ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.

Suomalainen elintarviketeollisuus on keskeinen osa maamme huoltovarmuutta. Ala työllistää 40 000 henkeä 2 600 yrityksessä ja tuo elinvoimaa maaseudulta kaupunkeihin.
– Ennakoitavuus verotuksessa, kannusteet investoinneille, osaavan työvoiman saatavuus ja kestävyysratkaisut kulkevat käsi kädessä. Ne kaikki on huomioitava tulevan budjettiriihen päätöksissä, jotta Suomi voi vahvistaa asemaansa kestävän ruokatuotannon edelläkävijänä, ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä vaatii.
Elintarviketeollisuuden terveiset budjettiriiheen:
Luovutaan virvoitusjuomaveron korotuksesta
Virvoitusjuomaveron kiristäminen uhkaa suoraan kotimaista juomateollisuutta. Vero heikentää yritysten investointi- ja työllistämiskykyä. Jo nyt Suomessa kannetaan eurooppalaisittain erittäin raskasta virvoitusjuomaveroa.
Tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna veron porrastus kuuteen luokkaan nostaisi sokeria sisältävien juomien, kuten täysmehujen verotasoja jopa 50 prosenttia! Veron korotuksesta on luovuttava.
Vauhditetaan investointeja verokannustein
ETL esittää kone- ja laiteinvestoinneille superpoistoja sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan verokannustimien laajentamista. Näillä toimilla voidaan vauhdittaa tuotantolaitosten uudistumista, edistää uusien teknologioiden käyttöönottoa ja vahvistaa kilpailukykyä.
Taltutetaan osaajapula
Ruoka-ala tarvitsee uusia osaajia. Puutteet osaajien saatavuudessa hidastavat investointeja ja kasvua. ETL korostaa ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen resurssien turvaamista sekä työttömien uudelleenkoulutuksen resurssien riittävyyden turvaamista työllisyysalueilla.
Lisätään biokaasulla kiertotaloutta ja omavaraisuutta
ETL vaatii biokaasuinvestointien pitkäjänteistä tukemista osana puhdasta siirtymää. Biokaasun tuotanto hyödyntää ruokaketjun sivuvirtoja, vähentää riippuvuutta tuontilannoitteista, tukee energiaomavaraisuutta sekä raskaan liikenteen päästöjen vähentämistä.
Suomessa on parhaillaan käynnissä noin 50 biokaasulaitoshanketta, joissa on yli 700 miljoonan euron investointipotentiaali ja jotka voisivat luoda noin 800 pysyvää työpaikkaa.
– Laatimalla ravinteiden kierrätyksen ja lannoitteiden tiekartta on mahdollista luoda yli hallituskausien ulottuva näkymä, jotta yritykset uskaltavat investoida. Työ olisi saatava nopeasti käyntiin, sillä se olisi sekä ilmasto-, huoltovarmuus- että kilpailukykyteko, Mikko Käkelä painottaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiJukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiBate IsmailEkonomistiETL
Puh:040 526 0942bate.ismail@etl.fiKuvat

Liitteet
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kai Gyllström jatkaa ETL:n hallituksen puheenjohtajana24.11.2025 16:03:21 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2026.
Elintarviketeollisuudessa hyvä pöhinä – investoinnit ja työpaikat kasvoivat21.11.2025 08:59:06 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuden elpyminen näkyy investointien ja työpaikkojen kasvuna. Alan yritykset arvioivat suotuisan kehityksen jatkuvan myös ensi vuonna, vaikka toimintaympäristö on edelleen epävarma ja kuluttajien kysyntä nahkeaa.
Muistuskutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202618.11.2025 09:32:16 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
Kutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202614.11.2025 09:01:11 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
KUTSU medialle Geopolitiikka ruokapöydässä -syysseminaariin 24.11.202511.11.2025 13:04:45 EET | Kutsu
Ruoka-ala rakentaa menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Murrosten aikakaudella elintarviketeollisuuden eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten on kyettävä ennakoimaan uusia olosuhteita ja sopeutumaan niihin. Alaan vaikuttavat sekä säädösympäristön muutokset, alkutuotannon satovaihtelut että geopoliittiset tapahtumat. Elintarviketeollisuus nostaa geopolitiikan ruokapöytään. Miten Suomi ja suomalainen ruoka-ala pärjäävät? Miten uusi aikakausi näkyy ruoka-alalla?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme