Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Aluehallitus päätti käynnistää Hyvinvointialueohjelman – ohjelmalla haetaan ratkaisuja talouden alijäämään

Jaa
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus teki merkittäviä päätöksiä kokouksessaan tiistaina 7.3., kun se päätti käynnistää Hyvinvointialueohjelman, jonka yhtenä tavoitteena on kattaa valtiovarainministeriön vaatimuksen mukaisesti hyvinvointialueen talouden alijäämä. Alustavien laskelmien mukaan toiminnan tasapainottamisen suuruusluokka on arviolta noin 100 miljoonaa euroa.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on ottamassa ensimmäisiä askelia yhteisen uuden elinvoimaisen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen rakentamisessa. 3,​5 prosentin vuosittaiseen kasvuun perustuvan pitkän aikavälin ennustelaskelman ja valtion julkaisemien rahoituslaskelmien mukaisesti arvio hyvinvointialueen sopeuttamisen suuruusluokasta on vuosittain yli 30 miljoonaa euroa. Yhteensä vuoden 2026 loppuun mennessä katettavaa talouden alijäämää on arviolta 100 Me.  

– Tulevien vuosien aikana joudumme ratkaisemaan, miten uudistamme ja rakennamme hyvinvointialueesta elinvoimaisen siten, että hyvinvointialueen talous on kestävällä pohjalla tulevina vuosina,toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu.  

Nyt käynnistetty Hyvinvointialueohjelma etsii ratkaisuja kehittää hyvinvointialuettamme elinvoimaiseksi ja toimii kokoavana asiakirjana kaikille toiminnan tehostamiseen tähtääville ohjelmakokonaisuuksille. Hyvinvointialueohjelmaan sisältyy myös jo aiemmin aloitettu ja nyt päivitettävä Talouden ja toiminnan kestävän kehityksen -ohjelma (TTKK-ohjelma) sekä kevään aikana valmisteltava henkilöstöohjelma ja palveluiden verkostosuunnitelma.  

–  Tavoitteena on, että Hyvinvointialueohjelma tuodaan aluevaltuustolle päätöksentekoon kesäkuussa, toteaa hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen.


Sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueiden rahoitus on muuttunut 


Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu karkeasti neljään eri tekijään.​ THL:n luomaan sosiaali-​ ja terveydenhuollon sote-​palvelutarvekertoimeen (80 %),​ joka Keski-​Uudenmaan alueella on merkittävästi alhaisempi kuin Suomessa keskimäärin. Lisäksi 14,​6 % rahoituksesta perustuu asukasmäärään,​ HYTE -​kokonaisuuden osuus on 1 % -​rahoituksesta ja olosuhteiden (kielisyys jne.) osuus on 4 %:ia. Rahoituksen suuruuttaa säätelee merkittävästi arvio alueen hyvinvoinnista suhteessa muihin hyvinvointialueisiin.  

THL arvioi 31.1.2023 julkaisemassaan raportissa ”Tiedosta arviointiin” Keski-​Uudenmaan hyvinvointialueen olevan yksi hyvinvoivimmista hyvinvointialueista. Väestötiheys on alueella maan suurimpia. Ikävakioimattoman sairastavuusindeksin sairastavuus on Keski-​Uudellamaalla keskimääräistä vähäisempää. Myös menetetyt elinvuodet ovat maan keskitasoa alhaisemmat. Palvelutarpeen arvioidaan olevan 12 % alhaisempi kuin muualla Suomessa ja palvelutarpeeseen suhteutetut sotemenot ovat yli maan keskiarvon.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helinä Perttualuehallituksen puheenjohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue

Puh:040 315 2490

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Suutarinkatu 2
05900 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtajaksi Irma Pahlman26.5.2023 18:02:25 EEST | Tiedote

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti kokouksessaan 25.5.23 myöntää aluevaltuuston puheenjohtajalle Eemeli Peltoselle eron puheenjohtajan luottamustoimesta. Eemeli Peltonen jätti eronpyynnön aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävästä tultuaan valituksi eduskuntaan huhtikuun vaaleissa. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Keusoten valtuutettuna pitkään toiminut Irma Pahlman (sd.).

Aluehallitus hyväksyi HUS-järjestämissopimuksen17.5.2023 09:30:18 EEST | Tiedote

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti hyväksyä tiistain 16.5. kokouksessaan HUS-järjestämisopimuksen. HUS-​järjestämissopimus on Uudenmaan hyvinvointialueiden,​Helsingin kaupungin sekä HUS-​yhtymän keskinäinen sopimus, ​jossa osapuolet sopivat keskinäisestä työnjaosta,​ yhteistyöstä ja toiminnan yhteensovittamisesta terveydenhuollon palvelujen järjestämiseksi. Uusimaa-​lain mukaisesti HUS-​järjestämissopimuksen on edistettävä terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta,​ tuottavuutta, ​laatua, ​potilasturvallisuutta, ​palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien toimivuutta,​ ja kielellisiä oikeuksien toteutumista. Lisäksi kokouksessa päätettiin ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalvelujen asiakasmaksuohjeen perusteista. Uuteen soveltamisohjeeseen on kuvattu maksujen määräytymisen perusteet sekä käytännöt yhdenmukaisen toimintatavan varmistamiseksi. Ohjeessa on huomioitu sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain tuomat muutokset asiakasmaksulakiin muun muassa yhtei

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme