Elinvoimaa ruoka-alalta – ETL:n maakuntakiertue starttaa Lahdesta
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa maakunnallisia keskustelutilaisuuksia kuluvan syksyn ja alkuvuoden 2026 aikana. Tilaisuudet kutsuvat alueiden ja kuntien päättäjiä vaihtamaan näkemyksiä ruoka-alan toimintaolosuhteista ja alan huomioimisesta päätöksenteossa.

Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii Suomen kaikissa maakunnissa, ja ruoka-ala luo elinvoimaa maaseudulta kaupunkeihin. Kunnat ja alueet voivat edistää myönteistä kehitystä ja kiihdyttää kasvua ottamalla huomioon alan tarpeita.
Elintarviketeollisuus on yksi harvoista toimialoista, joiden työllisyys on kasvanut Suomessa viime vuosina. Vipuvaikutus työllisyyteen on teollisuudenaloista merkittäväin, sillä yksi työpaikka elintarvikeyrityksessä luo peräti kolme työpaikkaa muualle yhteiskuntaan!
Kotimainen ruoka-ala varmistaa huoltovarmuuden myös kriisiaikoina, mikä vähentää riippuvuutta tuontiruuasta ja lisää iskunkestävyyttä globaalien toimitusketjujen ja geopolitiikan häiriötilanteissa. Kotimaisen elintarviketuotannon ylläpitäminen ja kehittäminen on keskeistä, jotta ruokahuolto säilyy luotettavana kaikissa olosuhteissa.
– Parasta, mitä kunnat voivat antaa, on avoin ja hyvä vuorovaikutus elintarvikeyritysten kanssa. Ruoka-alaan panostaminen on valtava mahdollisuus, sillä vahvistuvalla paikallisella ruoka-alalla synnytetään tulevaisuudenuskoa ja pidetään Suomi asuttuna. Tarjoamme kasvun eväitä kuihtumisen tilalle, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä summaa.
Kiertueen ajat ja paikkakunnat syksyllä 2025
- ma 29.9.2025 Lahti
- ma 27.10.2025 Oulu
- ma 3.11.2025 Seinäjoki
- ma 10.11.2025 Kuopio
- ma 1.12.2025 Jyväskylä
- ma 8.12.2025 Turku
Tilaisuudet jatkuvat tammi-helmikuussa 2026 Tampereella, Lappeenrannassa ja pääkaupunkiseudulla.
Media on tervetullut osallistumaan keskusteluun! Lähetämme alueiden medioille tarkemman kutsun lähempänä tilaisuuden ajankohtaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka IhanusYhteiskuntasuhdejohtajaETL
Puh:050 463 9929jukka.ihanus@etl.fiMikko KäkeläToimitusjohtajaETL
Puh:040 560 7569mikko.kakela@etl.fiKuvat
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Muuttuvat ruokaidentiteetit muokkaavat elintarvikealaa18.12.2025 08:55:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tekevät ruokaan liittyviä valintojaan entistä enemmän yksilöllisten tarpeiden, arvojen ja identiteettien pohjalta. Elintarviketeollisuusliiton (ETL) jäsenkyselyn mukaan neljä viidestä elintarvikealan yrityksestä ottaa muuttuvat ruokaidentiteetit huomioon tuotekehityksessään.
EU:n sydänterveyssuunnitelma kepittää ruoka-alaa kannustamisen sijaan17.12.2025 15:00:00 EET | Tiedote
EU:n tuoreessa sydän- ja verisuoniterveyssuunnitelmassa tunnistetaan hyvän ravitsemuksen merkitys sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Esitetyt keinot aiheuttavat kuitenkin murhetta alan yrityksille, sillä sen sijaan että ne kannustaisivat innovointiin ja alan kilpailukyvyn vahvistamiseen, ruuan prosessointi nostetaan tikun nokkaan vailla perusteita.
Kutsu medialle: Minä lautasella – miten ruokavalinnat heijastavat identiteettiä?10.12.2025 11:05:30 EET | Kutsu
Tervetuloa Elintarviketeollisuusliiton joulupuurotilaisuuteen kuulemaan ajatuksia siitä, miten elintarvikealan tulisi reagoida toiminnallaan ja viestinnällään arvoihin, kulttuuriin ja henkilökohtaiseen identiteettiin liittyviin muutoksiin.
Kai Gyllström jatkaa ETL:n hallituksen puheenjohtajana24.11.2025 16:03:21 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2026.
Elintarviketeollisuudessa hyvä pöhinä – investoinnit ja työpaikat kasvoivat21.11.2025 08:59:06 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuden elpyminen näkyy investointien ja työpaikkojen kasvuna. Alan yritykset arvioivat suotuisan kehityksen jatkuvan myös ensi vuonna, vaikka toimintaympäristö on edelleen epävarma ja kuluttajien kysyntä nahkeaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
