Espoon kaupunki - Esbo stad

Älykkäät suojatievalot syttyivät Nöykkiönkadulle

Jaa

Nöykkiönkadulle Latokaskeen on asennettu älykäs valaistus parantamaan suojatien turvallisuutta. Suojateiden tehovalaistusta kokeillaan parhaillaan kolmessa eri kohteessa Espoossa.

Nöykkiönkadun valot sijaitsevat Nöykkiönkadun ja Kaskitien liittymässä. Lisäksi älykäs valaistus turvaa suojatietä Tuomarilassa Tuomarilantiellä, Tuomarilankadun risteyksessä sekä Tapiolassa Kalevalantiellä, Kalevanvainion risteyksessä. Kohteet valikoituivat sen perusteella, että niissä kaikissa valaistus on heikohko, mutta jalankulkijoita ja pyöräilijöitä kulkee paljon kadun yli.

Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta paremman valaistuksen avulla. Suojatievalot herättävät huomion ja lisäävät suojatien ylittäjien näkyvyyttä. Nöykkiönkadulla valaistus kirkastuu nappia painamalla. Tuomarilantiellä ja Kalevalantiellä puolestaan on käytössä liiketunnistimet, jolloin suojatievalaistus kirkastuu automaattisesti jalankulkijan astuessa suojatien edustalle.

Älykkäiden suojatievalojen toimivuutta tutkitaan käytössä. Mikäli ne toimivat toivotusti, voi luvassa olla uusiakin tehovalaistuskohteita, lupailee liikenneinsinööri Antti Savolainen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

– Tutkimme autoilijoiden liikennekäyttäytymistä ennen älykkään valaistuksen asentamista ja valaistuksen asentamisen jälkeen – pysähdytäänkö suojatien eteen ja annetaanko jalankulkijalle esteetön kulku herkemmin, kun huomiota herättävä ja normaalista poikkeava valaistus aktivoituu. Toisaalta meitä kiinnostaa myös jalankulkijoiden käyttäytyminen – rohkaiseeko parempi valaistus astumaan suojatielle helpommin. Samalla keräämme tietoa järjestelmän teknisestä luotettavuudesta ja selvitämme, toimiiko valaistus kaikissa tilanteissa ja keliolosuhteissa, Savolainen kertoo.

Tuloksien ja palautteiden perusteella selviää, onko suojatievaloista merkittävää hyötyä ja hankitaanko niitä mahdollisesti myöhemmin lisää.

– Otamme mielellämme vastaan palautetta suojatievaloista, Savolainen sanoo. Palautteet voi osoittaa teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun.

Älykkäät suojatievalot ovat osa Espoon kaupungin Suomi100-juhlavuoden Valovuosi-hanketta. Valovuosi pitää sisällään läpi vuoden syttyvän valotapahtumien sarjan, jossa näyttävyyttä pimeyteen toteutetaan niin espoolaisten kerrostalokotien kuin pysyvien kohteiden valaisujen kautta.

Yhteyshenkilöt

liikenneinsinööri Antti Savolainen, Espoon kaupunki, puh. 043 827 0136, antti.savolainen@espoo.fi

tutkija Tuomo Saarinen, Espoon kaupunki, puh. 041 517 1948, tuomo.saarinen@espoo.fi

Kuvat

Nöykkiönkadun valot sijaitsevat Nöykkiönkadun ja Kaskitien liittymässä. Valot syttyvät nappia painamalla.
Nöykkiönkadun valot sijaitsevat Nöykkiönkadun ja Kaskitien liittymässä. Valot syttyvät nappia painamalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Upeat valoteokset loistavat Espoossa lokakuun viimeisenä viikonloppuna17.10.2018 14:44Tiedote

Espoossa nautitaan jälleen upeasta valotaiteesta, kun Tapiolan keskuksen ympäristöön levittäytyy näyttäviä teoksia lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Taiteilijoiden Alexander Reichsteinin, Timo A. Aallon, Lotta-Pia Kallion, Teemu Salosen ja Jarkko Lievosen teokset tuovat esiin valotaiteen monimuotoisuuden ja erilaiset esitystavat modernissa kaupunkiympäristössä. Mukana myös valokontti, jossa pääsee itse toteuttamaan oman valotaideteoksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme