Jyväskylän yliopisto

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja

Jaa
Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.
Yhteiskunta on muuttumassa palveluyhteiskunnasta itsepalveluyhteiskunnaksi. (kuva: Mostphotos)
Yhteiskunta on muuttumassa palveluyhteiskunnasta itsepalveluyhteiskunnaksi. (kuva: Mostphotos)

– Yhteiskunta on muuttumassa palveluyhteiskunnasta itsepalveluyhteiskunnaksi. Tekoäly ja robotit korvaavat ihmistyövoiman. Yhteiskunnan toimeliaisuus lisääntyy. Ongelmana verotuksen osalta on, että palvelu tapahtuu maamme rajojen ulkopuolella. Syntyy myös paljon toimintaa, jota ei pystytä mittaamaan perinteisillä BKT-mittareillä. Syntyy näkymätöntä bruttokansantuotetta. Osa työstä jää nykyään arvonlisäyksen ulkopuolelle, toteaa professori Pekka Neittaanmäki, joka on yksi tuoreen digitalouden haasteita käsittelevän kirjan kirjoittajista.

Arvonlisävero yleisenä kulutusverona kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen. Itsepalveluyhteiskunnassa koneiden työ ja kansalaisten oma työ jäävät arvonlisäyksen ulkopuolelle. Aikaisemmin organisaatioissa oli esimerkiksi konekirjoittajia, piirtäjiä, matkapalvelusihteereitä sekä muita sisäisiä palveluita, jotka nyt toteutuvat itsepalveluna. Tämän vuoksi digitaalisen talouden lisäarvon ymmärtäminen on kriittistä nykypäivän päätöksenteossa.

Suomen Akatemian rahoittaman hankkeen Platform Value Now: Value Capturing in the Fast Emerging Platform Ecosystems tuloksiin perustuva kirja Transforming the Socio Economy with Digital Innovation käsittelee digitaalisen talouden tärkeimpiä kehitystrendejä ja kriittisimpiä haasteita. Kirjassa digitaalisen talouden tuottaman lisäarvon mittaamisessa käytetään termiä ”uncaptured GDP”, josta voidaan käyttää suomenkielistä termiä ”näkymätön BKT”. Termin määrittämiseksi on tehty analyysejä kansallisista, talousmaailman ja yksilötason käyttäytymismalleista.

Yhteiskunta on muuttumassa yhä laajemmin digitaalisten järjestelmien pohjalla toimivaksi itsepalveluyhteiskunnaksi, jossa perinteinen BKT:n laskemistapa ei kuvaa yhteiskunnassa tapahtuvaa tuottavuuden arvonlisäystä. Ihmisten käyttäessä itsenäisesti älykkäitä digitaalisia palveluita jää osa arvonlisäyksestä näkymättömäksi. Tämä tarkoittaa samalla, että arvonlisäverotus ei ulotu kaikkeen tuottavaan toimintaan.

– Valtiona olemme pieni ja meidän pitää tehdä nopeita ja viisaita päätöksiä, jotta pystymme turvaamaan taloutemme ja yhteiskunnan tärkeät toiminnot, professori Neittaanmäki muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

UNESCO-professori Pekka Neittaanmäki
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
puh. 040 550 7005

Kuvat

Yhteiskunta on muuttumassa palveluyhteiskunnasta itsepalveluyhteiskunnaksi. (kuva: Mostphotos)
Yhteiskunta on muuttumassa palveluyhteiskunnasta itsepalveluyhteiskunnaksi. (kuva: Mostphotos)
Lataa
Transforming the Socio Economy with Digital Innovation -kirja
Transforming the Socio Economy with Digital Innovation -kirja
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye