Diakonissalaitos

Afganistanilaisnuorten suomalaiset kummiperheet vetoavat: perheenyhdistämistä on helpotettava

Jaa
Yksin alaikäisinä Suomeen tulleiden nuorten vapaaehtoiset kummiperheet ovat auttaneet hätääntyneitä nuoria perheenyhdistämisen lähes mahdottomassa prosessissa. Afganistanin tilanne kärjisti nuorten huolta, ja tukea prosessiin on ollut vaikea saada. Diakonissalaitoksen ja Yhteiset lapsemme ry:n kummit, kummi- ja tukiperheet vetoavat päättäjiin: perheenyhdistämistä on helpotettava pikaisesti.
Diakonissalaitos yhtyy kummiperheiden hätähuutoon: ei unohdeta Afganistanin vaikeaa tilannetta. Autetaan nuoria saamaan läheisensä turvaan. Kuva: Jake Nackos / Unsplash
Diakonissalaitos yhtyy kummiperheiden hätähuutoon: ei unohdeta Afganistanin vaikeaa tilannetta. Autetaan nuoria saamaan läheisensä turvaan. Kuva: Jake Nackos / Unsplash

Suomeen on tullut vuoden 2015 jälkeen ilman huoltajaa vajaa 4000 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Nuorista valtaosa on Afganistanista. He ovat saaneet toivoa ja turvaa Suomesta, ja heistä monet ovatkin jo osa suomalaista yhteiskuntaa esimerkiksi opiskelijoina ja töissä käyvinä aktiivisina nuorina.

Huoli musertaa – kummiperheiden hätähuuto päättäjille

Diakonissalaitoksen ja Yhteiset lapsemme ry:n vapaaehtoiset kummit, kummi- ja tukiperheet ovat olleet tärkeä tuki yksin alaikäisinä maahan tulleille nuorille sekä arjessa että elämän juhlahetkissä. Huoli läheisistä on kuitenkin musertaa nämä jo valmiiksi vaikeita asioita elämässään kokeneet nuoret. Erityisesti Afganistanin järkyttävän tilanteen nuorissa aiheuttama tuska ja hätä on saanut kummiperheetkin opiskelemaan suomalaisen perheenyhdistämisen valtavan monimutkaista ja lannistavaa prosessia ja auttamaan nuoria siinä.

Kummit ovat nyt lähestyneet suomalaisia päättäjiä hätähuudolla ja vetoomuksella näiden nuorten auttamiseksi.

”Nyt Afganistan on poistunut otsikoista, mutta huoli maassa olevista tai Afganistanin naapurimaihin paenneista perheenjäsenistä ei ole poistunut nuortemme mielistä. Heidän perheenjäseniään piileskelee tälläkin hetkellä kodeissaan tai pakenee paikkakunnalta toiselle, alaikäisiä sisaruksia elää kadulla ja leskiäitien on mahdotonta hankkia toimeentuloa”, sanotaan 67 suomalaisen vapaaehtoisen kummin allekirjoittamassa vetoomuksessa.

Suomen käytännöt estävät perheenyhdistämisen tehokkaasti

Tällä hetkellä Suomella on vetoomuksen mukaan perheenyhdistämiseen liittyviä käytäntöjä, jotka käytännössä estävät perheenyhdistämisen hyvin tehokkaasti.

Kummiperheet vetoavat, että Suomi kohtuullistaisi nyt kohtuuttomia toimeentulovaatimuksia, sähköistäisi hakuprosessin ja/tai laajentaisi Suomen edustustojen palveluita Afganistanin lähialueilla. Myöskään virallisia asiakirjoja, joita on mahdotonta saada, ei tulisi vaatia. Suomen edustustoissa pitäisi pystyä asioimaan tulkin avustuksella – suomen- tai englannin kielitaito ei saisi muodostua esteeksi prosessissa.

Huoli perheenyhdistämisestä yhdistää ilman huoltajaa maahan tulleita nuoria. Diakonissalaitos yhtyy kummiperheiden hätähuutoon: ei unohdeta Afganistanin vaikeaa tilannetta maan ollessa talibanin vallassa. Autetaan nuoria saamaan läheisensä turvaan. Perheen tuki on kotoutumisessa ensiarvoisen tärkeää.


**********************************************************

Diakonissalaitoksen kummit ja kummiperheet
Yhteiset Lapsemme ry:n tukiperheet

Vetoomus päättäjille 1.11.2021

Mahdollistetaan afganistanilaisten perheenyhdistäminen

Olemme afganistanilaisten, Suomeen alaikäisinä turvapaikanhakijoina ilman huoltajaa tulleiden nuorten kummiperheitä, kummeja ja tukiperheitä. Tavallisia ihmisiä eri puolilta Suomea. Sydän syrjällään olemme seuranneet Afganistanin tilannetta ja sen aiheuttamaa hätää ja tuskaa nuorillemme.

Nyt Afganistan on poistunut otsikoista, mutta huoli maassa olevista tai Afganistanin naapurimaihin paenneista perheenjäsenistä ei ole poistunut nuortemme mielistä. Heidän perheenjäseniään piileskelee tälläkin hetkellä kodeissaan tai pakenee paikkakunnalta toiselle, alaikäisiä sisaruksia elää kadulla ja leskiäitien on mahdotonta hankkia toimeentuloa.

Evakuointioperaation jälkeen monet päättäjät lupasivat, että afganistanilaisten perheenyhdistämistä pyrittäisiin mahdollistamaan ja helpottamaan. Haluamme ilmaista tukemme tälle pyrkimykselle ja pyytää, ettei Suomi unohtaisi afganistanilaisten kammottavaa tilannetta maan ollessa talibanin vallassa.

Suomella on tällä hetkellä perheenyhdistämiseen liittyviä käytäntöjä, jotka käytännössä estävät perheenyhdistämisen hyvin tehokkaasti.

Niihin liittyen pyydämme, että Suomi kohtuullistaisi perheenyhdistämiseen liittyviä toimeentulovaatimuksia, jotka ovat nykyisellään kohtuuttoman korkeat. Perheenyhdistämisen hakuprosessi tulisi tehdä mahdolliseksi kokonaan sähköisesti tai/ja Suomen edustustojen palveluita Afganistanin lähialueilla tulisi laajentaa. Perheenjäseniltä ei myöskään tulisi vaatia sellaisia virallisia asiakirjoja, joita on mahdotonta saada tai joiden hankkiminen asettaa ihmiset vaaraan. Tulkkipalvelut pitää mahdollistaa eikä edellyttää ihmisten osaavan joko suomea tai englantia asioidessaan Suomen edustustoissa.

Oikeus perhe-elämään on perustuslakimme lisäksi turvattu myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Perheenyhdistäminen on kuitenkin ollut tähän asti hyvin vaikeaa, monesti mahdotonta. Siitäkin huolimatta, että asiantuntijoiden mukaan perheen tuki on parasta apua myös kotoutumisessa.

Kunnioittavasti

Diakonissalaitoksen kummit ja kummiperheet
Yhteiset Lapsemme ry:n tukiperheet

**********************************************************

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Diakonissalaitos yhtyy kummiperheiden hätähuutoon: ei unohdeta Afganistanin vaikeaa tilannetta. Autetaan nuoria saamaan läheisensä turvaan. Kuva: Jake Nackos / Unsplash
Diakonissalaitos yhtyy kummiperheiden hätähuutoon: ei unohdeta Afganistanin vaikeaa tilannetta. Autetaan nuoria saamaan läheisensä turvaan. Kuva: Jake Nackos / Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Muistutuskutsu: Mediainfo 25.4.2024 klo 9: Maahanmuuttopolitiikka tiukentuu – mitä hallituksen esitykset tarkoittavat?24.4.2024 10:25:46 EEST | Kutsu

Hallitus kiristää merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä juuri nyt paljon, aikataulu on tiukka ja muutosten vaikutuksia on arvioitu ohuelti. Diakonissalaitos on kiristyksistä äärimmäisen huolissaan, ja siksi olemme pyrkineet tekemään esityksistä kokonaisanalyysin ja parhaimmillaan 5 vuoden päähän yltävät taloudelliset laskelmat. Kutsumme mediaa kuulemaan analyysin tuloksista tarkemmin torstaina 25.4. klo 9-10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye