Akavan opiskelijoiden harjoittelubarometri: harjoitteluiden kokonaisarvosanaksi kahdeksan

Jaa
Akavan opiskelijoiden tuore harjoittelubarometri kertoo, että korkeakouluopiskelijat ovat pääosin tyytyväisiä harjoittelukokemukseensa ja kokevat sen vastanneen hyvin heidän odotuksiaan ja ennakkokäsityksiään. Opiskelijat antavat harjoittelukokemukselleen kokonaisarvosanaksi kahdeksan ja odotusten täyttymisestä 7,5.

–  Harjoittelu tasoittaa opiskelijoiden tietä työelämään ja tuottaa ammatti-identiteetin ja oman osaamisen kannalta merkityksellisen kokemuksen. Tulokset kertovat myös sen, että monelle harjoittelu on ensimmäinen kosketus omaa opintotaustaa vastaaviin töihin, toteaa Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Pursiainen.

Tärkeintä oman alan työkokemus ja kiinnostava harjoittelupaikka  

Tärkeintä harjoittelussa opiskelijoille on oman alan työkokemuksen kartuttaminen sekä kiinnostavan harjoittelupaikan löytäminen. Muita keskeisiä tekijöitä olivat osaamista ja opintotaustaa vastaavat työtehtävät ja työllistymismahdollisuudet harjoittelupaikkaan.

– Opiskelijoiden toiveet kertovat korkeasta motivaatiosta suoriutua harjoittelusta hyvin. Moni opiskelija ilmoitti työllistyneensä harjoittelupaikkaansa joko koko- tai osa-aikaiseksi työntekijäksi tai saaneensa harjoittelusta suosittelijoita ja/tai uusia verkostoja, korostaa Pursiainen.

Kehitettävää ohjauksen laadussa ja yhteydenpidossa harjoittelupaikkoihin

Harjoitteluiden kehityskohteiksi mainittiin ohjauksen laatu, korkeakoulujen ja harjoittelupaikkojen välinen yhteydenpito sekä harjoittelukäytäntöjen yhtenäistäminen.

– Harjoittelujen laadukas ohjaus on suoraan yhteydessä onnistuneen harjoittelun kokemukseen. On huolestuttavaa, että reilu kolmannes opiskelijoista suorittaa harjoittelun siten, ettei harjoittelulle nimetty ohjaaja ole läsnä koko harjoittelun ajan tai ohjaajaa ei ole nimetty lainkaan, kertoo Pursiainen.

Korkeakoulujen henkilöstö tunnistaa huolen siitä, ettei heillä ole käytössä riittävästi aika- ja henkilöstöresursseja opiskelijoiden ohjaukseen. Ammattikorkeakouluissa henkilöstö luotti korkeakoulujensa harjoittelukäytäntöjen toimivuuteen enemmän kuin yliopistoissa työskentelevät vastaajat.

– On kaikkien etu, että opiskelijoiden, korkeakoulujen ja harjoittelupaikkojen yhteistyö on jatkossa tiiviimpää. Tiivis vuorovaikutus helpottaa harjoitteluiden kehittämistä, kiteyttää Pursiainen.

Erityisesti ammattikorkeakouluissa palkattomat harjoittelut ovat tavallisia, joten toimeentulo harjoittelun aikana asettaa opiskelijat epätasa-arvoiseen asemaan. Akavan opiskelijat korostaa, että harjoittelun on oltava lähtökohtaisesti palkallista.

Akavan opiskelijoiden harjoittelubarometri 2017 pähkinänkuoressa

  • Akavan opiskelijoiden harjoittelubarometri 2017 toteutettiin yhteistyössä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen kanssa.
  • Harjoittelubarometrilla kartoitettiin suomalaisten korkeakoulujen harjoittelukäytänteitä ja -olosuhteita.
  • Vastaukset kerättiin opiskelijoilta toukokuussa ja korkeakoulujen henkilöstöltä elo−syyskuussa sähköpostitse lähetetyllä kyselylinkillä.
  • Kyselyyn vastasi 823 korkeakouluopiskelijaa. Lisäksi kyselyyn vastasi yli sata korkeakoulujen henkilöstön edustajaa. He olivat lähinnä ura- ja rekrytointipalveluiden työntekijöitä sekä harjoitteluvastaavia.
  • Barometri tehtiin kolmatta kertaa. Tuoreet tulokset vastaavat pitkälti vuoden 2012 tutkimuksen tuloksia.
  • Harjoittelubarometrin yhteenveto on luettavissa osoitteessa www.akava.fi/harjoittelubarometri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ry



Akava on Suomen johtava opiskelijoiden työmarkkinajärjestö. Akavan opiskelijat on 113 000 korkeakouluopiskelijan yhteisö, joka edistää korkeakouluopiskelijoiden etuja toimimalla aktiivisena ja aloitteellisena yhteiskunnallisena keskustelijana.  

akava.fi/opiskelijat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä9.4.2024 12:53:05 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Akava: Työkyky ja työssä jaksaminen on miljardiluokan yhteiskunnallinen kysymys8.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Akava vaatii, että maan hallitus panostaa vaikuttaviin toimiin, joilla tuetaan ja ylläpidetään pitkäjänteisesti työikäisten työkykyä. Hallitusohjelmassa on tavoite vähentää puolella työpahoinvoinnin ja -uupumuksen aiheuttamat sairauspoissaolot viiden vuoden aikana, mikä on Akavallekin tärkeä tavoite. Toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat kuitenkin jääneet puuttumaan, ja työkyvyn tukemisen sijaan hallitus pyrkii suitsimaan sairauspoissaoloja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye