Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiden asuntomarkkinoiden poikkeuksellinen nousu taittuu ensi vuonna – Suomessa nousu maltillisinta

Jaa

Koronan kiihdyttämät asuntomarkkinat osoittavat tasoittumisen merkkejä, ennustaa Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa. Koronakriisissä hyvin pärjänneitä Pohjoismaita varjostaa nyt globaalin talouden hidastuminen ja inflaation kiihtyminen.

Asuntojen hinnat nousevat Pohjoismaissa vielä tänä vuonna kovaa vauhtia, mutta ensi vuonna hintojen nousu alkaa normalisoitua, arvioi Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessaan. Kovinta nousuvauhtia pankki ennustaa Ruotsiin, jossa hintojen arvioidaan nousevan tänä vuonna jopa 14 prosenttia.

Tanskassa hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 11,5 prosenttia, Norjassa 9 prosenttia ja Suomessa 3,8 prosenttia. Danske Bank ennustaa ensi vuonna hintojen nousevan Ruotsissa 4 prosenttia ja muissa Pohjoismaissa noin 2 prosenttia. 

”Hintojen nousu on alkanut rauhoittua, kun talouksia on avattu. Finanssipolitiikkaa on kiristetty kaikissa Pohjoismaissa, kun tukiohjelmia on lopetettu. Rahapolitiikassa Norja on jo nostanut ohjauskorkoa ja tulemme näkemään nostoja myös jatkossa. Ruotsissa keskuspankki viestittää korkotason pysyvän nykyisellä tasollaan. Sama koskee myös euroaluetta”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Suomessa asuntojen hinnat nousevat muita Pohjoismaita hitaammin asuntomarkkinoiden epätasaisen kehityksen ja rakentamisen takia.

”Vuoden 2021 toisella neljänneksellä osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 5,3 prosenttia viime vuodesta. Jatkossakin asuntojen hintojen nousu todennäköisesti etenee pääkaupunkiseudun vedolla. Asuinrakentaminen on jatkunut vahvana, mikä merkittävällä tavalla vaimentaa hintojen nousupaineita kasvukeskuksissa”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Pahimpana uhkana stagflaatio

Pohjoismaat ovat selvinneet koronakriisistä muuta Eurooppaa pienemmällä pudotuksella. Nyt taloudet toipuvat melko samaan tahtiin, sillä tälle vuodelle Danske Bank ennustaa kaikkiin Pohjoismaihin 3,3-4 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna Norja ja Ruotsi yltävät kovimpaan kasvuun.

”Pääskenaariossamme lähdemme siitä, että maailmantalous ja Pohjoismaat laskeutuvat pehmeästi kriisiä edeltäneen talouskasvun tasolle. Näemme kuitenkin jo nyt, että talouskasvu on tasoittumassa globaalisti ja on riski, että tämä muuttuu selväksi kasvun hidastumiseksi, mikä vahingoittaisi Pohjoismaiden avoimia talouksia”, Olsen sanoo.

Olsenin mukaan riskinä on, että talouskasvu hidastuu samaan aikaan kun inflaatio kiihtyy.

”Globaalit toimitushäiriöt rajoittavat tuotantoa ja ovat yksi syy, miksi inflaatio kiihtyy. Tämä aiheuttaa riskin stagflaation paluusta, mutta ei samassa muodossa kuin 1970-luvulla. Kyseessä on hankala tilanne poliitikoille ja keskuspankeille. Koronakriisin ja siitä palautuminen on kuitenkin tilanne, josta meillä ei ole kokemusta. Tämän takia on suuri riski, että tilannetta tulkitaan väärin”, Olsen sanoo.

Pohjoismaat kohtaavat talouden mahdollisen viilenemisen erilaisessa tilanteessa, vaikka ne ovat selvinneet koronakriisistä hyvin samankaltaisesti.

”Vahvan elpymisjakson jälkeen muilla Pohjoismailla on enemmän finanssipoliittista liikkumavaraa, sillä niiden julkiset taloudet saavuttavat ylijäämän vuonna 2022, mutta Suomen julkisen sektorin velkaantuminen jatkuu”, Kuoppamäki sanoo.

POHJOISMAAT

   

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2020

2021

2022

Suomi

-2,7%

3,3%

3,0%

Tanska

-2,1%

4,0%

3,0%

       

Ruotsi

-3,1%

3,9%

3,5%

Norja

-2,5%

3,8%

4,0%

       
       
 
   

ennuste

ennuste

 

Asuntojen hintojen nousu

2020

2021

2022

Suomi

1,5 %

3,8 %

1,8 %

Ruotsi

7,5 %

14,0 %

4,0 %

Tanska

4,3 %

11,5 %

2,5 %

Norja

4,5 %

9,0 %

2,2 %

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Yhteyshenkilöt

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki, p. +358 10 546 7715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme