Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Asunto- ja ARA-rakentaminen kääntyi laskuun vuonna 2022

Jaa
Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät selvästi valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) julkaiseman ARA-tuotanto 2022 -selvityksen mukaan korkotukilainaa myönnettiin 5 619 asunnon rakentamiseen, mikä on 37 % vähemmän kuin vuonna 2021.
Kuvio: Alkava asuntotuotanto 2011–2022 rahoitusmuodon mukaan sekä ARA-tuotannon osuus.
Kuvio: Alkava asuntotuotanto 2011–2022 rahoitusmuodon mukaan sekä ARA-tuotannon osuus.

Kohteista lähes puolet eli 2 620 asuntoa rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Vuonna 2022 aloitetuista uusista ARA-asunnoista 50 % on tavallisia vuokra-asuntoja, 22 % asumisoikeusasuntoja ja 28 % erityisryhmien asuntoja (mm. ikääntyneiden ja kehitysvammaisten asunnot sekä opiskelija-asunnot). Uusien ARA-asuntojen keskikoko oli 47 neliömetriä, kun se vuotta aiemmin oli 50 neliötä.

Myös vapaarahoitteinen rakentaminen väheni

Pitkään korkealla tasolla jatkunut asuntorakentaminen kääntyi laskuun loppuvuoden 2022 aikana. Kaikista Suomessa aloitetuista 39 000 asunnosta vapaarahoitteisia eli ilman valtion tukea rakennettuja oli noin 33 000. Määrä on 15 % vähemmän kuin vuonna 2021. ARA-tuotannon osuus Suomen uudistuotannosta oli 15 %, mikä on pienin osuus vuoden 2007 jälkeen.

Taustalla vaikea tarjoustilanne ja kustannusten nousu

ARA-tuotannon määrää vuonna 2022 pienensivät useat tekijät.

Ara-hankkeisiin saatiin rakentamisen korkeasuhdannetilanteessa heikosti urakkatarjouksia erityisesti pääkaupunkiseudulla. Rakennuskustannusten kallistuminen puolestaan vaikeutti ARA-hankkeiden hyväksymistä: hankkeita on jäänyt jumiin tai kilpailutettu uudelleen, neuvoteltu hinnasta urakoitsijan kanssa tai jääty odottamaan markkinatilanteen paranemista.

Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti energian hintaa ja kiihdytti inflaatiota, mikä vaikeutti rakennuttajien ja asuntoyhtiöiden tilannetta. Korkotason nousu loppuvuoden 2022 aikana puolestaan vaikeutti kohtuullisen vuokratason saavuttamista erityisesti lyhyen korkotuen ARA-tuotannossa.

Reaaliaikaista tietoa ARAn verkkosivuilta

ARAn vuosittain julkaisema ARA-tuotanto-selvitys sisältää kalenterivuoden keskeiset tilastot ARA-tuotannosta, rakentamisen kustannuksista ja alkuvuokrista. Tiedot on jaoteltu kohderyhmittäin ja alueittain. Mukana on myös taulukot erityisryhmien investointiavustuksesta ja tiedot ARA-tuotannon jakautumisesta asuntotyypeittäin ja huoneluvuin.

Vuosittaisen selvityksen lisäksi ARA tarjoaa myös reaaliaikaisia tilastoja ARA-asuntotuotannosta verkkosivuillaan. Kerran vuorokaudessa päivittyvä visuaalinen raportti sisältää ARAn uudistuotantoa koskevat rahoituspäätökset edeltävältä 12 kuukauden jaksolta.

Käyttösuunnitelma ohjaa ARA-asuntotuotantoa

ARA-tuotanto tarkoittaa valtion tukemaa asuntotuotantoa. Lainoituksen määrästä ja painotuksista päättää eduskunta vuosittain. Valtioneuvoston antaman käyttösuunnitelman mukaan valtaosa ARA-tuotannosta kohdistetaan suurimpiin kasvukeskuksiin, erityisesti Helsingin seudulle. Tukea voidaan kuitenkin erityistapauksissa antaa myös esimerkiksi väestöltään väheneville alueille, joille syntyy paljon uusia työpaikkoja, erityisryhmien asuntojen rakentamiseen tai kunnan asuntokannan sopeuttamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvio: Alkava asuntotuotanto 2011–2022 rahoitusmuodon mukaan sekä ARA-tuotannon osuus.
Kuvio: Alkava asuntotuotanto 2011–2022 rahoitusmuodon mukaan sekä ARA-tuotannon osuus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Vesijärvenkatu 11 A
15140 LAHTI

029 525 0800 (vaihde)https://www.ara.fi/fi-FI

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. Se myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnonalaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu – vanhoja numeroita voi käyttää vuoden loppuun9.5.2023 08:27:12 EEST | Tiedote

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme