Schildts & Söderströms

Bok om evakuerade karelare i Svenskfinland tilldelas Årets historiska verk-hedersomnämnande

Dela

"Verket ger nya infallsvinklar på historien och vänder upp och ner på fördomar." Så lyder motiveringen för boken som djupdyker i konflikter och seglivade myter om evakuerade karelare i Svenskfinland.

Originalbilden till omslaget. Källa: Finska arméns bildbank.
Originalbilden till omslaget. Källa: Finska arméns bildbank.

Boken Kampen om den svenska jorden - Karelarna i Finlands svenskspråkiga områden 1940-1950 tilldelas hedersomnämnande i utnämningen av Årets historiska verk.

Priset och hedersomnämnandet delas årligen ut av föreningen Historian ystäväin liitto (ungefär Sällskapet historiens vänner).

I boken berättar historikerna Aapo Roselius och Tuomas Tepora oförskönat, men mångfacetterat om omplaceringen av karelarna i Svenskfinland i ett krigsdrabbat Finland. Juryn tilltalades av bokens mångsidighet.

Motivering:

Roselius och Tepora belyser både regeringens politik och karelarnas strävan ur många perspektiv. Boken berättar också om den svenskspråkiga befolkningens kamp för att bevara språkförhållandena i sina hembygder.

Verket ger nya infallsvinklar på historien och vänder upp och ner på fördomar. Fördomarnas ursprung var den hätska offentliga debatten som fördes om hur land och mark skulle omfördelas. Resultatet blev aldrig känt för den stora allmänheten.

Författarna visar obestridligt att bördan var lika stor för svenskspråkig markägare som för andra. Det är till och med överraskande hur jämlikt slutresultatet var.

Den svenskspråkiga pressen skrev under 1940-talet alarmistiskt om en finskspråkig invasion som hotade språkminoritetens kultur. 

 – Påståendet att finlandssvenskarna inte skulle ha behövt ge land åt de evakuerade är en osanning som länge levt med i evakueringshistorien, säger Aapo Roselius.

Här berättar författaren Aapo Roselius mera om språkfrågan och finlandssvenska försök till särbehandling.

Kampen om den svenska jorden är översatt av journalisten och historikern Tobias Petterson och ges ut av Schildts & Söderströms. Det finska originalets titel är Muukalaisten invaasio och ges ut av systerförlaget Kustantamo S&S.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Originalbilden till omslaget. Källa: Finska arméns bildbank.
Originalbilden till omslaget. Källa: Finska arméns bildbank.
Ladda ned bild
Omslag: Tom Backström
Omslag: Tom Backström
Ladda ned bild
Aapo Roselius och Tuomas Tepora. Foto: Miikka Pirinen
Aapo Roselius och Tuomas Tepora. Foto: Miikka Pirinen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum