetta3.12.2025 12:30:00 EET | Tiedote
Kaisa Somerpalo ylsi kasvis- ja lihapyörykkää yhdistävällä tuotteellaan Suomalainen menestysresepti -ohjelman finaaliin. Somerpalon hybridipyörykkä sisältää lihan lisäksi Apetitin BlackGrain from Yellow Fields® rapsijauhetta ja herneproteiinia. Tuote sisältää puolet vähemmän lihaa kuin vastaava tavanomainen tuote.
Apetit’s innovation is featured in the finalist product of The Finnish Success Recipe Competition3.12.2025 12:30:00 EET | Press release
Kaisa Somerpalo reached the finals of The Finnish Success Recipe program with a product that combines vegetable balls and meatballs. Somerpalo’s hybrid ball contains, in addition to meat, Apetit’s BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder and pea protein. The product contains half the amount of meat compared to a conventional equivalent product.
Apetit mukaan tukemaan nuorten tennistä – liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa3.12.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Suomen Tennisliitto ja Apetit ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Apetit vahvistaa rooliaan suomalaisen tenniksen tukijana ja liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa.
Apetit ostaa ruotsalaisen Foodhills AB:n – Apetit vahvistaa asemaansa Ruotsissa ja kasvattaa pakasteherneen volyymia9.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit kertoi pörssitiedotteella 9.10.2025 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan Apetit ostaa 100 prosenttia ruotsalaisen pakastehernetuottajan Foodhills AB:n osakekannasta. Kaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin ISP (Inspektionen för strategiska produkter, Strategisten tuotteiden tarkastuslaitos) -viranomaisen hyväksyntää. Foodhillsin hankinta on suoraan Apetitin strategian mukainen kasvuhanke. ”Kauppa edistää kahta erittäin tärkeää strategista painopistealuettamme: lisäämme merkittävästi pakasteherneen volyymia ja saamme entistä vahvemman alustan Ruotsin markkinoille, joissa olemme jo viime vuosina saaneet tukevaa jalansijaa Apetit-brändillä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo. Apetitin pakastekasvikset ovat parantaneet asemiaan Ruotsissa Apetit on viime vuosien aikana vahvistanut asemaansa Ruotsin vähittäiskaupan pakastealtaissa. Apetitin oma myyntiorganisaatio Ruotsiin perustettiin vuoden 2023 lopulla. Myynti vähittäiskaupassa on laajentunut uusiin asiakkaisiin. Tuott
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme