HUS

Att sluta röka innan operationen ger bättre behandlingsresultat

Dela

I början av maj tas verksamhetsmodellen Rökfri till operationen i bruk på Lojo sjukhus.

Om patienterna slutar använda tobaksprodukter före operationen förbättras behandlingsresultaten och komplikationerna i samband med operationerna minskar. Rökfria patienter har färre infektioner, såren läks bättre och återhämtningen är snabbare jämfört med dem som röker eftersom användning av tobaksprodukter försämrar sårläkningen avsevärt.

Målet med modellen Rökfri till operationen är att uppmuntra patienterna att sluta röka helt och hållet och för att nå detta samarbetar man med primärvården. Redan innan remitteringen för bedömning av operationsbehovet erbjuds patienterna inom primärvården verktyg för att sluta röka. Inom den specialiserade sjukvården överväger kirurgen noggrant och individuellt om patientens rökning utgör en orimlig operationsrisk.

”När man slutar använda tobaksprodukter ett par månader innan operationen uppnår man det bästa behandlingsresultatet”, berättar överläkaren i kirurgi Susanna Sarkio vid Lojo sjukhus. ”Om man slutar röka förbättras behandlingsresultaten. Sårinfektionerna minskar med 30–40 procent och alla komplikationer i anknytning till operationer minskar med till och med 40–60 procent”, fortsätter hon.

Genom att sluta använda tobaksprodukter innan bedömningen av operationsbehovet görs, säkerställer patienten tillträdet till operation utan en onödig fördröjning. Verksamhetsmodellen har varit i bruk inom Lojo stads primärvård samt även annanstans inom HUS enheter och nationellt inom flera andra sjukvårdsdistrikt.

För mera information:

chefsläkare Tom Löfstedt tom.lofstedt@hus.fi 

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum