Suomelle mitaleita ja kunniamaininta kemiaolympialaisissa – koko joukkue pääsi palkinnoille
Nuoret kemian taitajat kilpailivat niin teoriaosaamisessa kuin käytännön laboratoriotöissä Pohjoismaisissa kemiakisoissa Göteborgissa ja kansainvälisissä olympialaisissa Dubaissa.

Suomalaiset menestyivät jälleen erinomaisesti kansainvälisissä kemiakilpailuissa. Tämä on toinen kerta Suomen 48-vuotisen kilpailuhistorian aikana, kun kaikki joukkueen jäsenet palkittiin kahtena peräkkäisenä vuonna.
Ruotsissa Göteborgissa 2.-5. heinäkuuta 2025 pidetyistä 8. yhteispohjoismaisista kemiakilpailuista (8th Nordic Chemistry Olympiad, NChO) joukkue saavutti hopean ja kaksi pronssia.
Arabiemiraateissa Dubaissa 5.-14. heinäkuuta 2025 pidetyistä 57. kansainvälisistä kemiaolympialaisista (57th International Chemistry Olympiad, IChO, tuli kolme pronssia ja kunniamaininta.
Suomen kilpailujoukkue
Topi Tukeva, Espoo, Kuninkaation lukio, NChO-tulos Pronssi (12.), IChO-tulos Pronssi (168)
Eemeli Myllymäki, Vesilahti, Tampereen klassinen lukio, NChO-tulos Hopea (3.), IChO-tulos Pronssi (174)
Michael Christodoulou, Espoo, Ressun lukio, NChO-tulos (13.), Kunniamaininta (225)
Elias Tanhua, Hollola, Lahden lyseo, NChO-tulos Pronssi (7.), Kunniamaininta (229)
Teoreettista ja kokeellista kemiaa
Molemmat kilpailut sisälsivät sekä kokeellisen osan että teoriaosan, jotka olivat yhteispohjoismaisissa kemiakilpailuissa nelituntiset ja kansainvälisissä kemiaolympialaisissa viisituntiset.
Molemmissa kilpailuissa jaetaan kultaa 10 %:lle, hopeaa 20 %:lle ja pronssia 30 %:lle sekä IChO:ssa vielä kunniamaininnat 10 %:lle osallistujista.
NChO:ssa Suomi sai ensimmäisen hopean sekä ensimmäisen ja viimeisen pronssin. Loput hopeat menivät isäntämaa Ruotsille ja molemmat kullat tavalliseen tapaan Tanskalle.
IChO:on osallistui 354 kilpailijaa 90 eri maasta, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Pronssit jaettiin sijoille 114-220 ja kunniamaininnat sijoille 221-250. Suomalaisista kaksi sai siis kirkkaat pronssit ja kaksi muutakin olivat varsin lähellä pronsseja jääden pisteissä vain reilun prosenttiyksikön päähän mitalirajasta.
Topi Tukeva, joka oli NChO:ssa kolmanneksi paras suomalainen, teki IChO:ssa merkittävän suhteellisen nousun ennen kaikkea ripeällä työskentelyllä kokeellisessa osassa.
Taso on kova, eikä kansainvälisissä kilpailuissa pärjää pelkällä koulutiedolla
Suomen edustajat kansainvälisiin kemiakilpailuihin valitaan kansallisen kilpailun ja jatkovalmennuksen perusteella.
Jatkovalmennus käsittää kolme nelipäiväistä valmennusleiriä Helsingin yliopiston kemian osastolla sekä runsaasti kotitehtäviä.
Suomen delegaatiossa oli kilpailijoiden lisäksi mukana valmentajat Kjell Knapas (kemian valmennuskoordinaattori), Juulia Talvitie ja Jukka Puumi sekä IChO:ssa etätarkkailijana Miia Mäntymäki, kaikki Helsingin yliopistosta.
Matemaattisten aineiden kilpailutoimintaa pyörittää Suomessa Matemaattisten aineiden opettajien liitto ry., joka rahoittaa toiminnan pääasiassa Opetushallituksen myöntämällä avustuksella. Tänä vuonna toimintaa ovat lisäksi tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Tekniikan Akateemiset ry.
Lisätietoja: Kjell Knapas, Helsingin yliopisto, puh. 0504358824, Kjell.Knapas@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Happikato jää järven ekologiseen muistiin24.7.2025 14:14:04 EEST | Tiedote
Vaikka jääpeitteinen aika on lyhentynyt ilmaston lämmetessä, ei kaikkien järvien happitilanne ole parantunut.
Vanhempien rokote-epäröinti voi heikentää rokotekattavuutta23.7.2025 08:56:30 EEST | Tiedote
Vanhempien luottamus asiantuntijoihin ja virallisiin tietolähteisiin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten he rokotuttavat lapsensa. Myös terveydenhoitajilla on keskeinen rooli kansallisen rokotusohjelman toteuttamisessa.
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme