Jyväskylän yliopisto

Digitalisaatio muuttaa yhteiskuntaa – mitä tämä muutos tarkoittaa?

Jaa

Mitä digitalisaatio oikeastaan tarkoittaa? Entä mikä on digitalisaation merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa? Digimurros on suurin yhteiskuntaamme muokkaava megatrendi. Tätä muutosta analysoidaan uudessa Yhteiskunnan digimurros -kirjassa.

Kuvituskuva (Shutterstock)
Kuvituskuva (Shutterstock)

– Olemme keskellä suurta digitaalisen muutoksen kehitysjaksoa. Digimurros on enemmän kuin kokoelma uusia teknologioita tai rakenteellisia muutoksia palveluissa ja tuotteissa. Digimurros koskettaa lähes kaikkia elämän osa-alueita tämän päivän länsimaisessa kehittyneessä valtiossa. Digimaailman kehitys ei ole irrallinen ilmiö vaan se yhdistyy vahvasti yhteiskuntarakenteisiin ja eri toimijoiden tarpeisiin ja odotuksiin, kertoo työelämäprofessori Martti Lehto.

– Suomi on digitalisaation kärkimaa ja juuri siksi digitaalisen murroksen hallinta on erityisen tärkeää meille. Tänään julkaistussa kirjassa esitetään murroksen hallintaan liittyviä toimenpiteitä koulutuksen ja tutkimuksen osalta. Digimurros tarkoittaa muun muassa palveluyhteiskunnasta siirtymistä itsepalveluyhteiskuntaan ja kehityksessä mukana pysyminen edellyttää uusien digitaitojen hallintaa. Vaarana on yhteiskunnan eriarvoistuminen palvelujen saatavuuden näkökulmasta, kuvailee professori Pekka Neittaanmäki.

Kirjassa käsitellään myös digitalisaation olemusta, kehitystä ja sen aiheuttamaa muutosta yhteiskunnassa, liiketoiminnassa ja työn tekemisessä. Digitalisaatiota on kuvattu eri kehitystrendien ja tulevaisuusanalyysien pohjalta tavoitteena esittää kansallinen ja EU-näkökulma digitalisaatioon. Omat lukunsa saavat syvälliset esitykset digitaalisesta tekoälytuetusta sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä digitaalisesta tekoälytuetusta koulutus- ja oppimisjärjestelmästä, kyberturvallisuudesta sekä asiantuntija-artikkelit lohkoketjuista ja älysopimuksista, robotiikasta ja robotisaatiosta sekä digitalisaatiosta terveyden edistämisessä.

– Pyrimme tarjoamaan lukijalle kokonaisuuden, jonka hyödyntäminen ei vaadi erityistä esitietoa teknologioista. Digitalisaatio on aiheena laaja, emmekä tässä kirjassa pyri kaiken kattavaan selvitykseen. Kirja soveltuu hyväksi pohjaksi ymmärryksen kehittämiseen digitalisaation vaikutuksista yhteiskunnassa tai tueksi syventävälle tutkimukselle, kertoo Matti Savonen.

Kirja on avoimesti saatavana sähköisenä versiona Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistosta: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/75328

Kirja on jatkoa viimeisen yli viiden vuoden aikana toteutetulle tutkimukselle. Se on sarjan viides osa ja pohjautuu muun muassa alustataloutta ja tekoälytuettua terveydenhuoltoa käsittelevissä tutkimushankkeissa saavutettuihin tuloksiin. Näiden hankkeiden tuloksien pohjalta on julkaistu neljä aiempaa teosta:

  1. Tekoäly ja terveydenhuolto Suomessa
  2. Kyberturvallisuus sosiaali- ja terveydenhuollossa
  3. Interventiot ja tekoäly terveydenhuollossa
  4. Suomen terveysdata ja sen hyödyntäminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Neittaanmäki
040 550 7005
pekka.neittaanmaki@jyu.fi

Martti Lehto
0400 248 080
martti.j.lehto@jyu.fi

Matti Savonen
040 805 5053
matti.j.savonen@jyu.fi

Kuvat

Kuvituskuva (Shutterstock)
Kuvituskuva (Shutterstock)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Avoimet oppimisympäristöt eivät lisää lasten liikkumista22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan avoimet oppimisympäristöt eivät ole suoraan yhteydessä kolmas- ja viidesluokkalaisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että oppilaat tauottivat paikallaan oloaan useammin avoimissa oppimisympäristöissä kuin perinteisissä luokkatiloissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetun CHIPASE-tutkimuksen tulokset julkaistiin tieteellisessä Frontiers in Sports and Active Living -lehdessä.

Pekingin Olympialaisten kisareittejä hiihdetään jo Vuokatin hiihtolaboratoriossa18.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Hiihdon arvokisareittien mallintamista ja virtuaalireittien tuontia hiihtomattoympäristöön on viety eteenpäin vuodesta 2019 lähtien CEMIS-yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön toimesta. Viimeisin kehitystyön tulos ovat virtuaalimallit Pekingin Olympialaisten maastohiihdon sprintti- että ampumahiihdon 2,5 km kisareiteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme