Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank päivittää sijoitusnäkemystään: Ukrainan kriisi painaa markkinoita – tuotto-odotus seuraavalle 12 kuukaudelle silti 5–10 prosenttia

Jaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan varjostaa osakemarkkinoita, mutta Danske Bankin sijoitusnäkemyksen mukaan osakkeet tulevat olemaan 3–6 kuukauden päästä nykyistä korkeammalla tasolla. Pankki pitää kuitenkin osakkeet neutraalissa painossa, johon se laski ne kolme kuukautta sitten ilmestyneessä edellisessä näkemyksessään.

Ukrainan kriisin levittää nyt pelkoa markkinoille, mutta vaikutukset voivat jäädä väliaikaisiksi, arvioi Danske Bank tuoreessa sijoitusnäkemyksessään.

”Ukrainan kriisi on valtava inhimillinen tragedia. Sen vaikutukset näkymät myös taloudessa. Osakkeet ovat laskeneet voimakkaasti vuoden alusta lähtien, ja Ukrainan täysimittainen valtaus sekä merkittävät sanktiot on nyt enemmän tai vähemmän hinnoiteltu osakekursseihin. Osakkeet voivat hyvin laskea lisää tulevien päivien ja viikkojen aikana, mutta odotamme osakekurssien olevan nykyistä korkeammalla tasolla 3–6 kuukauden päästä. Vaikka nyt ilmassa on paljon epävarmuutta, odotamme uusien kurssilaskujen olevan mahdollinen oston paikka osakkeissa”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Tästä huolimatta Danske Bank pitää osakkeet neutraalissa painossa.

Sodat vaikuttavat tyypillisesti kursseihin voimakkaasti alussa, kun markkinat reagoivat epävakauteen.

”Olemme aiemmin nähneet, kuinka vaikkapa Persianlahden sodan käynnistyttyä, kurssit laskivat voimakkaasti alkuun, mutta ne toipuivat ja olivat lopulta sotaa edeltäviä tasoja korkeammalla kuusi kuukautta sodan käynnistymisen jälkeen.”

Inflaatio painaa koronaa enemmän

Vuodesta 2020 koronakriisi on ollut vahva tekijä osakemarkkinoilla. Tällä hetkellä näyttää, että sijoittajat eivät seuraa tartuntalukuja yhtä tarkkaan kuin aiemmin, kun omikron-virusvariantti on osoittautunut vähemmän vaaralliseksi.

Korona-aikana inflaatio on lähtenyt nousuun useasta syystä, ja vastoin aiempia ennusteita pysynyt korkealla tasolla. Tämä pakottaa keskuspankit nostamaan korkoja, mikä vaikuttaa sijoittajaan monella tavalla.

Yhtiöiden tulevien tulosten niin kutsuttu nykyarvo heikkenee. Siksi kasvuyhtiöiden, joiden tuloksista suuri osa toteutuu kaukana tulevaisuudessa, osakekurssit ovat laskeneet eniten. Tästä johtuu myös, että Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla, jossa kasvuosakkeet muodostavat suuren osan markkinasta, kurssilasku on ollut huomattavinta. Lisäksi korkojen nousu heikentää talouskasvua.

Osakkeita lähiaikoina koskevat merkittävät riskit

• Kehitys Ukrainassa, mukaan lukien sanktiot ja energiahinnat.

• Korkea inflaatio pitkittyy tai taso nousee, jolloin keskuspankkien on kiristettävä

rahapolitiikkaansa vielä odotettua enemmän tai aiemmin.

• Palkkojen nousu laajenee itseään ruokkivaksi palkka-hintakierteeksi.

Tärkeimmät mahdolliset osakkeiden nousun vauhdittajat

• Merkit inflaatiovauhdin hidastumisesta (raaka-aineiden ja energian hintojen lasku,

kulutuksen painopisteen siirtyminen tavaroista palveluihin).

• Yritysten tuloskasvun odotettua pienempi hidastuminen.

• Työvoiman tarjonnan elpyminen hilliten palkkapaineita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Senioristrategi Kaisa Kivipelto, Danske Bank, kaisa.kivipelto@danskebank.fi, 050 434 6230

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme