Akava ry

Akavan verolinjaukset saavat tukea OECD:n raportin suosituksista

Jaa

Tänään julkaistussa Suomea koskevassa OECD:n raportissa työllisyys on annettujen suositusten painopisteenä. OECD jakaa täysin kotimaista keskusteluakin hallitsevan näkemyksen, että hyvinvointivaltion tulevaisuus on kiinni korkeasta työllisyydestä ja tuottavuudesta. Akava korostaa linjauksissaan samoja teemoja ja vaatii verotuksen keventämistä.

OECD katsoo, että työllisyysasteen nosto edellyttää vero- ja sosiaaliturvareformin.

OECD pitää suurena ongelmana Suomen kireää palkkaverotusta. Ongelma koskee kaikkia palkkatasoa. Raportissa todetaan, että lisätuloihin kohdistuva ns. rajaveroaste, liki 60 %, on hyvin korkea ja sitä sovelletaan jo 6800 euron kuukausipalkan palkkatasosta lähtien. Kansainvälisesti katsoen on harvinaista sekä se, että rajaveroaste nousee niin korkeaksi että se, että sitä aletaan soveltaa palkkoihin, jotka eivät ole edes kaksi kertaa kansallista keskipalkkaa korkeampia. Juuri tähän Akava kiinnittää jatkuvasti huomiota.

OECD:n ehdottomat lääkkeetkin ovat pääosin samoja, joita Akava on esittänyt. Työn verotusta on kevennettävä kautta linjan ja vastapainoksi pitää kiristää muuta verotusta, pääosin haitta- ympäristö- ja kulutusveroja.

OECD suosittelee alennetuista arvonlisäverokannoista luopumista. Järjestö suosittelee myös kiinteistöveron kiristämistä myöntäen kuitenkin, että kiinteistövero on kansalaisten keskuudessa hyvin epäsuosittu.

Sosiaaliturvan puolella järjestö näkee ongelmana, että on lukuisia etuuksia, joka vähenevät työtulojen kasvaessa eri tavoin, mikä aiheuttaa kannustinloukkuja. Siksi OECD esittää, että useita sosiaaliturvaetuuksia yhdistettäisiin yhdeksi etuudeksi, jonka määrä laskisi asteittain työtulojen kasvaessa. Akava on aloittanut valmistelutyön sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta.

Tutustu raporttiin: OECD:n Suomen talouskatsaus 2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Työmarkkinakeskusjärjestöt: Tasa-arvosuunnitelmat tehokkaammin edistämään tasa-arvoa työpaikoilla19.3.2018 12:00Tiedote

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt ovat osana kolmikantaista samapalkkaisuusohjelmaa toteuttaneet kyselyn tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten toimivuudesta työpaikoilla. Selvityksen tavoitteena oli saada tietoa tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten tekemisestä sekä siitä, miten niiden avulla on onnistuttu edistämään tasa-arvoa työpaikalla, erityisesti ottaen huomioon vuoden 2015 alusta voimaan tulleet tasa-arvolain täsmennykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme