Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Diktaattorien häikäilemättömyyttä” – Toimittajat ilman rajoja: Sekä nais- että miespuolisia toimittajia pidätetty maailmalla ennätysmäärä

Jaa
Ennätysmäärä toimittajia, lähes 500, on pidätettyinä ympäri maailmaa. Uusiin pidätyksiin ovat syyllistyneet erityisesti Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. Samalla myös naispuolisia toimittajia on pidätetty enemmän kuin koskaan. ”Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä”, selittää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä naisten pidätysaaltoa Valko-Venäjällä. Hyvä uutinen on, että toimittajia on saanut surmansa vähiten 20 vuoteen.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2021 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2021 vuosiraportista.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 16.12.2021 klo 07.00

Maailmalla pidätettyinä olevien toimittajien määrä kipuaa jo kohti 500. Toimittajat ilman rajoja -järjestön uunituoreen vuosiraportin mukaan toimittajia on pidätettyinä tarkalleen 488, mikä on 20 % enemmän kuin viime vuonna. Syy on etenkin diktatuurien häikäilemättömyys, arvioi kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) johtaja Christophe Deloire.

”Pidätettyjen toimittajien äärimmäisen korkea määrä on kolmen diktatuurin aikaansaannos. Se on heijastuma diktaattorien vallan maailmanlaajuisesta vahvistumisesta, kriisien kasautumisesta ja diktatuurien täydellisestä häikäilemättömyydestä. Se voi olla seurausta myös uusista geopoliittisista valtasuhteista, joissa autoritaarisiin vallanpitäjiin ei kohdisteta tarpeeksi painetta pidätysten lopettamiseksi”, aprikoi Deloire.

Toimittajia ovat pidättäneet rajusti kiihtynyttä tahtia varsinkin Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong. Myanmarissa pidätettyjä on nyt 53, kun heitä vuosi sitten oli vain kaksi. Valko-Venäjällä toimittajia on telkien takana 32, verrattuna seitsemään viime vuonna. Hongkong, pitkään myönteinen alueellinen malliesimerkki lehdistönvapaudesta, on pidättänyt Kiinan määräämän uuden turvallisuuslain perusteella 10 toimittajaa – aiemmin toimittajia ei ollut pidätettyinä lainkaan.

Myös naisia pidätetään yhä enemmän, Valko-Venäjä pahimpana

Naispuolisia toimittajia on niin ikään pidätettyinä enemmän kuin koskaan. 60 naistoimittajaa on menettänyt vapautensa, mikä tarkoittaa peräti kolmasosan kasvua viime vuoteen. Valko-Venäjällä naisia on pidätettyinä 17 eli enemmän kuin miestoimittajia, joita diktatuurissa on telkien takana 15.

”Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä, jonka diktaattori Lukashenkon lavastamat presidentinvaalit synnyttivät. Syyksi koviin vankeustuomioihin on riittänyt jopa pelkkä suoran materiaalin välittäminen mielenosoituksesta”, toteaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä

Demokratia häviäjänä

Ylivoimaisesti eniten toimittajia on pidättänyt Kiina, joulukuun alussa pidätettyjä oli 127. Seuraavaksi eniten pidätettyjä on Myanmarissa (53), Vietnamissa (43), Valko-Venäjällä (32) sekä Saudi-Arabiassa (31). Suurin kasvu syntyi siis Myanmarissa, Valko-Venäjällä ja Hongkongissa. Jarmo Mäkelän mukaan Christophe Deloiren esittämä pohdinta kasvun taustasta on aiheellinen.

”Luovatko demokratioiden johtajat tarpeeksi painetta lehdistönsä vaimentaville diktatuureille? Valitettavasti kysymys on paikallaan. Toimittajien pidätyksiä on tietenkin ulkoa käsin lähes mahdotonta estää. Samalla on kuitenkin yhtä lailla selvää, että poliittisia ja taloudellisia painostuskeinoja on paljon, ja monet niistä ovat käyttämättä. Jos demokratiat eivät vahvasti puolusta sananvapautta kaikkialla maailmassa, kärsii demokratia kaikkialla”, analysoi Mäkelä.

RSF:n raportin myönteisin tieto on alhaisin surmansa saaneiden toimittajien määrä 20 vuoteen, 46. Kiivaimmat sotatoimialueet Syyria, Irak ja Jemen ovat rauhallisempia ja vaativat vähemmän uhreja.

Englanninkielinen raportti löytyy liitteenä.

Lisätiedot:

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry, 040 844 2609, jarmo.makela@rsf.fi

https://rsf.org/en 

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on koonnut vuodesta 1995 alkaen vuosittaisen raportin toimittajien vihamielisestä kohtelusta ja kuolettavasta väkivallasta, perustuen eksakteihin tietoihin 1.1. ja 1.12. välisenä aikana. Kerätty yksityiskohtainen tieto mahdollistaa sen, että toimittajan kuoleman, vangitsemisen, sieppauksen tai katoamisen voidaan suurella varmuudella todeta suoraan johtuneen heidän journalistisesta työstään.

Avainsanat

Kuvat

Kuva Toimittajat ilman rajoja 2021 vuosiraportista.
Kuva Toimittajat ilman rajoja 2021 vuosiraportista.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@rsf.fi


+358 40 844 2609http://www.rsf.fi/

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa3.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.

Väkivalta toimittajia kohtaan kaksinkertaistui Euroopassa – Pohjoismaat journalismin harvoja mallimaita, Saksakin putosi parhaiden joukosta20.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Toimittajien kohtaama väkivalta on lisääntynyt koronapandemian myötä, raportoi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö, jonka vuotuinen maailmanlaajuinen lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index julkaistiin tänään. Suhteellisesti eniten tilanne on heikentynyt Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa kymmenet toimittajat ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Indeksin kärjessä ovat Pohjoismaat. “Edes Suomessa toimittajat eivät ole turvassa, vaikka olemmekin listan kakkosena”, toteaa Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

”Uhrien nimillä on väliä” – Sofi Oksanen muistaa Putinin kaudella tapettuja 36 toimittajaa ja herättelee: ”Novitsok on uhka koko yhteiskunnalle”11.10.2020 20:00:00 EEST | Tiedote

Kirjailija Sofi Oksanen kiinnittää painokkaasti huomion Venäjän tilanteeseen ja toimittajien kohtaloon presidentti Putinin valtakaudella. Oksanen peräänkuuluttaa tukea jatkuvan uhan alla työskenteleville journalisteille: ”Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet”. Oksasen mukaan oppositiojohtaja Navalnyn myrkytys on osa samaa poliittista asetelmaa, jossa ”valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä”. Listan tapetuista toimittajista on koostanut kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme